Uluçay’dan 2’inci Ankara edebiyat festivali çağrısı: Ankara’nın edebiyat varlığı ortaya çıkacak…

Uluçay’dan 2’inci Ankara edebiyat festivali çağrısı: Ankara’nın edebiyat varlığı ortaya çıkacak…

TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, 2’inci Ankara Edebiyat Festivali hakkında açıklamalarda bulundu. Uluçay, Ankara’nın kültür-sanat ve edebiyat varlığını ortaya çıkarmak amacıyla bu festivali düzenlediklerini söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Ankara’nın şimdiye kadar bürokrasi ve siyasetin merkezi olarak anıla geldiğini belirterek, “ Doğru, fakat Ankara’da muazzam bir edebiyat varlığı var, bu bilinmiyor” dedi.

festival-program.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Mamak Belediyesi ve ASBÜ Rektörlüğü’nün katkılarıyla Mamak Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceği 2’inci Ankara Edebiyat Festivali’nin duyurusu yapıldı. 12-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 2’inci Ankara Edebiyat Festivali’nin bu yıl ki teması ‘Türkiye Yüzyılında Edebiyat ve Sanat’ olarak belirlenirken, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, festival hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Uluçay, Ankara’nın kültür-sanat ve edebiyat varlığını ortaya çıkarmak amacıyla bu festivali düzenlediklerini söyledi.

ulucay.jpg

TÜRKİYE YÜZYILINDA EDEBİYAT VE SANAT TEMASI

TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, geçen yıl yoğun bir katılımla gerçekleşen ilk Ankara Edebiyat Festivali’nin ardından bunu geleneksel hale getirmeye karar verdiklerini aktararak, “Bu yıl da Türkiye Yüzyılında Edebiyat ve Sanat temalı 3 günlük program düzenlenecek. Bu festivali yapmaya karar verdiğimiz zaman şunu düşündük. Ankara şimdiye kadar bürokrasi ve siyasetin merkezi olarak anıla geldi. Doğru, fakat Ankara’da muazzam bir edebiyat varlığı var, bu bilinmiyor. Ankara’nın bir kültür sanat edebiyat merkezi olacak nitelikte büyük bir birikimi bulunuyor. Bu kültür sanat ve edebiyat varlığını ortaya çıkarmak amacıyla bu festivalin yapılması düşünüldü. Gerçekten ya bunlar da mı vardı denilecek duruma da gelindi. Festival ve diğer faaliyetlerimizle birlikte ‘Ankara aynı zamanda kültür sanat ve edebiyat merkezi durumuna gelmiştir’ deniliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Bu amaçla biz bu sene Türkiye Yüzyılına girerken gerçekten Ankara’da kimler yetişmiş, gündemde kalıcı isim bırakan bir sürü yazarımız şairimiz var. Festival programında bu isimlere yer vermeye çalıştık. Programda çok sürpriz denilecek şeyler var. Birçoğunun bunlardan haberi yok” dedi.

ilk-festivalden-arsiv.jpg

KIYMETLİ YAZARLAR BAŞKENTTE

Başkan Uluçay, festival kapsamında, Türkiye’nin birçok şehrinden değerli şair ve yazarların kültür-sanat ve edebiyat severlerle buluşacağını vurgulayarak festivalin içeriğinden şu şekilde bahsetti: “İlk gün; Türkiye Yüzyılında Şehir ve Edebiyat adlı panelimizle bu şehirde ne kadar edebiyat var onu konuşacağız. Şeref Başkanımız Mehmet Doğan da burada konuşacak. Bununla birlikte millet şiire doyacak, Ahmet Haşim şiirleri ve 90 yıl sonra Ahmet Haşim’in anılacağı konferansımız var. Gençlere de geniş yer verdik. Bu konu da Edebiyatın Gençleri ve Gençlerin Edebiyatı konulu panelimiz var. Burada gençler edebiyatı nasıl algılıyor, kimleri okuyor ve seviyor, edebiyat hakkında düşüncelerini öğreneceğiz. 2’inci gün okuryazar buluşmaları ile başlayacak. 75’inci yılında Sabahattin Ali anılacak. Onun “Ses Hikayesi” diye bir hikayesi var çoğu kişi tarafından bilinmeyen bu hikayesi okunacak. Ve ikinci gün edebiyat çevrelerinde kültür-sanata ilgi duyanların tanıdığı, sevilen Nurullah Genç’in söyleşisi var. Akşam ise Ahmet Kutsi Tecer’in Ankara günleri konferansı ile birlikte önemli olan Doğumunun 150’inci yılında Mehmet Akif Ersoy programında, onun anısına şiir şöleni yapacağız” diye konuştu.

musiki-muaalim-mamak.jpg

“KATILIMINIZ ŞEVK VE HEYECAN VERECEK”

Uluçay, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Son gün Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şiirleri okunacak. Burada öğretmenlik yapmıştır, geçmişi vardır. Tanpınar’ın Ankara günleri anlatılacak. En son bir programla festivalin bir değerlendirmesi yapılacak. Değerlendirmeyi yapacak kişiler şeref başkanımız Mehmet Doğan, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan bir değerlendirme yapacaklar. Yani festivalimiz nasıl ilgi gördü neler yapıldı ve başarı durumu neydi bir değerlendirme yapılacak. Festivalin bittiği tarihten itibaren daha iyi güzele daha mükemmele gidebilmek için gelecek yılın çalışmalarına başlayacağız. Ardından bir kültürel gezi olacak. Akşam ise Türk Sanat Müziği konseri verilecek. Çok güzel programlar olacak çok elit insanlar konuşacak. Gerçekten kültür sanata yön veren bu politikaları oluşturma kabiliyeti ve gücü olan insanları vereceği paneller var. O insanların dinlenmesi ve çok zengin birikimlerinden faydalanılmasını arzu ediyoruz. Bu adı üstünde Ankara festivali, tüm Ankara’yı davet ediyoruz. Tüm programlarımız ücretsizdir. Katılımları bize şevk ve heyecan verecektir. Bundan sonraki çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.