Trafik kazalarında en büyük ‘hata’ belli oldu: 235 bin kusurdan yüzde 86’sı…
TÜİK verileri ışığında Türkiye'de 2022’de ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 235 bin 176 kusuru irdeledik… Kusurların %86,8'inin sürücü, %9,5'inin yaya, %2,1'inin taşıt, %1,2'sinin yolcu ve %0,4'ünün yol kaynaklı olduğu görüldü.
Trafikte artan kaza ve şiddet olayları, trafik güvenliği sorununu yeni bir boyuta taşıyor. Son zamanlarda yaşanan kaza haberleri, sürücülerin ve yayaların can güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Uzmanlar, trafik kültürünün geliştirilmesini ve sürücülere verilen eğitimlerin aralıklı periyotlarla sık sık ve tekrar edilmesi gerekliliğinin altını çiziyor.
Kazalara en çok sebebiyet veren olaylar şu şekilde sıralanıyor:
KURAL İHLALLERİ VE HIZ SINIRININ AŞILMASI
Türkiye'nin birçok ilinde, sürücülerin trafik kurallarını ihlal etme alışkanlığı yaygınlaşıyor. Kırmızı ışık ihlalleri, yüksek hızla seyir, şerit değiştirme kurallarına uymama gibi kural dışı davranışlar, trafik kazalarının ve tehlikeli durumların temel nedenleri arasında yer alıyor. Özellikle hız sınırlarının aşılması, yollardaki can kayıplarının artmasına yol açan endişe verici bir boyut olarak öne çıkıyor.
TRAFİKTE CEP TELEFONU
Cep telefonu kullanımının trafikte dikkatsizliği artırdığı biliniyor. Ancak son zamanlarda bu durum daha da kötüleşiyor. Sürücülerin, güvenliklerini tehlikeye atarak yolculuk sırasında cep telefonlarıyla meşgul olmaları, kaza riskini artırıyor. Uzmanlar, bu alışkanlığın kökten değişmesi gerektiğini söylüyor.
YAYA HAKLARI İHLALİ
Trafikte yaya önceliği ihlalleri, yayaların güvenliğini tehlikeye atıyor. Yaya geçitlerinin kullanılmaması ve yaya geçişine izin verilmemesi gibi durumlar, yayaların trafik kazalarına maruz kalma riskini artırıyor. Ayrıca, trafikte yaşanan öfke nöbetleri sonucu araç içi şiddet olaylarının artması, trafikteki gerilimi tırmandırarak tehlikenin boyutlarını büyütüyor.
ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINA 321 BİN ARAÇ KARIŞTI
Verilere göre: Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 321 bin 485 taşıtın %48,5'i otomobiller neden oldu. %22,2'si motosiklet, %14,2'si kamyonet, %2,7'si bisiklet, %2,5'i minibüs, %2,3'ü çekici olurken, %2,1'i kamyon, %1,9'u otobüs, %0,8'i traktör ve %2,8'i diğer taşıtlardan oluştu. Ayrıca, Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında meydana gelen 197 bin 261 ölümlü yaralanmalı kazanın %66,9'u gündüz, %30,6'sı gece ve %2,5'i alacakaranlıkta oldu.
EN TEHLİKELİ AY AĞUSTOS
TÜİK kazaların en çok yaşandığı ayı Ağustos olarak belirledi. Bu veriye göre, Türkiye'de 2022 yılında meydana gelen 197 bin 261 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında Ağustos ayı %10,0 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olurken Şubat ayı %5,8 pay ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazalar %15,2 pay ile en fazla Cuma günü ve %13,6 pay ile en az Pazar günü gerçekleşti.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.