Turşu limonla mı güzel olur sirkeyle mi? Turşu nasıl kurulur? Turşunun Faydaları nelerdir?
Turşucu Mehmet Yılmaz, ‘‘limonla mı daha güzel turşu olur yoksa sirkeyle mi?’’ sorusuna, “Limon bizim damak tadımıza daha uygun” cevabını verdi.
Kızılay Sakarya Caddesi’nde 51 yıldır hizmet veren Hüsmen Aga turşucusu Mehmet Yılmaz, turşunun kurulumu, yapılışı ve faydaları hakkında gazetemize bilgi verdi. Yılmaz, mandalina ve yumurtadan dahi turşu kurduklarını belirterek, limonla kurulan turşunun Anadolu insanının damak zevkine daha uygun olduğunu söyledi.
120’YE YAKIN TURŞU ÇEŞİDİ SATIYOR
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber birçok hane turşu kurma hazırlıklarına başladı. Turşu kurmak yerine satın almayı tercih eden vatandaşlar ise Kızılay Sakarya’da yer alan 1967 yılından itibaren Başkentlilerin turşu ihtiyacını karşılayan “Hüsmen Aga” turşucusunu tercih ediyor. İşletmede 120’ye yakın turşu çeşidi bulunurken turşu hakkında bize bilgi veren işletme sahiplerinden Mehmet Yılmaz ise kuruluş hikâyesini anlattı.
51 YILDIR HİZMET VERİYOR
Yılmaz, “Resmi olarak 51 yıldır hizmet veriyoruz. Fakat daha öncesi de var. Burayı ilk açan Arnavut göçmeni bir abimizdir. Şimdi babam ile ortak işletiyor. İşletme 3’üncü kuşağa geçmek üzere. Bizde Selanik göçmeniyiz ve dükkânın ismi de oradan gelmektedir. O bölgelerde “Hüsmen Aga” ismi çok kullanılmaktadır” dedi. İşletme de bulunan turşuların sebzelerini kendilerinin ürettiğini de hatırlatan Yılmaz, Ankara yöresinde yetişmeyen ürünleri ise diğer illerden temin ettiklerini belirtti.
TURŞU LİMONLA MI KURULUR, SİRKEYLE Mİ?
Yılmaz, Turşu nasıl kurulur? Turşu limonla mı kurulur, sirkeyle mi? sorusuna ise Türk milletinin damak zevkine limonun daha uygun olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Limon bizim damak tadımıza daha uygun. Sirkeyi çok sevmiyorlar. Yurt dışında daha çok sirkeyle yapılır ama içine tatlandırması için farklı sebzeler atılır. Ülkemizde onlarca çeşidi yapılıyor ve bizdeki daha doğal oluyor” diye konuştu.
YUMURTA VE MANDALİNANIN DAHİ TURŞUSU VAR
En çok tercih edilen turşu türünün ise salatalık, biber ve lahana olduğunu söyleyen Yılmaz, bunların yanı sıra 120’ye yakın turşu çeşidi sattıklarını da ifade etti. Sattıkları turşu türlerinden en ilginç olanları ise yumurta turşusu, mandalina turşusu, karpuz turşusu, kiraz turşusu, bamya turşusu olduğunu söyleyen Yılmaz, bunların yanı sıra soğan, turp, erik ve çağla turşusu olduğunu belirtti.
KIŞ HASTALIKLARINA BİREBİR
Turşunun faydaları nelerdir? Turşunun faydaları hakkında da bilgi veren Yılmaz, probiyotik özelliğinden dolayı turşunun birçok hastalığa iyi geldiğini belirti. Yılmaz, “Turşu güçlü bir antioksidandır. Örnek verecek olursak lahana turşusu kanser hastalığına karşı koruyucu bir görev üstlenir. Kış aylarının hastalığı olan grip, nezle ve soğuk algınlığına ise birebirdir. Turşu zayıflatır mı? Metabolizmayı hızlı çalıştırdığından dolayı da zayıflamada yardımcı bir aktördür” diye konuştu.
KİLOSU 25 LİRADAN SATILIYOR
Turşu fiyatları hakkında da bilgi veren Yılmaz, kilosunu 25 liradan sattıklarını belirterek, “Bizim turşularımız tamamen el yapımıdır. Marketlerde satılana benzemez. En pahalı turşumuz da sarımsak turşusudur. Kilosunu 50 liradan satıyoruz ve sarımsağı Kastamonu’dan özel olarak getiriyoruz” dedi.
Turşu nasıl saklanır, Turşu kurmanın püf noktası ne? Turşunun saklanma koşulları hakkında “Turşu soğuk yerde saklansa iyi olur” diyen Yılmaz, turşunun yumuşamaması ve üst tarafının beyazlamaması gerektiğini belirtti. Turşunun ilk kurulumda karanlık bir yerde saklanmasının iyi olacağını söyleyen Yılmaz, lahana gibi birkaç istisna dışında birçok turşunun da en az 15 gün hiç açılmamasının iyi olacağını söyledi.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.