Uzmanı anlattı: Beslenme çantasında ne olmalı?

Uzmanı anlattı: Beslenme çantasında ne olmalı?

Okulların açılmasına sayılı günler kala hazırlıklar başladı. Çocukların, beslenme çantasının içeriğinin oldukça önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş, beslenme çantasına sağlıklı ve hafif gıdaların konulması önerdi.

2024-2025 eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala, diyetisyenler çocukların sağlıklı beslenmesine dikkat edilmesi gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor. Yaz tatilinde alıştıkları düzenin dışına çıkacak olan çocuklar, okulda geçirecekleri uzun saatler boyunca enerji ve dikkat seviyelerini korumak için doğru beslenmeye ihtiyaç duyuyor. O sebeple de, beslenme çantalarının özenle hazırlanması ve sağlıklı ara öğünlere yer verilmesi büyük önem taşıyor. Ulus Gazetesi'nden Rüveyda Aslıipek'e konuşan Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş çocukların sağlıklı bir bağışıklığa sahip olması ve derslerinde başarıya ulaşabilmesi için beslenmenin önemini vurgulayarak, “Sandviç hazırlarken, içerisine hızlıca bozulabilecek ve sağlığa zararlı sosis, salam, sucuk gibi besinlerin tercih edilmemeli” dedi.

diyetsyen.jpg

“AYNI BESİNLERİ SIK SIK KULLANMAYIN”

Çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu okul döneminde, derslerdeki başarıları ile sağlıklı büyüme ve gelişim göstermeleri için beslenme düzenlerinin büyük rol oynadığını söyleyen Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“Yaz tatili bitiyor ve okula dönüşler başlıyor. Gününün çoğunu okulda geçiren çocukların beslenme çantasını hazırlarken; aynı besinleri sık sık ve üst üste kullanmayın. Beslenme çantası menüsünü planlarken, farklı besinlere yer verdiğinizde, çocuğunuz yemeklerden sıkılmamış olacak. Aynı zamanda da beslenmesinde çeşitlilik sağlamış olacaksınız.”

beslenme.jpg

“TÜKETEBİLECEĞİ MİKTARLARDA YEMEK KOYUN”

Ebeveynlerin, çocuklarının öğünlerini hazırlarken bir çocuk olduğunu ve ihtiyaçlarının yetişkinlere oranla daha az olduğunu unutmamaları gerektiğinin altını çizen Güneş, çocukların beslenme çantalarına tüketebileceği miktarlarda yemek koyulmasını önerdi. Doğru porsiyonları belirlemek adına zorluk yaşayan ebeveynlerin, bu noktada bir diyetisyen danışmanlığı almalarının faydalı olacağını belirtti. Güneş, çocuğunuzun gereksinimlerini birlikte belirlenmesinin, ileriye dönük çocukta oluşabilecek sağlık sorunun önüne geçilebileceğini, “Fazla miktarda besin koyduğunuzda ya çocuğunuz hepsini tüketemeyip besinlerden daha da uzaklaşacak ya da fazla miktarda tükettiği için obezite riski artmış olacak” diyerek konuya dikkat çekti.

ayarliii.jpg

“ARA ÖĞÜNLER EKLENMELİ”

Çocukların, okuldaki enerji ve dikkat seviyelerini arttırmak amacıyla beslenme çantalarına sağlıklı ara öğünler eklemenin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Güneş, “Beslenme çantasında ara öğün alternatifi olarak; taze veya kuru meyveler ile badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ve süt, kefir, yoğurt, ayran gibi içecekler koyabilirsiniz” dedi. Bunun yanı sıra, ev yapımı kek ve kurabiyelerin de sağlıklı birer ara öğün alternatifi olabileceğini aktaran Güneş, yanına süt veya taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesini önerdi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.