Usta-çırak köprüsü
TYB’nin Yalova’da düzenlediği Genç Yazarlar Kurultayı’nda konuşan Onursal Başkan D. Mehmet Doğan gençlere; Baki, Fuzuli, Ömer Seyfettin ve Necip Fazıl gibi isimlerin hep genç yaşta eserler verdiklerini anlattı.
Onursal Başkanlığını D. Mehmet Doğan’ın yaptığı Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) bu yıl 2.'sini düzenlediği ‘Genç Yazarlar Kurultayı’ 12 Eylül yani bugün sona eriyor. Yalova’daki kurultayda çeşitli kentlerden gelen 30 yaş altı 40 yazar bulunurken genç yazarların 9’u Başkent Ankara’yı temsil ediyor. Kurultayın en genç yazarı ise Başkentlilerin yakından tanıdığı 18 yaşındaki İbrahim Enes Duruay. Kurultaya çok sayıda tecrübeli yazar da katılarak deneyimlerini genç yazarlara aktarma imkanı buldu.
USTA İLE GENÇ YAZARLARI BULUŞTURDUK
10 Eylül tarihinde "Gençler ve Edebiyat" temasıyla üç gün sürecek kurultayla ilgili gazetemize bilgi veren TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan,
“Kurultayımızdaki amacımız; hem genç yazarları dinlemek varsa sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunmak hem de yazı yazma konusunda usta kalemleri genç yazarlarla buluşturmaktır. Unutulmak üzere olan usta-çıraklığı yeniden bu vesile ile canlandırmak istiyoruz. Burada gerçekleştirdiğimiz 2. Genç Yazarlar Kurultayı kitaplaşacak. Genç yazarlarımızın fikirleri yazılı bir şekilde gelecek nesillere aktarılacak. Bu anlamda artık gelenekselleştirmeye çalıştığımız ve bu yıl 2 yıl aradan sonra gerçekleşen kurultaylar öyle tahmin ediyorum ki 2 yılda bir artık ritmik bir şekilde devam eder” dedi.
YAZARLIK 5500 YAŞINDA
TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, genç yazarlara yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Hafızamız insanlık tarihiyle ilgili bilgileri de muhafaza eder. Konuşmak insanın tabii vasfıdır. İnsanlık tarihi yazının icadı ile başlar. Yazarlığın tarihi yaklaşık 5 bin 500 senedir. Dünyada ve ülkemizde genç yaşta büyük eserler ortaya koymuş büyük şair ve yazarlar vardır. Bakî ve Fuzulî çok genç yaşta büyük şair olmuşlardır. Edebiyat tarihimizde öyle büyük şairler vardır. Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk’ı böyle iddialı bir eserdir. Ateş denizinde mumdan gemiler yüzdürmüştür Galib Dede. Eseri yazdığında 25 yaşındadır. Döneminin tasavvufi kültürüne genç yaşta sahip olmuştur. Diğer yandan yakın tarihimizde Ömer Seyfettin 36 yaşında vefat etmiş önemli eserlerini genç yaşta yayınlamıştır. Necip Fazıl 19-20 yaşında Anadolu mecmuasında yayınlanan şiirleriyle büyük bir şöhrete ulaşmıştır. Yine Nurettin Topçu, fikir hayatımızın zirvesi İsyan Ahlakını 25 yaşında yazmıştır.”
EDEBİYAT ATMOSFERİ…
‘Genç Yazarlar Kurultayı’ ile ilgili duygu ve düşüncelerini gazetemiz ile paylaşan İbrahim Enes Duruay, “40 yıldır ülkemizde kültür ve sanat alanında yapılan güzel işlerin lokomotifliğini yapan Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında 40 genç yazarla bir araya gelmek gerçekten güzel bir deneyim oldu. Farklı şehirlerden gelen genç yazarların tanışmaları, muhabbet etmeleri ve eserlerini tartışmaları bu edebiyat atmosferi içerisinde mümkün oldu. Bu kurultayda en genç konuşmacı olarak yer almak mutluluk vericiydi. Usta kalemleri dinlemek de bizim için onur vericiydi. Organizasyonda emeği geçen TYB ailesine gençlere kendilerini ifade edebilecekleri bir fikir kürsüsü oluşturdukları için teşekkür ederim” dedi.
GENÇ YAZARLARIN FİKİRLERİ KİTAPLAŞTIRILACAK
Yalova’da 10 Eylül’de düzenlenmeye başlayan Genç Yazarlar Kurultayı’ bugünkü etkinliklerin ardından sona erecek. Bu kurultaydaki faaliyetler kitap haline getirilecek. Fikir kürsüsünde söz olan genç yazarların düşüncelerinin ve fikirlerinin gelecek nesillere bu şekilde aktarılması sağlanacak. İlki 2 yıl önce Kızılcahamam’da yapılan kurultay gelenekselleştirilerek, her 2 yılda bir düzenlemesi sağlanacak.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.