Trabzon günlerine yoğun ilgi
Trabzon valisi tarafından ziyaretçi sayısındaki hedefin Ankara’nın da nüfusu olan 5 milyon kişi olarak belirlendiği ‘Trabzon Tanıtım Günleri’ yoğun ilgi görüyor.
Trabzon Tanıtım Günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde yoğun katılım ile başladı. Trabzon’a özgü yöresel lezzetler ve kültürel ürünlerin tanıtıldığı etkinlik Başkent’te yoğun ilgi görüyor. Kemençe eşliğinde horanların çekildiği etkinlikte ziyaretçiler keyifli anlar yaşıyor. Karadeniz’in en önemli kentlerinden bir tanesi olan Trabzon’a ait bütün yöresel değerleri tanıma fırsatı sunan organizasyona tüm halk davet ediliyor.
25-28 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan Trabzon Günleri için haftalar öncesinden tanıtımlara başlanmıştı. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ankara’da düzenlenecek olan Trabzon Günleri’nde ziyaretçi sayısındaki hedeflerinin Ankara’nın da nüfusu olan 5 milyon kişi olduğunu söylemişti. Vali Yücel, “Trabzonumuzun akla gelebilecek her türlü ismine, şanına, şöhretine yakışır şekilde Ankara’ya, Türkiye ve dünyaya en iyi şekilde tanıtmak için bütün çalışmaları tamamladık” demişti.
NEREDEN NEREYE
Ekmeğiyle ünlü Vakfıkebir ilçesi Trabzon tanıtım günlerinde vatandaşları bölgeden gelen doğal ekmekle buluşturdu. Vakfıkebir ekmeğinin ortaya çıkış hikayesini anlatan Vakfıkebir Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Bekir Çobanoğlu, “Vakfıkebir ekmeği aslında tesadüfen ortaya çıkan bir ürün değil, ihtiyaçtan doğan bir ürün. Osmanlının son döneminde yaylacılık hadisesinin olduğu dönmelerde insanların yaya yol kat ettiği dönemlerde ekmeklerin uzun süre dayanması gerekiyordu. Dolayısıyla bir ekmek alacaksınız ve yaylada onunla idare etmeniz gerekecek. Bu nedenle bölge insanı ekmeğin ömrünü nasıl uzatırız şeklinde bir arayışa girmiş. Bu da ekşi maya üzerinde durularak, mayanın bir sonraki ekmeğin yapımına katkı sağlaması ve uzun ömürlü tutması için ihtiyaç gereği çalışmaların bir ürünü olarak geliştirilmiştir. Önce evlerde yapılan bu ekmek, 1910’larda fırınlarda ticarete döküldü. Ekmeği iyi yapamayan kişiler iyi yapanlardan almaya başladı derken sektör oluştu” şeklinde aktardı.
BÖLGE DIŞINDA YAPILAMIYOR
Trabzon etkinliklerine Vakfıkebir ekmeğini getirerek, bunun tadı ve yapısıyla önemli bir değer olduğunu anlatmayı amaçladıklarını aktaran yetkililer, Başkentli vatandaşların Vakfıkebir ekmeğinin tadına hayran kaldıklarını söylüyor. Vakfıkebir ekmeğinin özelliklerinin ve diğerlerinden farkının bölgenin coğrafi özelliklerden kaynaklandığını, dolayısıyla taklitlerinin başarılı olamadığını belirten Çobanoğlu, Vakfıkebir ekmeğinin içinde un, tuz, su ve ekşi maya haricinde bir şey yok. Tamamen natürel bir ekmektir. Sonuç itibariyle ülkemizin her yerinde ekmek üretiliyor. Ekşi mayadan da ekmek yapanlar bulunuyor. Bu ekmeğin kalitesini ve sırrını belirleyen faktörler arasında bölgedeki coğrafi durumun da payı var. Onun en önemli katkısı da bölgenin rutubeti ve suyudur. Bu ekmeği ülkenin çeşitli yerlerinde de yapabilir miyiz dediler fakat başarılı olamadılar” şeklinde konuştu.
TRABZON’UN GERÇEĞİNİ YAŞATIYORUZ
Trabzon Tanıtım Günleri’nde bir araya gelen Trabzonlu muhtarlar yeniden Başkent’te olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Bu tür etkinliklerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, “İnsanların Trabzon’un dışarıdan yani basından görüneni değil de gerçeğini yaşaması için bu organizasyon fevkalade. Trabzon’un gerçeğini, özünü burada yansıtıyoruz. İyi bir organizasyon oldu. Çok yoğun bir ilgi var. Nihayetinde eğer insanlar birbiriyle konuşursa, birbirinin elini tutarsa ancak birbirlerini anlarlar, ancak birbirlerinin sıcaklıklarını hissedebilirler. Bu gerekçelerle bu tür etkinliklerin diğer bölgelerde de yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katkılarıyla muhtarların asıl değerini bulduğunu dillendiren Aktürk, “Muhtar demek halk demektir, halkın devlet ile arasındaki kutsal köprüsüdür. Devletin halk, haklın da devlete karşı en ince ayrıntısına kadar hizmetkarıdır. Cumhurbaşkanımızın bize bakış açısı muhtarın asıl değerini ortaya koymuştur. Zaten bu muhtarın kendisine değil halka olan değerdir. Bu da tabanda olumlu karşılanmıştır” şeklinde değerlendirdi.
BABA MESLEĞİ
Atatürk Kültür Merkezi’ne Araklı ilçesinden gelen ve hediyelik olarak yaptığı ahşap sepetleri satan Recep Erbaş, “1970 doğumluyum. Araklı Merkez Köyü’nden geliyorum. Yaklaşık 30 senedir sepetçilik işini yapıyorum. Babadan kalan bir mesleği sürdürüyorum. Bizim memleketimizde yaptığımız sepetlerle fındık toplarlar, çay toplarlar. Günümüzde bu sepetlerin kullanımı azaldı. Biz de bunların küçüklerini yaparak hediyelik eşya olarak da kullanılabileceğini düşündük. İnsanlar da bunları hediyelik olarak alıyorlar. Trabzon Tanıtım Günleri’nde halkın ilgisi de yoğun oluyor. Araklılı olarak burada olmaktan dolayı memnunum” dedi.
AKADEMİSYENLİKLE YÖRESELLİĞİ BİRLEŞTİRİYORUZ
Akçaabat Halk Eğitim Merkezi müzik öğretmeni Erdal Yılmaz, kemençe çalmaya merak saldığını ve ardından kemençe yapımıyla da ilgilendiğini belirtti. İnsanların gözü önünde kemençe yapan Yılmaz, her aşamasıyla kültürel çalgımız olan kemençeyi tanıtmaya çabalıyoruz” dedi. İnsanların meraklı gözlerle çalışmalarını izlediği Erdal Yılmaz, “Burada yöresel kültürümüz içerisinde çok iyi bir yer işgal eden kemençemizi tanıtıyoruz.
Yapılış aşamalarını tanıtmaya çalışıyoruz. Biz akademisyenlikle yöreselliği birleştirmeyi amaçlıyoruz. Ben müzik öğretmeniyim. Son 3-5 yıldır kemençe çalmaya merak salmışken imalatı ile de ilgilenmeye başladım. Usta çırak ilişkisi, gözlem ve eğitim bilgilerimle birlikte ortaya böyle bir çalışma çıktı. Hobi formatından başladım ama bunu bırakamadım. Benim için güzel bir tutku haline dönüştü” şeklinde belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.