Ünlü Yahudi yazardan bomba itiraf! İsrail kayıpları görülmemiş düzeyde
Ünlü Yahudi Tarihçi Yuval Noah Harari Hamas-İsrail Savaşı’nı The Guardian’a değerlendirdi. İngiliz gazetesi için kaleme aldığı makalede Harari, Netenyahu’nun göreve gelmesiyle beraber İsrail’in şiddet olaylarını devlet politikası haline getirdiğini yazdı.
Hamas-İsrail Savaşı yedinci gününe girerken bölgedeki sivil can kayıpları her geçen saat artmaya devam ediyor.
İsrail Gazze’deki sivil yerleşimleri durmaksızın bombalamaya devam ediyor. Gazze'de elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar tamamen kesildi.
Şehir tam anlamıyla bir açık hava hapishanesine dönüştü. İkmal yolları kapalı durumda. 2 milyonu aşkın Müslüman küçük bir alanda yaşam savaşı veriyor. Hem de her gün üzerlerine bombalar yağarken…
ÜNLÜ TARİHÇİ GUARDİAN’A YAZDI
Gezegenin dört bir yanındaki gazetecilerin, siyasetçilerin, akademisyenlerin ve yazarların gündeminde Hamas-İsrail Savaşı var. Köşe yazıları yazılıyor, durum değerlendirmesi yapılıyor. Bu kitlenin içine Sapiens kitabıyla çok satanlar listesini alt üst eden ve dünya çapında üne kavuşan Yahudi Tarihçi Yuval Noah Harari de katıldı.
Harari İngiliz Gazetesi The Guardian için kaleme aldığı makalede tarafsız kalmaya çalışsa da Netenyahu hükümetini eleştirmekten geri durmadı.
İSRAİL KAYIPLARI GÖRÜLMEMİŞ DÜZEYDE
Yuval Noah Harari imzasıyla 12 Ekim Perşembe günü yayımlanan Israelis and Palestinians are facing their moment of greatest danger since 1948’ten satır başları şöyle:
“İsrail tarihinin en kötü gününü yaşadı. Tek bir günde İsrail'in 1956 Sina Savaşı’nda, 1967 Altı Gün Savaşı’nda ve 2006 İkinci Lübnan Savaşı’nda kaybettiği tüm sivil ve askerlerin toplamından daha fazla İsrailli sivil öldürüldü.
Ortadoğu'nun en güçlü ülkesi acı, korku ve öfkeyle çalkalanıyor. Filistin perspektifinden olayların nasıl göründüğü hakkında konuşacak ne bilgim ne de ahlaki otoritem var. Ancak İsrail'in en büyük acısını yaşadığı anda, İsrail tarafından bakıldığında olayların nasıl göründüğüne dair bir uyarıda bulunmak istiyorum”
NETENYAHU HÜKÜMETİ ŞİDDET YOLUNDA
90’lı yılların sonundaki politikaların İsrail solunu yıprattığını belirten Harari, “Netanyahu solun aksine başka bir deneyin öncülüğünü yaptı. Barış içinde bir arada yaşama başarısız olduğundan, şiddet yoluyla bir arada yaşama politikasını benimsedi. İsrail ve Hamas haftada bir karşılıklı birbirini vuruyordu ve neredeyse her yıl büyük bir askeri operasyon yapılıyordu. İsrailli siviller on beş yıl boyunca tel örgünün diğer tarafındaki Hamas üslerinden birkaç yüz metre uzakta yaşamaya devam ettiler” diye yazdı.
ŞİDDET POLİTİKASI BİTMELİ
İsrail sağındaki pek çok kişinin Hamas'ı Filistin Yönetimi'nden daha iyi bir ortak olarak gördüğünü aktaran Harari şu ifadeleri kullandı:
“Bunun nedeni İsrailli yayılmacı grubun Batı Şeria'yı kontrol etmeye devam etmek istemesi ve bir barış anlaşmasından korkmaları. Hamas, İsrail sağına dünyanın en iyisini sunuyor gibi görünüyordu: İsrail'in Batı Şeria üzerindeki kontrolünü bozabilecek herhangi bir barış teklifi yapmadan, İsrail'i Gazze Şeridi'ni yönetme ihtiyacından kurtardılar. İsrail'in yaşadığı dehşet dolu gün, Netanyahu'nun şiddetle bir arada yaşama politikasının sona ereceğinin sinyallerini veriyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.