Umutlu bekleyiş
İmrahorlular, bölgenin tek umudu olarak gördükleri ve ihalesi iptal edilen Kanal Ankara projesinin yeniden ihaleye açılmasını bekliyor.
İmrahor Vadisi muhtarları, 'Kanal Ankara Projesi' ile, bölgede yıllardır çözülemeyen alt yapı ve imar sorunlarının aşabileceğini düşünüyor. Gazetemize konuşan muhtarlar, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna ile bu ayın başında görüşerek, sorunlarını aktarma fırsatı bulduklarını söyledi. Mustafa Tuna'dan umutlu olduklarını ifade eden muhtarlar, Büyükşehir Belediyesi'nden ihalesi iptal edilen 'Kanal Ankara Projesi'nin yeniden ihaleye çıkartılacağı günün netleştirilmesini bekliyor.
Aşağı İmrahor Mahallesi Muhtarı Mustafa Aytek, Orta İmrahor Mahallesi Muhtarı Osman Gençoğulları, Karataş Mahallesi Muhtarı Ömer Oflaz ve Yeşilkent Mahallesi Muhtarı Murat Kabasakal, Kanal Ankara Projesi ve bölgedeki sorunlarını Gazete Habervaktim'e anlattı.
İHALE TARİHİ NETLEŞMELİ
İmrahor Vadisi muhtarları, sorunun geçmişinin Murat Karayalçın zamanına kadar uzandığını, Kanal Ankara Projesi'nin bugün değil, geçmişten günümüze miras kalan bir proje olduğunu ifade etti. Projenin adının Gökçek döneminde 'Kanal Ankara' olarak değiştirildiğini ancak; projenin 30 yılı aşkındır uygulanamadığını aktaran muhtarlar, altyapı sorunlarının çözümü için Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi'nin kapısını ne zaman çalsalar, kendilerine gerekçe olarak Kanal Ankara Projesi'nin gösterildiğini söyledi. Muhtarlar, sorunlarının çözümü için projenin ihale tarihinin netleşmesini ve uygulamaya konulmasını bekliyor.
PROJE YOK, HİZMET DE YOK
Aşağı İmrahor Mahallesi Muhtarı Mustafa Aytek, 'Kanal Ankara Projesi'nin iptal edilmesiyle mahalle sakinlerinin ve bölgedeki yatırımcıların zor duruma düştüğünü söyledi. 'Kanal Ankara Projesi'nin uygulanmamasından ötürü bölgenin hizmet alamadığını ifade eden Aytek, alt yapı ve imar sorunları yaşayan Aşağı İmrahor Mahallesi'nin yollarının her yağıştan sonra kullanılamaz duruma geldiğini söyledi. Mustafa Aytek şöyle konuştu:
"Biz İmrahor Vadisi'ndeki muhtarlar olarak, Büyükşehir Başkanımız Mustafa Tuna ile 1 Ocak'ta görüştük, kendisi projenin uygulanacağını söyledi. Ancak, ihalesi iptal edildiği için beklemede olan projenin yeni ihalesinin ne zaman yapılacağına dair bize bir gün taahhüdünde bulunmadı. İhalenin ne zaman yapılacağı belli olmadığından ötürü biz de insanlara proje hakkında kesin bir şey söyleyemiyoruz. En azından şu tarihte ihale yapılacak denilmeli ki, bölgemiz sakinleri projenin gerçekleşeceğinden enim olabilsinler. Bizler sayın büyükşehir belediye başkanımızdan tek isteğimiz ihale tarihini kesinleştirmesi."
PROJE UYGULANMASA DA SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN
Orta İmrahor Mahallesi Muhtarı Osman Gençoğulları ise, Kanal Ankara Projesi uygulanmasa dahi İmrahor Vadisi'ndeki altı mahallenin de alt yapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi. Ankara'da hafriyat ve çöp taşıyan kamyonların İmrahor'u kullandıklarını belirten Gençoğulları, yolların durumunun çok kötü olduğunu acilen bakıma alınması gerektiğini kaydetti. Bölgede 35 bine yakın yatırımcının olduğunu aktaran Gençoğlulları, projenin uygulanmasının İmrahor sakinlerince umut olarak görüldüğüne dikkat çekti.
SORUN TEMELİ PLANIN UYGULANMAMASI
Karataş Mahallesi Muhtarı Ömer Oflaz, "İmrahor Vadisi'ndeki alt yapı sorunlarının aşılamamasının önündeki en önemli neden, Kanal Ankara Projesi'nin uygulamaya konulmamasıdır" dedi. Plan gerekçe gösterilerek alt yapı ve imar sorunlarının ötelendiğini iddia eden Muhtar Oflaz şu ifadelerde bulundu:
"İmrahor bölgesindeki muhtarlar olarak biz, ortak sorunlarımızı çözmek için birlikte hareket ederiz. Büyükşehir Belediyesi'ne de gitsek, Çankaya Belediyesi'ne de gitsek, bizlere verilen cevap yazılı ya da şifahi: 'Bölgede bir plan var. Biz bu plana göre hareket etmek zorundayız' oluyor. Türközü'nden Eymür'e kadar uzanan bölgedeki mahallerin hepsinde altyapı sorunu var. Bizler altyapı sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz"
İMRAHOR'DA İMAR VAR RUHSAT YOK
Projenin bir an önce uygulanarak mağduriyetlerinin önüne geçilmesini isteyen Muhtar Oflaz, ''İmrahor Vadisi Projesi adı altında 1958'den bu yana buradaki köylülerinden elinden arsaları yok pahasına alındı. Köylülerin elinde çok az arazi kaldı. Ayrıca burası 2006'da kentsel dönüşüme girdi. Burada imar var vatandaşın elinde ruhsattı yok. Köylünün elindeki bir dönümlük yerin parası, 10 yılda ödediği vergiye denk geliyor'' diye konuştu.
''DOĞALGAZIMIZ YOK''
Yeşilkent Mahallesi Muhtarı Murat Kabasakal, eskiden Mühye Köyü olarak adlandıran Yeşilkent'in, 35 yıl önce mahalle olduğunu ifade ederek, ''Çankaya Köşkü'ne 5 kilometre yakınlıktayız. Mahallemize halen doğalgaz verilmedi. Ne köy olduğumuz belli ne mahalle olduğumuz belli. Sadece bizim değil; İmrahor'daki altı mahalleden beşinde doğalgaz yok. Bir tek Boztepe mahallesinin bir kısmın da doğalgaz var.'' dedi. Eymür bölgesindeki arsalarının bir bölümün ODTÜ bir bölümünün ise Polis Akademesi'nce usulsüz olarak alındığını iddia eden, "Melih Gökçek bize burası için söz verdi. Biz bu bölgede 150 bin kişi şuan Kanal Ankara Projesinin tamamlanmasını, bize verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz." diye konuştu.
''ULAŞIM SIKINTILARIMIZ ÇÖZÜLMELİ''
Ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Kabasakal, mahalleye giden sadece bir otobüs hattının olduğunu, Kızılay'a gitmek için direkt minibüs hattının olmadığını, mahallenin otostop yaptığını söyledi. Yeşilkent'te bazı sokaklarda asfaltın olmadığını belirten Kabasakal, mağdur durumda olduklarını ifade etti.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.