Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş: Yerli dana kazandırmıyor

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş: Yerli dana kazandırmıyor

Akıllı Tarım programında Gazeteci İrfan Donat’ın canlı hayvan ithalatına yönelik sorularını yanıtlayan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye’de büyükbaş hayvan varlığının azaldığını belirterek, “Yerli dana sıkıntılı” dedi.

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Tarım programına konuk olan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, yem sektöründe üretim ve satış rakamlarına bakıldığında hayvan sayısında azalma tespit ettiklerini ve bu azalmanın en çok büyükbaş hayvanlarda gerçekleştiğini belirterek, “Bizim araştırmamız var. Şu anda bir ahıra ithal dana getirildiğinde ancak kar edebiliyorsun. Ama yerli dana getirirsen büyük sıkıntı oluyor. Burada yerli üreticinin devam etme şansı çok azalıyor. Bunun için ayda 100 milyon dolar civarında yaptığımız ithalatın düşürülmesi gerekli.” dedi.

haber-ic2.jpg

BÜYÜKBAŞ HAYVAN AZALDI

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Karakuş, “Bugün yem sektöründe üretim ve satış rakamlarına baktığımızda hayvan sayısının azalma gösterdiğini görüyoruz. Bu yıl ile geçen yılın ilk 9 ayını karşılaştırdığınızda yem üretim rakamları yüzde 12-16 aşağıda görünüyor. Türkiye’de hayvan gruplarına göre ayda 2.3 milyon ton yem üretiliyor. Bunun 500 bin tonu et tavuğu yemi, 350 bin tonu yumurta yemi, 600 bin tonu süt yemi, 500-550 bin tonu besi yemi ve 400-450 bin tonluk kısmı da diğer yemlerden oluşuyor. Burada geçen yıl aynı döneme göre özellikle büyükbaşta bir gerileme var. Bu bize hayvan varlığının azaldığını üreticinin üretimden çekilme tehlikesinin olduğunu gösteriyor. Biz bu noktada yerli üretimi desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı

haber-ic-002.jpg

İTHALAT AZALTILMALI

2023 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 900 milyon dolar, ayda 100 milyon dolar gerçekleşen canlı hayvan ithalatının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Başkan Karakuş, “Bizim araştırmamız var. Şu anda bir ahıra ithal dana getirildiğinde ancak kar edebiliyorsun. Ama yerli dana getirirsen büyük sıkıntı oluyor. Burada yerli üreticinin devam etme şansı çok azalıyor. Bunun için ayda 100 milyon dolar civarında yaptığımız ithalatın düşürülmesi gerekli” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.