TÜRKMENLERİN EKSİĞİ LOBİ FAALİYETLERİ

TÜRKMENLERİN EKSİĞİ LOBİ FAALİYETLERİ

Başkent’te Türkem coğrafyası ve Türkiye güvenliği masaya yatırıldı. Suriye ve Iraktaki Türkmen varlığının dünyada yanlış bilindiği belirtilen toplantıda Türkmenlerin kazançlı çıkacağı çözüm olarak lobi faaliyetleri gösterildi.

 

HAKAN ŞAHİN/ HABERVAKTİM

Çukurambar’da bir otelde düzenlenen ‘Bayır-Bucak’tan Kerkük’e Suriye ve Irak Türkmenlerinin Stratejik Rolü ve Türkiye’nin Güvenliği’ adlı toplantıda katılan akademisyenler kendi uzmanlık alanları üzerine açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin darbe, terör gibi olaylarla zayıflatılarak Suriye politikasında etkinlik kazanmasının engellendiği belirtildi. Suriye ve Iraktaki Türkmen sayılarının gerçekte olduğundan çok daha az gösterilerek ciddiye alınmadığı konuşulurken Türkmenlerin lobicilik faaliyetlerine hız vermesi gerektiği vurgulandı.

TÜRKMEN VARLIĞI AZIMSANIYOR

Türkmenler varlığının doğru şekilde bilinmediğini belirten Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Burak Küntay, “Türkmen sayısı Suriye’de yüzde 20’ye kadar çıkar, kriz zamanlarında bu sayı yüzde 12 civarındadır. Irak’ta da durum böyle. Amerika’da bir üniversitede açın kitabı, Irak’ın Suriye’nin demokrasisine bakın. Türkmen nüfusunu yüzde 2’lerde 3’lerde gösterir. İşte sorun burada başlıyor. Amerikalı da bu verilere bakıp yüzde 3’lerdeki Türkmen nüfusu yerine yüzde 30’larda görünen bir YPG varlığı ile Suriye’nin geleceği için birlikte hareket etmeyi daha nispet buluyor” dedi.

TÜRKMENLEN HER YERDE OLMALI

Türken varlığını dünyaya doğru şekilde anlatmak gerektiğini söyleyen Burak Küntay, “Bütün mücadelemizi yaparken daha en başta ihmal ettiğimiz bir nokta var. ABD’de, Rusya’da Çin’de, Avrupa’da lobi faaliyetleri olmazsa olmaz. Türkmenlerin lobisini Türkiye Cumhuriyeti Devleti üstlendi ya da akademisyenler bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama artık Türkmenlerin kendi temsilciliklerini Moskova’da, Brüksel’de, Washington’da açıp her toplantıya girmesi, her devlet kademesine kendini takdim etmeli. Orta ve uzun vadede bunun avantajı görülecektir” şeklinde konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.