Uzmanlardan "yazılı basın" tespiti: Dijitalleşmeye mecburlar!

Uzmanlardan "yazılı basın" tespiti: Dijitalleşmeye mecburlar!

Akademisyenler yazılı basının dijital dönüşüme ayak uydurmak mecburiyetinde olduğunu söylüyor.

Son yıllarda tirajlarda yaşanan istikrarlı düşüşün ardından bilimsel araştırmalar da yazılı basın için tek çıkış yolunun “dijital dönüşüm sürecine ayak uydurmak” olduğunu ortaya koyuyor.

“MECBURSUNUZ”

Akademisyenler Ender Emre Kanaat, Prof. Dr. Ceyda Ilgaz Büyükbaykal ve Prof. Dr. Güven Büyükbaykal’ın kaleme aldığı “Dijital Dönüşüm ve Yazılı Basın Üzerindeki Etkileri” adlı bilimsel makalede, yazılı basın için “dijitalleşmeye mecbursunuz” tespiti yapılıyor.

basliksiz-1.jpg

YENİ KANALLARLA GELECEĞE İLERLEMEK

Makalede “Süreç içerisinde yazılı basın yeni teknolojileri içselleştirerek ve operasyonel süreçlerine yansıtarak yeni iş modelleri, yeni kanallar, yeni formatlar ve yeni organizasyonel yapılar içerisinde geleceğe ilerlemek mecburiyetindedir” deniliyor.

ara-001.jpg

HAMMADDE, BASKI, DAĞITIM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSELDİ

Makalede şu tespitler yer alıyor: “Küresel ekonomik gelişme ve risklere bağlı olarak gerek artan maliyetler gerekse düşen gelir nedeni ile yazılı basının da süreçten olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Yazılı basının temel hammadde girdileri kâğıt ve mürekkep giderleri son dönemde oldukça yükselmiştir. Baskı sürecine yönelik yeni yatırımların yapılması ve makine parkurunun bakımının yapılması yüksek finansal maliyetler nedeni ile işletmeleri oldukça zorlamaktadır. Emek yoğun operasyonların yüksek olduğu yazılı basın endüstrisi personel ve dağıtım maliyet kalemlerindeki artan maliyetleri karşılamakta da zorluk çekmektedir.”

6.jpg

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİ DEVREYE SOKULMALI

“OECD raporunda belirtildiği şekilde yazılı basın açısından küresel ekonomide yaşanan risklere karşı öncelikle ele alınması gereken önlemin dijital dönüşüm süreçlerinin devreye sokulması; etkinlik ve verimlilik artışının sağlanarak ticari açıdan yazılı basın endüstri üzerindeki maliyet risklerinin yönetilmesi büyük önem taşımaktadır. Değişimin önemli parametrelerinden bir tanesi olan Küresel Ekonomik Koşullar yazılı basın açısından da yeni zorlukları ve konuları gündeme getirmekte gerek kamu gerekse şirket yönetimlerin herkes için faydalı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme konusunda birlikte çalışmalarını zorunlu kılmaktadır.”

ara4.jpg

DİJİTAL YAYINCILIK HIZLA YAYGINLAŞIYOR

“Haberlerin internet ortamından ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte geleneksel gazeteciliğin yapısında değişimler meydana gelmiştir. Dijital yayıncılık dünya genelinde hızla yaygınlaşmaktadır. İnternet ortamı gazetecilik mesleğinde de birtakım dönüşümleri beraberinde getirmiştir. İnternet gazeteciliğinde hızlı erişim vardır.”

asra2.jpg

İNTERNET HABERCİLİĞİ DAHA UCUZ VE DAHA HIZLI

“Habercilikte zamana karşı verilen yarışta sağlanan üstünlük çok önemlidir. İnternet ortamında basılı gazeteye göre çok daha ucuz ve hızlı bir şekilde habercilik yapılabilmektedir. Dağıtım için harcanan paradan ve zamandan da tasarruf söz konusudur. Yani giderler açısından diğer kitle iletişim araçlarına göre daha hesaplıdır. Yayın arşivine ulaşmak kolaydır. Tek bir merkezden yapılan internet gazeteciliğinin küresel bir dolaşımla sağlanacak erişilebilirliği, daha çok okuru da beraberinde getirecektir.”

ara3-001.jpg

BİLGİYE KOLAY VE HIZLI ERİŞİM ÖNEM KAZANDI

“Bilgiye kolay ve hızlı erişim, internetin en önemli tercih sebebidir. Aynı zamanda internet sayesinde artık insanlar istedikleri haberleri seçerek kendi gazetelerini oluşturmaktadır. Günümüzde artık hızla gelişen teknoloji sayesinde ilgi duyduğumuz türde haberlerden oluşan yani kendimize özgü bir gazeteyi oluşturabilmemiz mümkündür.”

YAZILI BASIN YENİ FORMATLARLA GELECEĞE İLERLEMELİ

“İletişim ve bilişim sektöründeki hızlı gelişmelerin neticesinde yazılı basın dönüşüm sürecine hazırlıksız yakalanarak girmiştir. Farklı fırsatları barındıran yeni kabiliyetler, özellikle yerel tarafta yeterli bilgi, tecrübe ve finansal kaynaklara sahip olmayan yazılı basın için bir gelişim alanı olarak durmaktadır. Süreç içerisinde yazılı basın yeni teknolojileri içselleştirerek ve operasyonel süreçlerine yansıtarak yeni iş modelleri, yeni kanallar, yeni formatlar ve yeni organizasyonel yapılar içerisinde geleceğe ilerlemek mecburiyetindedir.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEHDİT DEĞİL, FIRSAT OLARAK GÖRÜLMELİ

Dijital Dönüşüm gereksinimi zorlu ve uzun bir yolculuk olmakla birlikte içerisinden geçilen süreci tehdit olarak değil geleceğe sağlam adımlar ile ilerlemek için fırsat olarak algılamak yazılı basın temsilcileri açısından doğru yaklaşım olacaktır. Yazılı basın sektörünün çağın koşullarına uyum sağlayacak şekilde yeni döneme hazır olmasının sağlanması gazetecilik faaliyetlerinin devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.