Türkiye’de 299 adet vergi türü bulunuyor: İşte daha önce adını duymadığınız ilginç vergiler
2023 yılı ağustos ayı itibariyle Türkiye’de toplam 299 adet vergi türü bulunuyor. Sade vatandaş bu vergilerin pek çoğunun adını bilmiyor. Halk arasında bilinmediğini düşündüğümüz 4 farklı vergi türünü sizler için araştırdık.
2023 yılı ağustos ayı itibariyle Türkiye’de toplam 299 adet vergi türü bulunuyor. Sade vatandaş bu vergilerin pek çoğunun adını bilmiyor. Halk arasında bilinmediğini düşündüğümüz 4 farklı vergi türünü sizler için araştırdık. İşte en ilginç vergi çeşitleri...
OYUN KÂĞITLARINDAN ALINAN EK VERGİ
Türkiye'de kart oyunlarından alınan ilave vergi 4760 numaralı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda düzenlenmiş bir vergi türüdür. Bu vergi Türkiye'de üretilen veya ithal edilen oyun kartları, oyun desteleri, oyun pulları, giriş biletleri, çekler, piyango biletleri ve kuponlar gibi şans oyunlarında kullanılan malzemeler üzerinden tahsil edilmektedir.
İlave vergi yüzdesi oyun kâğıtları veya diğer şans oyunları malzemelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse kart oyunları için ek vergi oranı, ürünün satış fiyatının %10'u kadar olarak saptanmıştır. Oyun Kâğıtlarından Alınan Ek Vergi kart oyunlarının üreticileri veya ithalatçıları tarafından karşılanır ve ürünlerin satış bedeline eklenerek son tüketiciye yansıtılır.
RÖNTGEN FİLMLERİNDEN ALINAN EK VERGİ
Röntgen filmleri tıbbi görüntüleme alanında önem taşıyan bir araç olarak hizmet verir. Röntgen ışınları kullanılarak elde edilen bu filmler hekimlere hastaların içyapısını inceleme fırsatı sunar. Kemik kırıklarının teşhis edilmesi, akciğer hastalıklarının tanısı, diş problemlerinin değerlendirilmesi gibi bir dizi tıbbi amaç için röntgen filmleri kullanılmaktadır.
Türkiye'de röntgen filmlerinden alınan ilave vergi 1986 yılında yürürlüğe girmiş ve 2002 yılında gerçekleştirilen bir düzenleme sonucu son halini almıştır. Bu vergi Sağlık Bakanlığının denetimi altında, tıbbi görüntüleme merkezlerinde gerçekleştirilen röntgen çekimlerinden elde edilen gelirler üzerinden tahsil edilir.
İSTİHSAL VERGİSİ
Üretim, istihsal anlamına gelir. İstihsal satış vergisi genellikle üreticiler tarafından üretilen malların toplu olarak satışları sırasında alınan bir harcama vergisi türüdür. İstihsal satış vergisi sadece üreticilerden alındığı için muhatap sayısı genellikle düşüktür. Bu vergi sistemi idare bakımından uygulamada kolaylık sağlar. Bunun yanında üretim aşamasında alınan bu vergi genellikle yüksek oranlıdır ve bu durum vergi kaçakçılığını teşvik edebilir.
MÜLGA MADEN FONU
Mülga Maden Fonu Türkiye'deki 1980'li yıllarda yürütülen madencilik stratejisi sonucunda kurulan bir mevduata verilen ad olarak bilinmektedir. Bu fon devlet tarafından Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki maden ocaklarının faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin bir bölümünün biriktirilmesiyle oluşturulmuştur. Fonun hedefi maden faaliyetleri esnasında meydana gelen ekolojik ve toplumsal zorlukların çözümünü amaçlayan projelere finansman sağlamak olarak tanımlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.