'V'  plaka talebi

'V'  plaka talebi

Vinç operatörü Mustafa Avcı, sektör çalışanlarının devletten bir talebi olduğunu aktararak, "Nasıl taksi, dolmuş ve servislerin özel bir plakası varsa biz de vinççiler olarak araçlarımıza 'V' plaka  verilmesini istiyoruz" dedi.  

22 senedir Vinççi olan Mustafa Avcı, mesleğinin incelikleriyle ilgili Habervaktim'e açıklamalarda bulundu. Vinççiliğin Türkiye'nin en tehlikeli meslekleri arasına girdiğine dikkat çeken Avcı, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına rağmen iş kazalarının yaşandığını söyledi. Efe Vinç'te operatör olarak çalışan  Avcı, "Göbekten vincin kırıldığı oluyor. Malzeme kaldırırken vincin komple yattığı oluyor. Halatın koptuğu oluyor. Biz tüm güvenlik önlemlerini almamıza rağmen istenmeyen bazı olaylar ister istemez yaşanıyor" dedi.   

EN AZ 3 SENEDE VİNÇ OPERATÖRÜ OLUNUR

Vinç operatörünün küçük yaştan eğitim alarak bu işi yapması gerektiğini kaydeden Mustafa Avcı, "Vinç operatörü olmak için küçük yaştan bunu öğrenmek lazım. Ben 13 yaşındaydım bu işe başladığımda. Vincin üstüne çıkana kadar 3 senem geçti. 3 sene sonrasında yavaş yavaş vincin üstüne çıkardılar. İlk önce vinci yıkadık, sonra destekleri açardık, ustamıza hazırlıkları yapardık. Ustamız gelirdi nasıl olduğuna bakardı. Beğenmezse tekrar yaptırırdı. Onun için biz bu işi iyice öğrendik. Küçüklükten piştik" diye konuştu. 

KALİFİYELİ ELEMAN SAYISI AZ

Vinçlilik gibi her geçen gün büyüyen sektörde kalifiyeli eleman sayısının çoğalması gerektiğini kaydeden vinç operatörü Mustafa Avcı, "Şu anda vinç kullanacak operatör bulmak çok zor. İşten anlayan kişi yok. Genelde 35 yaşından sonra geliyorlar 'ben vinççiyim' diyerek vincin üstüne çıkıyorlar halbuki hiç alakası yok. Sürücü kurslarında kısa bir eğitimle operatör belgesi veriliyor. İyi bir operatör olmak için uzun yıllar bu alanda çalışmak gerekiyor. Bu konuda yasal bir düzenleme alınmalı" şeklinde konuştu.  

10 TRİLYONA VİNÇ VAR

Vinççiliğin hem zor hem de çok sermaye isteyen bir sektör olduğunu kaydederek, "Bu sektörde en ufak vincin sermayesi 100 bin TL'den başlıyor 5 ila 10 trilyona kadar gidiyor. Bunun yanı sıra ölümle burun burunasın hem de sırtına yükü alıp götürüyorsun bir de iyi operatör olup getirdiğin malzemeyi indirebilmelisin" dedi.   

VİNÇLERE ÖZEL PLAKA TALEBİ

Vinç işi yapan Ankara'da irili ufaklı 100'e yakın firma olduğunu aktaran Avcı,  çok sayıda vinççinin bir araya gelerek 1 sene önce Vinççiler Derneği kurduklarını söyledi. Vinç sektörüyle ilgili devletten bir taleplerinin olduğunu da belirten Avcı, "Devletimizden özel vinç plakası isteyeceğiz. 06 'V'...  şeklinde artık sonu ne olursa olsun. Nasıl taksilerin, dolmuşların, servislerin kendilerine özel plakası varsa bizim de özel bir plakamızın olmasını istiyoruz. Sonuçta bu sektör Türkiye'de her geçen gün giderek büyüyor" diye konuştu.  

SİGORTA İNDİRİMİ YÜKÜMÜZÜ ALDI

Her sektörde olduğu gibi Vinç sektöründe de korsan iş yapan kişilerin olduğuna vurgu yapan Avcı şunları söyledi: "Emekli olduktan sonra az bir sermayesi olan kişiler bir vinç alarak bu işe giriyor. Devlete vergisini vermeyen bu işi kaçak bir şekilde yapıyor. Bu durum bizi de ister istemez hem üzüyor hem de işlerimizi etkiliyor. Bu konuda da bir düzenleme yapılması çok iyi olur." Avcı, sigorta fiyatlarındaki indirim hakkında ise "Sigortaya indirim yapanlardan Allah razı olsun. Devletimiz bunu çok iyi düşündü gerçekten" dedi.  

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.