Uzmanlar: Bebeklerin zeka gelişimi için '2 yıl anne sütü şart'

Uzmanlar: Bebeklerin zeka gelişimi için '2 yıl anne sütü şart'

Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, bebeklerin iyi bir beyin gelişimi için 2 yıl anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söyledi.

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası kapsamında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde anne sütünün önemine dikkat çekmek için bir dizi etkinlik düzenlendi.

Anne adaylarının da katıldığı etkinliklerde Başhekim Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tekin, “Anne sütü bebeğe yeter. İyi bir beyin gelişimi için bebekler 2 yıl annelerini emmelidir” dedi. Ayrıca Prof. Dr. Tekin annesini emen çocukların daha zeki olduklarının araştırmalarla saptandığına da dikkat çekti.


“DOĞAR DOĞMAZ ANNEYİ EMMELİ”
Anne sütünün insanda ömür boyu izler bıraktığını ve kişinin beyin gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tekin, “Anne sütünün kişinin hayatı boyunca üzerinde etkisi olduğuna dair yeni çalışımalar var. Bunlar gösteriyor ki hayvan deneylerinde bile emziren köpek yavrularının kanlarında ve beyinlerinde annelerinin kök hücreleri saptandı. Bu ne demek anneden geçen kök hücreler beyne kadar gidip önemli hücrelerin gelişimini motive ediyor.  Anne sütü beyin gelişimi için çok önemli. Beyin gelişimi anne karnında başlar doğumdan sonra ilk 2 yılda yüzde 80’i tamamlanır. İşte bu ikin yıllık süreçte anne sütü alan bebeklerin daha zeki oldukları bütün çalışmalarla kanıtlanmıştır ”dedi.

“EN FAZLA 1 SAAT İÇERİSİNDE ANNEYLE BULUŞMALI”
Bebeğin dünyaya geldiği anda annesiyle kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tekin sözlerine şöyle devam etti:


“Bir anne çocuğunu doğurduktan hemen sonra çocuğuyla buluşturulmalı. Ten teması sağlanmalı ve emzirmeye başlamalı. Dünya Sağlık Örgütü bu süreyi en fazla yarım saat 1 saat içerisinde diyor. En anne sütü yine devam edebildiği kadar devam etmeli yine Dünya Sağlık Örgütü en az 2 yıl emmeli diyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi çok önemli. Suya dahi ihtiyaç yok çünkü sıcak havalarda dahi bebeğin su ihtiyacını anne sütü içerebiliyor. 6 aydan sonra ek gıdalara başlanabilir ancak bu anne sütünü bırakmak anlamına gelmez. En az yine 2 yıl boyunca emzirmesi gerekiyor.”

“ANNE SÜTÜ İÇİN SIVI TÜKETMEK ÖNEMLİ”


Annelerin sütlerine artırmak için sıvı tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tekin şu bilgileri verdi:
“Annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi önemlidir. Hem d vitamini hem de iyot açısında takviyesi önemli. Bol sıvı alması aslında en gerekli koşullardan diyebiliriz. Su, süt, meyve suyu bir annenin süt üretimini artıracak en temel besinlerden. Aslında her şeyden eşit miktarda beslenilmeli. Sigara ve alkolden uzak durulmalı kafeinden de mümkün olduğunca uzak durulmalı. “

“HER ANNE BEBEĞİNE GÖRE SÜT ÜRETİR”


Annelerin “Sütüm yetmiyor” algısına kapılmasının hata olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, “En çok yanlış bilinen bir konu sütüm yetmiyor yanılgısı. Her annenin bebeğine yetecek kadar sütü var. Her bebeğe göre anne süt üretiyor. İlk yeni doğan bir bebeğin ihtiyacını içeren annenin sütü farklı yapıda bağışıklığı tetikleyici antikorlar içeriyor. Bebek büyüdükçe sütün içeriği değişiyor. “Bebeğim emmiyor uyuyor” cümlesi de yanlış. Bebeği sık aralıklarla emzirmek annenin beyninde uyarıcıları artırır ve süt üretimini artırır. Ama siz eğer mama verirseniz bebek çok uzun uyur. Bu durumda anne sütünün bir daha salgılanmasını sekteye uğratır.”

“MAMAYA BAŞLANMAZ, EMZİK İYİ BİR ŞEY DEĞİL”


Bebeklerin mama ile beslenmesi konusunda kesin konuşan Prof. Dr. Tekin , “Özellikle bizim gibi bebek dostu sağlık kuruluşlarında mama kesinlikle önermiyoruz. Mama başlanmaz. Çünkü henüz anne sütünün yerini tutacak bir mama icat edilmedi. Mamayı vermemiz gerekiyorsa bazen çok erken doğmuş düşük doğum ağırlıklı bebeklerde takviye gerekiyor. Onu da mutlaka kaşıkla vermeyi öneriyoruz. Biberon emzik tamamıyla bizim emzirme içgüdümüzü engelliyor bozuyor anne sütü alma sürecini sekteye uğratıyor. Hem bebeğin diş gelişimi açısında hem de yapay emzikle beslenen bebekler bir doygunluk hissine kapılıyor ve anneyi daha az emiyor.” ifadelerine yer verdi.


“ANNEYİ DESTELEMEK EMZİRMEYE ÖZENDİRMEK GEREKİYOR”


Dünya Emzirme Haftası kapsamında Temas Derneği Başkanı Melek Kılıç, ”Bir kadın anne olabiliyorsa sütü evladına yeter” diyerek şu ifadelere yer verdi:


“Emzirme ile ilgili oranlarımız kadınların yüzde 95’i çocuğunu emzirmeye başlıyor. Fakat ne oluyorsa bu 4-5 ay sonra bu oranlar yüzde 9’lara kadar düşüyor. Yani 100 bebekten 10 bebeğimiz anne sütüyle besleniyor geri kalan çocuklarımız erken tamamlayıcı besine veya devam sütüyle devam ediyor. Emzirmeyenlere sorduğumuzda benim sütüm yetmiyor cevabı alıyoruz. Bir kadın hamile kalabiliyorsa doğrulabiliyorsa hormonları uygundur demek ki bu kadın emzirmeye de uygundur. Benim sütüm olmaz yanılgısı sosyal medya, TV reklamlarından yanlış yönlendirmelerden kaynaklı olabilir.  olabiliyor. Anne bunları gördükçe “Acaba bebeğim az kilomu alıyor ?”, “Daha mı çok emzirmeliyim?” , “Sütüm yetmiyor mu?” kaygıları başladığı zaman işte burada hormonlar etkileniyor. Beyin bizim bir fabrikamızdır. Sütü üreten yer annenin beynidir. Çocuk sık sık emdikçe anne sütü üretmeye devam eder. Anne sütü aksi bir durum olmadıkça her zaman yeter. Anneyi iyi destelemek çok önemlidir”

ERKAL ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.