Uzmanlar uyarıyor: Sahte gıda takviyelerine dikkat

Uzmanlar uyarıyor: Sahte gıda takviyelerine dikkat

Uzmanlar vatandaşları sahte ilaçlar hakkında uyarıyor. Eczacı Deniz Güzelgöz, sahte gıda takviyelerinin arttığına dikkat çekerek, “İnternetten değil güvenilir eczanelerden alışveriş yapın” dedi.

Uzmanlar vatandaşları sahte ilaçlar hakkında uyarıyor. Eczacı Deniz Güzelgöz, sahte gıda takviyelerinin arttığına ve tehlikelerine dikkat çekerek, vatandaşların güvenilir eczanelerden alışveriş yapmaları gerektiğini belirtti.

İnternetten yapılan alışverişlerin riskli olduğunu vurgulayan Güzelgöz, “Bu ürünler pandemide virüsten koruyor diye pazarlanmaya başlandı. Birkaç ürünle başlayan satışlar pandeminin etkisiyle yüzlerce hatta binlerce ürüne ulaştı” diye konuştu.

Güzelgöz, bitkisel ibaresinin yanıltıcı olabileceğini ve bu ürünlerin sadece Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini belirtti.

ecz-deniz-guzelgoz.jpg

GÖREREK ALIN

Bir ürün revaçta ise mutlaka sahtesinin üretildiğini belirten Deniz Güzelgöz, “Mesela çok ünlü bir balık yağı markasını internetten alan hastalarımız bir sorun yaşayıp bize getirdiğinde gördük ki balık yağı kapsülleri akmış. Bununla birlikte bakıyoruz ki kapsüllerin hepsi farklı renkte. Kesinlikle sahte bir ürün. Vatandaşlarımız böyle durumlar yaşamamak adına, bildikleri ve güvenilirliği olan eczanelerden alışveriş yapmalı. İnternetten alışveriş yapmak oldukça riskli. Vatandaşlar, kesinlikle ürünleri görerek almalılar. Sahteciler artık çok daha profesyonel bir şekilde yapıyorlar bu nedenle ürünü görerek almak daha güvenli olacaktır” şeklinde konuştu.

takviye.jpg

CİDDİ DENETİM GEREKİYOR

Deniz Güzelgöz, ürünlerin ciddi bir şekilde denetlenmesi gerektiğini şu şekilde ifade etti: “Bu ürünler aslında son birkaç senedir popüler hale geldi. Bir şey tutulunca insanlar muadilini üretmeye başlıyor. Bu ürünleri herkes üretebiliyor. Bu nedenle çok ciddi bir denetim olması gerekiyor. Bitkisel içerikli olduğu için ülkemizde ilaç değil gibi davranılıyor ama Avrupa’da bu ürünler ilaç olarak satılıyor. İçerdiği madde ve miktarına göre belli bir kısmı Sağlık Bakanlığı denetlerken diğer kısmını ise Tarım Bakanlığı denetliyor. Bununla birlikte de bazı ürünler, Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı onayı ile satılıyor. Bu ürünler sadece Sağlık Bakanlığı onayı ve denetimi ile satılabilmeli.”

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.