Uyuşturucuyu önlemeye yönelik fon şart

Uyuşturucuyu önlemeye yönelik fon şart

Prof. Dr. Nurdan Duman, Türkiye’de madde bağımlılığını önlemeye yönelik özel bir fona ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Devasa bir sorunla uğraşıyoruz. Mücadele için Avrupa’da olduğu gibi bir kaynağa ihtiyaç var” dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin (AYBÜ) Etlik yerleşkesinde “Bağımlı Olma Özgür Ol” sloganıyla Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu gerçekleştirildi. Etkinlikte AYBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Duman, ‘Madde bağımlılığında önleyici çalışmalar’ konulu bir sunum yaptı. 

“MADDE, TOPLUM SAĞLIĞI SORUNUDUR”

Konuşmasında madde bağımlılığıyla ilgili mücadelenin önemine vurgu yapan Duman, “Madde bağımlılığıyla mücadele ulusal ve uluslararası politika üretimi, arz ve talep üretimini azaltma, tedavi sosyal rehabilitasyon ve toplumsal entegrasyon boyutları, birbirini sıkı sıkıya bağlı olan çalışmalarla dolu. Uyuşturucu ile mücadele yolun uzun, menzilin ırak, mücadelenin büyük olduğu ve hayatta boşluk kabul etmeyen bir toplum sağlığı sorunudur. Bu sorunun üzerine kararlılıkla gitmemiz büyük önem taşıyor” dedi.

“AVRUPA ÜLKELERİ MADDEYE KARŞI FON KURDU”

Avrupa’daki ülkelerin madde bağımlılığıyla mücadele konusunda bir fon oluşturduklarını belirten Duman, “Madde bağımlılığıyla mücadele fon gerektiren bir şey; çünkü çok devasa bir sorunla uğraşıyoruz. Ve bu sorun çok boyutlu bir sorun. Bununla mücadele edebilmek için gerçekten bir kaynağa ihtiyaç var. Avrupa’daki uyuşturucu mücadele kurumu uyuşturucu sorununa ilişkin çalışmalar için yılda 28 ila 40 milyar Euro arasında harcama yaptığı ortaya çıktı” diye konuştu.  

“KURUMLAR İLETİŞİM İÇİNDE ANCAK…”

Ülkemizde ise madde bağımlılığıyla mücadele konusunda 16’dan fazla bakanlığın, kurum ve STK’ların içinde yer aldığı çok boyutlu bir mücadele sürdüğünü kaydeden Duman, uyuşturucuyla mücadelede kurum ve kuruluşların iletişim içerisinde olmalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Duman, mücadele konusunda belli alanlarda yetersiz kaldığımıza dikkat çekerek, “Karşımızda koca bir bağımlılık canavarı var ve onunla mücadele ederken belli cephelerde savaşıyoruz belli cephelerde yokuz. Bu bizim bağımlılıkla mücadelede tam yol alamamamızın en önemli nedenlerinden bir tanesi” şeklinde konuştu.

“BAĞIMLILIĞI ÖNLEME İÇİN FON KURULMALI” 

Türkiye’de madde bağımlılığına karşı yürütülen çalışmaların güçlü olmasına rağmen madde bağımlılığını önlemeyle ilgili politikalarımızın yetersiz kaldığını vurgulayan Duman, “Madde bağımlılığını önlemeyle ilgili politikalarımız çok güçlü değil son yıllarda daha iyi hale geldiğini söylemek durumundayım. Yine buna ayrılan net bir fon yok. Bütçeden her türlü bağımlılıkla mücadele boyutlarına harcamalar yapılıyor, bağımlılığı önleme ise arada eziliyor gibi bir durum var. Umut ediyorum bu konuda daha çok yol alırız. Özellikle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı bu konuda çok önemli aktörler” ifadelerini kullandı.

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.