Türkiye Tarihinin En Büyük Yardımı Suriye’ye Yapıldı

Türkiye Tarihinin En Büyük Yardımı Suriye’ye Yapıldı

Mazlumların çaresi olan Türkiye, Suriye’de yaşanan katliama sessiz kalmadı. Türkiye Devleti, yardım kuruluşları ve STK’lar Türkiye tarihinin şu zamana kadar yapılmış en büyük insani yardımını gerçekleştirdi.

Suriye’de yaşanan insanlık dramına Türkiye Devleti, yardım kuruluşları ve STK’lar bu zamana kadar yapılmış en büyük insani yardımla destek verdi. Esad rejimi ve küresel güçlerin hedef aldığı Suriye halkına en büyük destek Türk Halkından geldi. Sadece Türkiye devlet nezdinde 12.5 milyar dolarlık yardımla tüm zamanların en büyük yardımını gerçekleştirdi.   

halep-yardim-(10).jpg

TDV’NİN YARDIMI 145 MİLYON TL
Diyanet İşleri Başkanlığı ve 9 sivil toplum kuruluşuyla birlikte hem bölgedeki insani durumu iyileştirmek hem de uluslararası kamuoyunun dikkatini bu yöne çekmek amacıyla “Halep’te İnsanlık Ölmesin” yardım ve sosyal duyarlılık kampanyası başlatıldı. “Halep’te İnsanlık Ölmesin” kampanyası kapsamında yurt içi ve yurt dışından nakdi olarak 75 milyon 684 bin 378 TL yardım yapıldığını, temel gıda maddeleri, temizlik ve barınma malzemeleri gibi ayni yardımların da 69 milyon 315 bin 622 TL olarak toplamda 145 milyon TL’ye ulaştı.

TDV’DEN HALEP’E 732 TIR YARDIM
TDV Genel Merkez ve şubeleri tarafından içerisinde gıda, giyecek, çocuk bezi ve battaniyenin olduğu 732 TIR yardım malzemesinin bölgeye ulaştırıldığını açıkladı. Açıklanan 732 TIR’da 10 bin 800 ton gıda, 227 bin 690 adet barınma malzemesi, 2 milyon 137 bin 769 adet giyecek-ayakkabı, 250 ton temizlik malzemesi, 54 bin 800 paket çocuk bezi, 6 bin 336 halı, 146 bin mutfak malzemesi, 3 bin oyuncak, 22 bin 500 kırtasiye malzemesi, bin 90 adet anne çocuk seti olduğu belirtildi. 

halep-yardim-(29).jpg

2 BİN TIR KIZILAY’DAN 2 BİN TIR STK’LARDAN
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, dün yaptığı açıklamada Suriye'nin Halep kentinden tahliye edilen sivilleri yalnız bırakmadıklarını belirterek, “Hatay'daki depo kapasitelerimizi artırdık. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin tır yardım malzemesi içeriye gönderildi. 2 bin tır da sivil toplum kuruluşları tarafından toplandı. Halep kampanyamız devam etmekte. Aldığımız yardımları depolarımızda tasnif ediyoruz. Bunları kurduğumuz kamplara veya ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

halep-yardim-(13).jpg

Fırat Kalkanı Harekatı'nda oluşan güvenli bölgede insanların hayatlarını normale döndürecek altyapı çalışmalarına destek olmak istediklerini belirten Kınık, bu anlamda Azez bölgesi ve İdlib kırsalında kötü şartlarda bulunan bazı kampların rehabilitasyonu konusunda adımlar attıklarını bildirdi. Özellikle Azez ve Atme bölgelerinde yaşayan ve ısınma sorunu bulunan kişilere soba ile düzenli gıda dağıttıklarını dile getiren Kınık, şunları kaydetti: "250 bin insanın yaşadığı ve şartlarının iyi olmadığı Azez bölgesindeki Mukaveme kampı için Suudi Arabistan'daki Kral Selman Vakfından destek sözü aldık. Onlar aracılığıyla bu kampın işletilmesi konusunda çalışacağız. Ayrıca bölgeye kıyafet, battaniye ve çadır destekleri veriyoruz. Bu çalışmalarımızı bir sonraki evre olan kalıcı yerleşime dönük çalışmalarla devam ettireceğiz”

YARDIMLAR 12.5 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye'ye sığınan Suriyeli vatandaşlara Türkiye devletinin yaptığı yardımların 12.5 milyar doları geçtiğini açıklamıştı. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli sığınmacı olduğunu söyleyen Fatma Betül Sayan Kaya,” Sosyal uyum yardımı' programı kapsamında, Suriyeli 750 bin kişiye Kızılay Kartı'nı verdik. Burada planlanan 1 milyon kamp dışındaki Suriyeliye sosyal uyum yardımı denen, aylık 100 liralık desteği sağlamak. Bu yılın sonunda 1 milyon Suriyeliye bu desteği sağlamış olmayı hedefliyoruz. Başvuruları alıyoruz, Kızılay kartlarını veriyoruz. Kızılay kartlar aracılığıyla bu uyum yardımını alabilecekler” ifadelerini kullanmıştı.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.