Türkiye’de otel fiyatları uçtu: Resmi rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 80’in üzerinde
Güney kıyılarımızda otel fiyatları uçtu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre temmuz ayı TÜFE istatistiklerinde otel sektörü yıllık bazda yüzde 82,62 artışla en tepede yer aldı. Onu yüzde 75,95’lik artış ile sağlık harcamaları izledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin açıklamasına göre TÜFE istatistiklerinde lokanta ve otel sektörü yıllık bazda yüzde 82,62 artışla başı çekiyor. Onu sırasıyla yüzde 75,95 ile sağılk ve yüzde 60,72 fiyat artışıyla gıda ve alkolsüz içecekler izliyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre temmuz ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,83 artarak yukarı yönlü eğilimine devam etti. Tüketici fiyatlarının önceki aya göre yüzde 9,49 yükselmesi ekonomideki fiyat artışlarının hız kesmeden devam ettiğini gösterirken, Türkiye’de TÜFE içinde yıllık artışın en yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla %82,62 ile lokanta ve oteller, yüzde 75,95 ile sağlık ve %60,72 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
ÜRETİM MALİYETLERİ DE ARTTI
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) de Temmuz ayında dikkat çeken bir artış kaydetti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,5 yükselen Yi-ÜFE, ekonomideki üretim maliyetlerinin arttığını gösterdi. İmalat sektöründe ise yıllık yükseliş yüzde 50,81 olarak kaydedildi. Aylık bazda Yi-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 8,23 arttı.
HİZMET SEKTÖRÜ ZAMLANDI
Haziran ayına ait Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) verilerine göre hizmet sektöründe de önemli fiyat artışları yaşandı. Bir önceki yılın aynı ayına göre %68,9 artış gösteren H-ÜFE, Türk ekonomisinin hizmet sektöründeki büyük bir enflasyon ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Özellikle ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmetleri, bilgi ve iletişim, gayrimenkul, mesleki bilimsel ve teknik hizmetler ile idari ve destek hizmetlerinde önemli fiyat artışları kaydedildi.
GENİŞLEME DÖNEMİ BİTTİ
Temmuz ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 49,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum faaliyet koşullarının genel olarak değişim göstermediğine ve imalat bacağındaki altı aylık genişleme döneminin sona erdiğine işaret ediyor. PMI imalat sektöründeki faaliyetlerin durumu hakkında önemli bir gösterge olarak kabul edilirken bu sonuç ekonomideki olası sektörel dalgalanmaların habercisi olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.