Tuzdan sanat eseri çıkartıyor: Çankırı madenlerinde bir heykeltıraş
Mağara duvarlarına yaptığı kabartmaları gazetemize anlatan heykeltıraş Sefer Oruç, ‘’Fosili bulunan hayvanların kabartmalarını tuz mağarası duvarlarına işliyorum. Yaptığım kabartmalar ülke turizmi açısından da büyük önem taşıyor’’ şeklinde konuştu.
Çankırı'daki tuz mağarasında, 1997 yılından bu yana kazı çalışmaları süren "Çorak Yerler Omurgalı Fosil bölümünde kalıntılarına ulaşılan hayvanların tuzdan kabartmaları duvarlara işleniyor. Yüzyıllar önce yaşamış hayvanların kabartmaları mağara duvarlarında sergilenirken, eserleri görmek için gelen ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topluyor.
FOSİLLERE BAKARAK YAPIYORUM
Mağaradaki çalışmalarına 6 yıl önce başladığını aktaran Oruç, ‘‘Tüm kabartmalar zorlu süreçlerden geçerek meydana geliyor. Tuz madeninde bir çalışma gerçekleştiriyorsunuz ve kolay olmuyor. Fosilleri bulunan hayvanlara yönelik çalışmalarımı Çankırı Belediyesi bünyesinde sürdürüyorum. Tüm çalışmalarımı fosilleri inceleyerek yeni çizimler yaparak ortaya çıkartıyorum. Fosiller Çankırı Müzesi’nde sergileniyor. Şehrimize gelen turistlerin önce o fosilleri görmesi sonra mağarayı ziyaret etmesini öneririm. Mağarada bulunan kabartmaların çoğunluğu bana ait’’ diyerek kabartma çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
8.5 MİLYON YIL ÖNCEKİ FİL KABARTMASI
Çalışmaları arasında 8.5 milyon yıl önce yaşamış fil türü olduğunu belirten Oruç, ‘‘Bu kabartmanın orijinal fosili ‘’Çorak Yerler Omurgalı Fosil’’ bölgesinde bulundu. Müzemizde sergileniyor. Nesli tükenmiş olan bu hayvanın, şimdiki fillerden farklı olarak, dört tane dişi bulunuyor. Kulak yapıları daha küçükken yıllar sonra karşımıza çıkan fillerden daha çok tüy yapısına sahipler. İşte ben de bu fosili inceleyerek duvara kabartmasını çıkarttım. Çok az yardım alarak tüm çalışmayı ben yürüttüm. Yaklaşık 11 ay gibi bir süre zarfında bitirdim. Gelen ziyaretçilerimizin en çok beğendiği eserlerden birisi’’ dedi.
AYAK KEMİĞİNDEN KEŞFEDİLEN HAYVAN
Kazı alanında ayak kemiğinden keşfedilen bir hayvan türünün keşfedildiğini söyleyen Oruç, ‘’Bu hayvanın nesli yıllar önce tükenmiş. Ağaç kabuklarıyla beslendiği tahmin edilen bu hayvanın günümüzde nesli tükenmiş vaziyette. Bu eserimin tamamlanması 3 ayı buldu. Yontma tekniğini kullandım. Şablonlarını çıkartmak bir nebze işimi rahatlatıyor. Yine tek başıma yaptığım bir çalışmanın sonucu bu kabartma turistler tarafından oldukça beğeniliyor. Yaptığım çalışmaların tümünün desteğini benim de kurumum olan ‘Çankırı Belediyesi’ karşılıyor’’ şeklinde konuştu.
KILIÇ DİŞLİ KAPLAN
Yapılan kazı çalışmalarında kafatası bütün şeklinde çıkan kılıç dişli kaplan fosiline de değinen Oruç, ‘’Kazı çalışmalarında fosiller genelde parça parça çıkartılır. Daha sonra parçalar birleştirilir. Bu fosilimizin özelliği kafatasının tek parça halinde çıkması. Kazının simgesel hayvanı diyebilirim. Bu simge, Prof. Dr. Ayla Sevim Erol hocamızın titizlikle yürüttüğü çalışmanın bir sonucudur. Duvara kabartmasını yaptığım bu çalışmanın bitmesi 17 günümü aldı. Anadolu’da bu hayvanların yaşadığını bilmek ve en önemlisi fosillerine ulaşmak çok önemli. Benim eserlerim de bu fosillerin tanıtılması açısından ayrıca önem arz ediyor. Ayrıca bireysel çalışmalarım da var. Sergilerim oluyor. Bana kendimi ifade etme imkânı sunan, Gazete İlk Sayfa ailesine teşekkürlerimi sunuyorum’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.