Türk üniversiteleri dünya sıralamasında hayal kırıklığına uğrattı

Türk üniversiteleri dünya sıralamasında hayal kırıklığına uğrattı

URAP’ın açıkladığı ‘Dünya Bilim Alanı Sıralamalarında Türk Üniversitelerinin Durumu’ adlı rapora göre Türkiye’deki 201 üniversiteden sadece 57’si dünyadaki 105 bilim alanından en az birine girebildi. Üniversitelerimiz hayal kırıklığına uğrattı.  

URAP’ın açıkladığı ‘Dünya Bilim Alanı Sıralamalarında Türk Üniversitelerinin Durumu’ adlı rapora göre Türkiye’deki 201 üniversiteden sadece 57’si dünyadaki 105 bilim alanından en az birine girebildi. Üniversitelerimiz hayal kırıklığına uğrattı.  

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan ‘URAP Araştırma Laboratuvarı’, Türkiye'nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. 68 sayfalık raporda üniversiteler arasında dünya sıralaması yapan 8 kurumun 2018 yılındaki alan sıralamalarına girebilen üniversitelerin durumu sunuldu. Raporda Türk üniversitelerinin 2018’de hangi sıralama kurumunun hangi alan sıralamasına girebildiği ve dünyada kaçıncı oldukları verildi. Sıralamada 9 kıstas esas alındı.

SIRALAMADA 9 KISTAS ESAS ALINDI

Sıralamada, "makale sayısı", "öğretim üyesi başına düşen makale sayısı", "atıf sayısı", "öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı", "toplam bilimsel doküman sayısı", "öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı", "doktora mezun sayısı", "doktora öğrenci oranı", "öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı" olmak üzere, 9 kıstas esas alındı.

EN FAZLA BİLİM ALANINA GİREN 5 ÜNİVERSİTE

Dünyadaki 8 sıralama kurumunun açıkladığı toplam 105 bilim alanına giren üniversiteler sırasıyla verildi. Rapora göre 8 sıralama kurumunun tümünde, alan sıralamasına ODTÜ, İTÜ, İ.D. Bilkent, Hacettepe ve İstanbul olmak üzere 5 Türk üniversitesi girebildi. Bu 5 üniversiteden; ODTÜ 89, İTÜ 70, İ. D. Bilkent 51, Hacettepe 49, İstanbul 47 alanda yer alarak en fazla bilim alanına girebilen Türk üniversiteleri oldu. En az 11 alanda sıralamaya giren Türk üniversitelerinden; Boğaziçi 46, Gazi 39, Koç 38, Ege 33, Ankara 29, Yıldız Teknik 26, Atatürk 18, Erciyes 16, KTÜ, Sabancı ve Dokuz Eylül 13’er alanda, Selçuk Üniversitesi ise 11 alanda dünya alan sıralamalarında yer aldı. 

FİZİK’TE 47, MÜHENDİSLİK’TE 44 ÜNİVERSİTE SIRALAMADA

20’den fazla Türk üniversitesi, dünyadaki 105 bilim alanından sadece 5 alanda yer alabildi. Fizik alanı sıralamalarına 47 üniversitemiz, Mühendislik alanı sıralamalarına 44 üniversitemiz, Kimya Mühendisliği alan sıralamalarına 29 üniversitemiz, İnşaat Mühendisliği alan sıralamalarına 28 üniversitemiz, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alan sıralamalarına ise 22 üniversitemiz girme başarısını gösterdi. Türk üniversitesinin yer aldığı ARWU (Academic Ranking of World Universities) alan sıralamalarına 46 üniversitemiz ve URAP alan sıralamalarına da 41 üniversitemiz girdi. En az Türk üniversitesinin girebildiği THE (Times) alan sıralamalarında sadece 9 üniversitemiz yer aldı.

 İLK 100’DE 8 TÜRK ÜNİVERSİTESİ

Dünya alan sıralamalarına girebilen Türk üniversitelerinin sayısı ve yer aldıkları sıra bandında, ilk 100’de 8 üniversitemiz, 101-200 bandında 19 üniversitemiz, 201-300 bandında 2 üniversitemiz, 301-400 bandında 33 üniversitemiz ve 401-500 bandında ise 32 üniversitemiz yer aldı. 57 üniversitemiz en az bir bilim alanına girebildi. 

