Üzümün başkenti Manisa, üzümü terk etti: Alternatife yöneldi
Türkiye’de üzümü ile meşhur Manisa’da geçtiğimiz yaz yaşanan hastalıklar nedeniyle üzüm bağları teker teker zeytin bahçelerine dönüştürülmeye başlandı. Manisa’da bu zamana kadar 40 bin dekardan fazla alana zeytin dikildiği öğrenildi.
Manisa’daki üzüm bağlarında yaşanan mildiyö hastalığı sebebiyle verim alamayan vatandaş, çareyi bağları bozup, yerine zeytin ağacı dikmekte buldu. Manisakulishaber.com’da yer alan bir habere göre Manisa Alaşehir Ziraat Odası danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın’ın, bağlardaki hastalığın zeytin fidanı dikimini hızlandırdığını söylediği aktarıldı.
Üzümün başkenti olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde zeytin üretimi her geçen yıl artmaya başladı. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzüme alternatif ürün arayışı içinde olan çiftçiler, son yıllarda zeytin üretimine yöneldi. Üzüme göre işçilik, zirai ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerinin daha düşük olması çiftçileri zeytine yönlendirdi. Maliyetlerin daha düşük olması nedeniyle hızla artan zeytin üretimi ise ilçede 40 bin dekar alanı aştı.
BAĞLAR İPTAL EDİLMEYE BAŞLANDI
Söz konusu haberde geçen ifadeler ise durumun özetini anlatır nitelikte oldu. Alaşehir'in Matarlı Mahallesinde bulunan 10 dekar bağ alanını sökerek yerine 300 zeytin fidanı dikeceğini anlatan üzüm üreticisi Davut Karaaslan’ın, "10 dekar bağ alanım var. Son yıllarda yer altı suları hem azalıyor, hem de sudaki bor oranı artıyor. Bor oranı arttıkça, üzüm bağlarındaki verim düşüyor. Bağlar kuruyor. Üzüme alternatif ürün olarak, zeytin ağacı borlu suyu daha çok seviyor. Ayrıca zeytinyağı ve dane olarak satılan zeytin her yıl daha iyi fiyattan alıcı buluyor. Üzüm bağına göre işçiliği ve ürün maliyeti daha az. Bu yüzden 10 dekar bağ alanımı sökerek, zeytin dikeceğim. Ziraat Odası tarafından getirilen güvenli 300 adet zeytin fidanını aldım ve dikeceğim" ifadelerini kullandığı söylenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.