Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği, vatandaşları Sepsise karşı uyardı

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği, vatandaşları Sepsise karşı uyardı

Uzmanlar, her türlü enfeksiyonun sepsise neden olabileceğini belirterek, hastalığın önlenebilmesi için özellikle hastane kaynaklı enfeksiyonlara karşı seferber olunması gerektiğini söyledi.

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) sepsise karşı farkındalığı artırmak amacıyla 13 Eylül Dünya Sepsis Gününde kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte sepsise karşı kamuoyu uyarılırken, sepsisten korunmanın yollları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan sepsisin yılda 30 milyon bireyi etkilediği ve 8 milyona yakın kişinin ölümüne neden olduğuda açıklanırken sepsisin her 3 saniyede bir kişinin ölümüne neden olduğuda söylendi.

KAMUOYU SEPSİS HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

13 Eylül Dünya Sepsis Günü amacıyla Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği kamuoyuna yönelik bilgilendirme etkinliği düzenledi. Sepsisten korunma yolları, tedavi yöntemleri ve yoğun bakım ünitelerinin sepsisle mücadelede daha etkin rol ve sorumluluk üstlenmesi amacıyla düzenlenen etkinliğe dernek  yanı sıra Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven de katıldı.

ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

Etkinlikte sepsise karşı uyarıyoruz sloganı kullanılarak sepsis hakkında kamuoyuna bilgi verildi. Yapılan açıklamada sepsisin halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilindiği, herhangi bir ağır enfeksiyon varlığında vücudun enfeksiyona verdiği savaşın kontrolsüz bir hale gelerek kişinin kendi organlarına hasar vermesi ile gerçekleştiği belirtildi. Acil tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanacağıda kamuoyuna duyuruldu.

YILDA 30 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

Dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte olan ve 8 milyona yakın bireyin ölümüne neden olan sepsis hastalığından kurtulan hastalarda ise engellilik ve sakatlık gelişebildiği belirtildi. Sepsisin tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde sıklığı giderek arttığı belirtildi.

HER 3 SANİYEDE 1 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

Yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilen, her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyona yakın ölüme yol açan sepsis, dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne neden oluyor. Sespis hastalığının belirtileride açıklanarak şu ifadelere yer verildi, “Ateş titreme gibi enfeksiyon bulguları olan hastada gelişen bilinç değişikliği, kendini kötü hissetme, nefes darlığı, solunum sayısı ve nabız sayısında artma, tansiyon düşüklüğü. Bu belirtileri yaşyanlar acil servislere giderek yoğun bakım ünitesine kaldırılmalıdır.

800 BİN ÖLÜM ÖNLENEBİLİR

Sepsisin acilen tedavi edilmesi gereken ve zamana karşı yarışılan bir hastalık olduğuda söylenen açıklamada, enfeksiyonların önlenmesi ve her yıl  800 bin ölümün önlenebilmesinin mümkün olduğu ifade edildi.Bunun için genel hijyen kurallarına uyulması, el hijyeni sağlanması, çocukluk ve erişkin aşılama programlarına uyulmasının öncelikli olduğuna dikkat çekildi.

TÜM DÜNYAYA ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Sepsise bağlı ölümlerin en az yüzde 10-15’inin aşılama, hijyenik önlemler, erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri ile önlenebilir olduğu açıklamada kamuoyununa duyurulurken,  Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için seferberlik çağrısı yapıldı. Ancak sepsis olgularının yüzde 50’si hastane dışında geliştiğinden sepsisin tanınması, teşhis ve tedavisi çabaları acil servisleri, poliklinikleri ve bakım merkezlerini de kapsaması gerektiği belirtildi. Dernek son olarak, “Yükselen bu dalgayı durdurmak ve dünyada sepsisten ölümleri azaltmak amacıyla uygun adımları atmak için, Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği olarak tüm dünyaya ve ulusumuza çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sepsis'e Karşı Uyarıyoruz! 

► Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için seferber olunmalıdır! 
► Sepsis, dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkiliyor ve 8 milyona yakın ölüme neden oluyor! 
► Günümüzde kalın bağırsak ve meme kanserine bağlı ölümlerin toplamından daha fazla hasta sepsis nedeni ile hayatını kaybediyor! 
► Her türlü enfeksiyon (zatürree, idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, grip, vb.) sepsise neden olabilir! ► Beş - altı yaş ölümlerin %60’ı sepsise bağlıdır ve sepsis anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir! ► Sepsis tedavisinin saatler ve hatta dakikalar içerisinde yapılması gerekir. Sepsis hastalığı yoğun bakım uzmanları tarafından izlenip, yönetilmelidir! 
► Sepsise bağlı ölümlerin en az %10 – 15’i aşılama, hijyenik önlemler, erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri ile önlenebilir. Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için seferber olunmalıdır!

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.