TÜRKBESD raporunda çarpıcı detay: Tüketici panik alışverişi yapıyor

TÜRKBESD raporunda çarpıcı detay: Tüketici panik alışverişi yapıyor

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin yayınladığı rapora göre kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, taksit imkanının kaldırılması, kredi komisyon oranlarının yükseltilmesi uygulamaları nedeniyle tüketici panik alışverişi yapıyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) paylaştığı rapora göre 2024 yılı ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 azalırken; toplam satışlar yüzde 5 arttı. Üretim adedi 2 milyon 519 bin 175 adet ile geçen yılın ocak ayına kıyasla yüzde 3 oranında yükselirken, 6 ana ürünün iç pazardaki satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 oranında artış gösterdi. TÜRKBESD açıklamasında, taksit sayısı gibi uygulamaların tüketicilerin panik alışveriş yapmasına ve enflasyonun tetiklenmesine neden olduğu belirtildi.

b3.jpg

9 TAKSİTİN AZALTILMASI RİSK YARATIYOR

TÜRKBESD açıklamasında beyaz eşya sektörünün birçok pazarda büyük bir rekabet içerisinde olduğu dile getirilerek, “İç pazarın canlılığı üretim ve istihdamın korunmasında önemli bir faktör olarak öne çıkarken, sektörün dünya çapındaki gücünü de destekliyor. Diğer taraftan kedi kartlarındaki 9 aylık taksit limitinin azalması, iç piyasadaki olumlu seyrin devamlılığı için risk oluşturmaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

b2.jpg

ÜRETİM VE İSTİHDAM BOZULABİLİR

Kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, taksit imkanının kaldırılması, kredi komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaları olması ve önlemlerin giderek artırılması endişenin tüketiciyi panik alışveriş yaptırdığını; bu nedenle de enflasyonun tetiklenmesine neden olabileceği vurgulanarak, “Beyaz eşyaların hali hazırda tabi olduğu 9 taksit limitinin daha da azalmasının tüketici cephesine olumsuz yansıması söz konusu. Fiyatların hane halkı gelirinden daha hızlı artıyor olması sebebiyle, alışverişin temel unsuru olan kredi kartı taksit imkanının fiilen kullanılamaz hale gelmesi, orta vadede tüketimin yüksek oranda kesilerek pazarın daralmasına yol açacağı ön görülüyor. Bu durum 2023’te ihracatta karşılaşılan zorlukları iç piyasanın gücüyle telafi eden beyaz eşya sektörü için üretim ve istihdam yapısının bozulmasını gündeme getiriyor” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.