Türk tabiatının bekçisi: Geyik, akbaba, karaca ve sırtlanlar o kuruma emanet
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Türkiye’de yaban hayatının korunması ve geliştirilmesini sağlıyor. Kurum Beypazarı, Nallıhan ve Kızılcahamam’da geyik, kara akbaba, İstanbul’da karaca,Hatay’da çizgili sırtlan gibi canlıların korunması için çalışıyor
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden sevindiren haberler geliyor. Sahalardaki fotokapanlardan görüntüler paylaşan kurum, Türkiye’de yaban hayatının korunması ve geliştirmesi noktasında önemli çalışmalar yürütüyor.
DKMP, Türkiye’de endemik ve nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılardan görüntüler paylaştı. Yaban hayatı geliştirme sahalarından gelen görüntülerde yavrularıyla görüntülenen Anadolu yaban koyunu ve alageyik gibi canlıların sayısının arttığı bildirildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Türkiye’nin endemik ve nesli tükenmekte olan canlılarından önemli görüntüler paylaştı. Yapılan paylaşımlarda Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi ve alageyik gibi canlılar yavrularıyla görüntülendi. Kurum tarafından Türkiye’ye özgü endemik tür olan anadolu yaban koyunu ve alageyik gibi canlıların sayısının arttığı bildirildi. DKMP’nin paylaştığı bilgilere göre anadolu yaban koyunu sayısı Türkiye’de bin 131’e, alageyik sayısı ise sadece Antalya’da 203’e yükseldi. Bununla birlikte kurumun verilerle birlikte paylaştığı yaban hayatı videoları on binlerce izlenmeye ulaştı.
YABAN HAYATI CANLANIYOR
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, toplam 1 milyon 165 bin 448 hektar alana sahip 85 Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda, Türkiye’de yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi noktasında çalışmalar yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan kurum Ankara Beypazarı, Nallıhan ve Kızılcahamam’da geyik, kara akbaba, su kuşları ve yaban koyunu, İstanbul’da karaca ve geyik, Antalya’da yaban keçisi ve alageyik, Hatay’da dağ ceylanı ve çizgili sırtlan gibi birçok canlı hayatının korunması ve geliştirilmesini sağlıyor.
Kurum tarafından verilen bilgilerde, Dünya’da sadece Türkiye’de yaşayan anadolu yaban koyunu sayısı üreme istasyonlarında 631, doğada 500 olmak üzere Türkiye genelinde toplam bin 131 olarak bildirilirken alageyik sayısında da artış gözlemleniyor. Verilen bilgilere göre üretim istasyonlarında doğan 41 yavru ile birlikte sadece Antalya’da 203 alageyik bulunuyor. Ayrıca kurum tarafından erişkin alageyiklerin Aydın, Muğla ve Manavgat’taki milli park ve yaban hayatı geliştirme sahalarında salınması planlanıyor. Türkiye’de 2022’de kurum tarafından paylaşılan bilgilere göre 500’den fazla alageyik bulunuyor. Bununla birlikte milli parklar, tabiat parkları ve sulak alanlar da sorumluluk sahası içinde olan kurum, Türkiye’de biyolojik çeşitliliğin korunması noktasında önemli bir görev yürütüyor.
ON BİNLERCE İZLENMEYE ULAŞIYOR
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda milli park ve yaban hayatı geliştirme sahalarına yerleştirilen fotokapanlardan gelen görüntüler ilgi çekiyor. Yapılan paylaşımlar içerisinde bir yaban keçisinin dinlenme vakti, bir kaya sıvacısı kuşunun ilginç davranışları, anadolu yaban koyunu yavrusunun meraklı gözleri, yaban tavşanının şovu, bir vaşak ailesinin yiyecek arayışı, bozayının ağaçta sırtını kaşıması gibi görüntüler bulunuyor. Kurumun sosyal medya hesabında on binlerce izlenmeye ulaşıyor. Videolar kullanıcıların yüzünü gülümsetiyor.
MİLYONLARCA HEKTAR ALANLA İLGİLENİYOR
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1958 yılında kuruldu. Türkiye'deki millî parkların, tabiat parklarının, sulak alanların ve yaban hayvanlarının korunması amacıyla kurulan kurum 81 ilde teşkilatlandı. Kurum 81 ilin bağlı olduğu toplam 15 bölge müdürlüğü ile hizmet veriyor. Kurumun sorumluluğunda 48 milli park, 262 tabiat parkı, 31 tabiat koruma alanı, 85 yaban koruma alanı, 113 tabiat parkı ve 106 sulak alan yer alıyor. Toplam 645 bölgede, 3 milyon 341 bin 537 hektar alan kurum tarafından koruma altında bulunuyor. Koruma altına alınan bölgelerde biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi sağlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.