Uzmanlar konserve için uyardı: Bakteriler sağlık sorununa yol açıyor
Yaz mevsimi geride kalırken, kış aylarında taze sebze ve meyve tüketmek vatandaşlar konserve yapımına yöneldi. Uzmanlar yanlış yöntemlerle hazırlanan konserveler hakkında uyarıyor. Bakterilerin ürettiği toksinler ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Yaz mevsiminin sonlarına yaklaşılmasıyla birlikte, kış hazırlıkları hız kazandı. Kış aylarında taze sebze ve meyve tüketmek isteyen birçok kişi, konserve yapımına yöneliyor. Ancak uzmanlar, kışlık konservelerin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Yanlış yöntemlerle hazırlanan konserveler, Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği toksinler nedeniyle ciddi sağlık risklerine, hatta ölüme yol açabilir. O sebeple de, sağlıklı ve güvenli kışlık konserve hazırlığı için hijyen kurallarına uymak hayati önem taşıyor.
STERİLİZASYON ŞART
Konserve yapımında kullanılacak cam kavanozların sterilize edilmesi büyük önem taşıyor. Uzmanlar, kavanozların mutlaka 15-20 dakika kaynatılması konusuna dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra uzmanlar, her konserve yapımında kapakların yenilenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Paslı ya da paslanmaya yakın durumda olan kapaklar, mikrop üremesine zemin hazırlayarak sağlık problemini arttırıyor.
BOTULİZM TEHLİKESİNE DİKKAT
Konserve kullanımda en sık karşılaşılan problemlerden biri botulizmdir. Clostridium botulinum bakterisinin toksini sebebi ile meydana gelen ciddi bir gıda zehirlenmesi olan botulizme dikkat etmek hayati açıdan büyük önem taşıyor. Düşük asitli gıdalarda hızla üreyebilen bakteri, uygun şekilde imha edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Evde hazırlanan konservelerin türüne göre belirli bir sıcaklıkta ve sürede pişirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, dikkat edilmemesi durumunda botulizm riskinin artabileceğini ifade ediyor. 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, besinlerin uygun olmayan şartlarda saklanması durumunda yeniden üreyebiliyor.
12 SAAT İÇİNDE DOKTARA BAŞVURUN
Konserve tüketiminden sonraki 12 saat içerisinde kusma, kabızlık, bulantı, çift görme, ishal, tansiyon düşüklüğü ve solunum problemleri gibi belirtilerle karşı karşıya kalınabilir. Bu belirtenlerden birden fazlası ile karşılaşılması durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. Sağlıklı beslenmek adına yapılan hazırlıkların sağlık riski taşımaması için hijyen kurallarına ve uygun hazırlık süreçlerine dikkat edilmesi gerektiği konusuna uzmanlar, vurgu yapıyor. o sebeple de beden sağlığımızı korumak için kışlık konserve hazırlıklarında hijyen ve sterilizasyon kurallarına azami özen göstermeli, uzmanların önerilerine uyarak güvenli gıdalar hazırlamak gerekiyor.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.