Türkiye’de sahil güvenlik birimlerine gelen ihbarların büyük bölümü mülteciler ile bağlantılı
Sahil Güvenlik Komutanlığı himayesinde gerçekleştirilen deniz operasyonlarında bizzat görev yapan Astsubay Kıdemli Üstçavuş Bayram Acarbulut gazetemize konuştu. Acarbulut, ekip olarak ana gündem maddelerinin mülteciler olduğunu kaydetti.
Sahil Güvenlik Komutanlığı himayesinde gerçekleştirilen deniz operasyonlarında bizzat görev yapan Astsubay Kıdemli Üstçavuş Bayram Acarbulut gazetemize konuştu. Acarbulut, ekip olarak ana gündem maddelerinin mülteciler olduğunu kaydetti.
ANA GÜNDEM MÜLTECİLER
Ege Denizi üzerinden Yunanistan’a geçip Avrupa Birliği'ne sığınma talebinde bulunmayı hedefleyen mülteciler Sisam, İstanköy, Sömbeki, Sakız ve Midilli gibi adalara 1 ila 5 mil mesafedeki noktalardan Avrupa’ya girmeye çalışıyor. Türk Sahil Güvenlik birimleri mülteci krizi sebebiyle yoğun tempoda çalışmaya devam ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığının deniz operasyonlarında sahada görev yapan Kıdemli Üstçavuş Bayram Acarbulut gazetemize konuştu. Acarbulut, “Son dönemde mülteci sorunu gündemde. Gelen ihbarların büyük bölümü göçmenler ile alakalı oluyor” ifadelerini kullandı.
KARADA JANDARMA DENİZDE SAHİL GÜVENLİK
Sahil Güvenlik birimlerinin deniz üzerinde kaçakçılık, asayiş ve suçu önleme maksatlı çalıştığını söyleyen Acarbulut, sözlerine şöyle devam etti:
“Nasıl karada jandarma görev yapıyorsa bizler de deniz üzerinde suçu önleme maksatlı uçuş icra ediyoruz. Uçağımız normalde CN-235 casa, standart. Belirli bir konfigürasyondan sonra aracın alt tarafına kamera ve sistem sensörleri eklendi. Ben uçuş operatörü olarak görev yapıyorum. Maksimum 6-7 saat havada kalacak şekilde uçuş icra ediyoruz. Denizde herhangi bir kazazede varsa harekete geçiyoruz. Kazazede boğulmak üzere olabilir, yardıma ihtiyacı olabilir, gemisi batmak üzere olabilir. İhbar geldiği anda operasyon hazırlığına başlıyoruz”
ÖZEL YARDIM KİTLERİ
CN-235 model sahil güvenlik uçağının arkası açılabilir özelliğe sahip olduğunu belirten Acarbulut, “Bu özellik sayesinde suya yardım kiti bırakabiliyoruz. Mesela kazazede boğulmak üzere diyelim. Bıraktığımız kit açıldığı anda denizdeki kişi kendisine 1 hafta yetecek malzemeye ulaşmış oluyor. Yardım kitinin içinde protein tozundan tutun, tabletler, içme suyu ve olta gibi pek çok ekipman var” diye konuştu.
UÇUŞ EKİBİ
İhbarlar üzerine operasyona çıkan ekip hakkında bilgiler veren Acarbulut, “Uçak ekibimiz 7 kişiden oluşuyor. Çoğu zaman rütbeli subay ve astsubaylar görev yapıyor. Önde kokpitte 3 kişi var, arkada 4 uçuş operatörü hazır bulunuyor” ifadelerini kullandı.
OPERASYON ANISI
Geçtiğimiz yıllarda denizde yaşanan bir kaza sebebiyle Samsun’a intikal ettiklerini kaydeden Acarbulut, operasyon anısını şöyle anlattı:
“2-3 yıl önce kış aylarında Samsun’da büyük bir tekne batmıştı. Biz o soğukta İzmir’den kalkış yaptık. 2 saate yakın bir yolculuğun ardından kaza alanına vardık. İnsanın o soğukta suyun içinde hayatta kalma şansı çok düşüktür. Vardığımızda kazazedeler tamamen bitmişti, hayatlarını kaybetmek üzereydiler. Biz ekip olarak oradaki insanları hayata döndürdük. Bunun verdiği mutluluk ölçülebilir bir şey değil. Bizim için unutulmaz bir andı. Çok az insana nasip olur. Yaşamdan kopmak üzere olan insanı hayata bağlayabilmek çok özel bir duygu”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.