Ulaşımda sorun büyüyor: Özel halk otobüslerinden zam talebi

Ulaşımda sorun büyüyor: Özel halk otobüslerinden zam talebi

Ankara’da dolmuş esnafının ardından özel halk otobüsü şoförleri de zam talebinde bulundu. Artan maliyetleri gerekçe gösteren esnaf, zammın bir anca gelmesi gerektiğini ifade ediyor.

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış, yedek parça ve sanayi masrafları, özel halk otobüsü esnafını zora soktu. Gelirlerinin giderlerini karşılamadığını ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteğin Mart ayında bittiğini belirten ÖHO esnafı, ulaşım ücretlerine zam talebinde bulundu.

Özel halk otobüsü esnafı, toplu ulaşım ücretlerine yaklaşık yüzde 65’lik zam yapılmasını istedi. ÖHO esnafının zam talebinin kabul edilmesi halinde şu anda 15 TL olan tam biniş ücretinin 25 TL’ye, 7,50 TL olan indirimli biniş ücretinin ise 12-13 TL olması bekleniyor.

dolmus.jpg

DOLMUŞ ESNAFI DA “25 TL” DEDİ

ÖHO’lar dışında dolmuş esnafı da biniş ücretlerine zam gelmesini istiyor. 17 TL’den yolcu taşıyan dolmuşçular, biniş ücretinin tam için 25 TL, öğrenci için 15 TL olması gerektiğini belirtiyor.

zel-halk.jpg

SON ZAM TEMMUZ 2023’TE

Ankara’da toplu ulaşım ücretlerine son zam 18 Temmuz 2023 tarihinde yapılmıştı. Tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7.5 TL, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 TL’ye yükseltilmişti. Zam kararını “Başka çaremiz kalmadı” ifadeleriyle duyuran Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO Genel Müdürlüğü’nün aylık 300 milyon TL zarar ettiğini ve bu zararın ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılandığını açıklamıştı.

ho.jpg

AKARYAKIT 26 LİRADAN 42 LİRAYA YÜKSELDİ

Akaryakıt fiyatları, toplu ulaşıma yapılan son zammın ardından yaklaşık yüzde 60 pahalandı. Temmuz 2023’te 26-27 TL civarında olan benzin ve motorin fiyatı, Haziran 2024 itibariyle 41-42 TL bandında bulunuyor.

Ulaşım esnafı, aradan geçen 1 yılda akaryakıt fiyatları, sanayi ve yedek parça maliyeti, sigorta ve kasko ücretleri ile personel giderlerinde yaşanan artışa rağmen toplu ulaşıma zam gelmediğini belirtti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.