144 ÜNİVERSİTE HİÇBİR BİLİM ALANINA GİREMEDİ

Raporda Türkiye’de 129’u devlet ve 72’si vakıf olmak üzere toplam 201 üniversitenin olduğunu dikkat çekildi.  Raporun sonuç bölümünde üniversitelere tavsiye niteliğinde ifadelere yer verilerek şunlar kaydedildi:  “105 bilim alanından en az birine 57 üniversiteden çok daha fazlasının girmeyi hak ettiğine inanıyoruz. URAP ekibi olarak; Tablo 8‘deki 105 bilim alanından hiçbirine giremeyen 144 üniversitemizden çoğunun, biraz çaba ile kısa sürede bir veya daha fazla bilim alanında dünya sıralamasına girebileceği inancındayız. Üniversite yöneticilerimizin, kendi üniversitelerinin son 4-5 yılda endekslere giren bilimsel dergilerde yayımladığı makalelerin hangi alanlarda olduğunu inceleyip alan sıralamalarına girmeye en yakın olanları belirlemeleri yararlı olur.”

LİSTEYE GİREBİLMELERİ İÇİN TAVSİYELER

“Yöneticilerimiz; güçlü oldukları alanlardaki akademisyenleri teşvik edip, o alanlarda daha fazla yayın yapılmasını sağlayarak alan sıralamalarında kendi üniversitelerinin yer almasını veya üst sıralara yükselmesini hızlandırabilir. URAP’ın yaptığı analizler; üniversitelerimizin bazı alanlarda, yılda sadece 10-15 makale daha fazla yayımlayarak o alanlarda yer alabileceğini göstermiştir. Yeni kurulan bazı üniversitelerimiz; ilk günden itibaren akademisyenlerin etki değeri yüksek dergilerde makale yayımlamasını teşvik ederek, kısa sürede genel ve alan sıralamalarına girmeyi ve yükselmeyi başarmıştır. Bu tür teşvikler sayesinde, 2000’den önce kurulan üniversitelerimizin de daha fazla alan sıralamasına girmesi ve üst sıralara yükselmesi kısa sürede gerçekleşebilir. “

SIRALAMAYA GİREBİLMEK İÇİN ÇABA GEREKLİ

“Dünya genel ve alan sıralamalarına henüz giremeyen üniversitelerimizin, ilk olarak en güçlü oldukları alanlarda birkaç bilim alanı sıralamasına girebilmek için çaba göstermeleri gerekir. Alan sıralamalarına giremeyen üniversitelerin; genel sıralamalara girebilmesi veya üst sıralara çıkabilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle, dünya genel sıralamalarında yer almayı veya üst sıralara yükselmeyi hedefleyen üniversitelerimiz; bu raporu inceleyerek kendi durumları ile diğer üniversitelerin durumlarını karşılaştırabilirler.“

201 üniversiten sıralamaya giren 47 yükseköğretimlerin listesi şöyle:

1 Abant İzzet Baysal Üniversitesi
2 Adıyaman Üniversitesi
3 Akdeniz Üniversitesi
4 Anadolu Üniversitesi
5 Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
6 Ankara Üniversitesi
7 Atatürk Üniversitesi
8 Atılım Üniversitesi
9 Başkent Üniversitesi
10 Bezmi -Alem Vakıf Üniversitesi
11 Boğaziçi Üniversitesi
12 Bursa Uludağ Üniversitesi
13 Çankaya Üniversitesi
14 Çağ Üniversitesi
15 Çukurova Üniversitesi
16 Dicle Üniversitesi
17 Dokuz Eylül Üniversitesi
18 Doğu Akdeniz Üniversitesi
19 Doğuş Üniversitesi
20 Ege Üniversitesi
21 Erciyes Üniversitesi
22 Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
23 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
24 Fırat Üniversitesi
25 Gazi Üniversitesi
26 Gaziantep Üniversitesi
27 Gebze Teknik Üniversitesi
28 Hacettepe Üniversitesi
29 İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
30 İnönü Üniversitesi
31 İstanbul Aydın Üniversitesi
32 İstanbul Bilgi Üniversitesi
33 İstanbul Medeniyet Üniversitesi
34 İstanbul Teknik Üniversitesi
35 İstanbul Üniversitesi
36 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
37 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
38 Kafkas Üniversitesi
39 Karadeniz Teknik Üniversitesi
40 Kocaeli Üniversitesi
41 Koç Üniversitesi
42 Kırıkkale Üniversitesi
43 Marmara Üniversitesi
44 Mersin Üniversitesi
45 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
46 Ondokuz Mayıs Üniversitesi
47 Orta Doğu Teknik Üniversitesi
48 Özyeğin Üniversitesi
49 Pamukkale Üniversitesi
50 Sabancı Üniversitesi
51 Sakarya Üniversitesi
52 Selçuk Üniversitesi
53 Süleyman Demirel Üniversitesi
54 TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
55 Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
56 Yeditepe Üniversitesi
57 Yıldız Teknik Üniversitesi

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.