Türkiye'nin tehlike haritası

Türkiye'nin tehlike haritası

En son 1996'da hazırlanan Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası güncellendi. Yeni haritada Ankara, deprem riskin az olduğu sarı bölgede gösterildi.

AFAD'ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1. ve 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika'da yıllardır uygulanan "ivme" yöntemi aldı.

Haritada İstanbul’da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış dikkat çekti. Haritadaki bir başka değişiklik de İç Anadolu Bölgesi'nde. 22 yıl önceki haritada koyu kırmızı ile gösterilen Kırşehir, Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi. Karadeniz bölgesinde ise Bartın eski haritada koyu kırmızı renkte yer alırken, yeni haritada turuncu renkte gösterildi. 

MAHALLE MAHALLE DEĞERLENDİRME

Yeni deprem haritası dijital ortama taşındı. Mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkân tanıyan "Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması" oluşturuldu. Test aşamasındaki uygulamayı kullanmak için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan "raporlama" butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek

SİSTEM ÇÖKTÜ

Vatandaşlar "deprem sorgulama" araması yaparak bir anda AFAD'ın sistemi üzerine akın edince sistem çöktü. AFAD'ın sitesi sabah erken saatlerden yoğunluk yaşanmaya başlayınca, deprem riski sorgulama işlemlerinin yapıldığı sistem erişilemez hale geldi.

YÖNETMELİK DE DEĞİŞTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" hazırlandı.  Yapılan değişiklik ile birlikte "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" de yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek. AFAD, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara "ivme kayıtçıları" yerleştirebilecek. Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, "Yapı Sağlığı İzleme Sistemi" kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından ve korunmasından yapı sahipleri sorumlu olacak.

Yıkım yönetmeliği şart?

Bu değişik ile birlikte depreme dayanıksız yapıların nasıl yıkılacağı konusu da gündeme geldi." Yıkım Öncesi Yönetim Sistemi" üzerine çalışmaları olan Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Özgür Anıl'a sorduk. 

Prof. Dr. Anıl, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi DEMAR'ın eşgüdümünde 2015 yılının Mart ayında hazırlanan "İnşat ve Yıkım Taktiklerinin Değerlendirilmesi Kapsamında Ulusal Yıkım Öncesi Yönetim Sistemi" projesinden bahsetti. Özgür Anıl, Türkiye'nin yapı yıkımı konusunda bir yönetmeliğe sahip olmadığını ifade ederek, ivedi olarak bir yıkım yönetmeliğinin hazırlanması gerektiğini söyledi. Anıl, bu türden yıkım faaliyetleri için Avrupa'da ve ABD'de uygulanan modellerin Türkiye için uygulanabileceğini kaydederek, bakanlık ile birlikte yürüttükleri 21 aylık çalışmanın neticesinde oluşturdukları taslağın yakın bir zamanda yasalaşacağını umduklarını söyledi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.