Toplumun geleceği tehlikede: Yasa dışı ama çok kolay elde edilebiliyor
Son yıllarda artan şiddet olaylarının gölgesinde, bireysel silahlanmanın hukuki boyutunu gazetemize değerlendiren Avukat Hüseyin Kırhan, ‘‘Türkiye’deki asıl sorun, şiddetin ana faktörü ‘kolay erişilen’ kayıt dışı silahlardır’’ dedi.
Türkiye'de bireysel silahlanmanın artması, toplumsal dinamikleri olumsuz yönde etkileyen önemli bir konu haline geliyor. Bu artış, hem toplumsal güvenliği hem de sosyal dengeyi ciddi şekilde etkiliyor. Kendi adaletini sağlamaya çalışan kontrolsüz bireylerin silaha çabuk ulaşması toplumsal refahın geleceğini ciddi bir şekilde tehlikeye atıyor.
YASAL DÜZENLEME GEREKLİ
Bireysel silahlanma konusunu değerlendirmek için aslında hukuken ciddi bir zamana ihtiyaç olduğunu söyleyen Kırhan, ‘’Ama şahsi kanaatim bireysel silahlanmanın son çıkan aflarla da ilgisi bulunmaktadır. Türkiye’deki sorun aslında sadece bireysel silahlanma değil. Kayıt dışı silah edinme meselesi. Suç olaylarında kullanılan silahların yüksek çoğunluğunun kayıt dışı silahlar olduğu tespiti resmi makamların rakamlarıyla da desteklenmektedir.
Kayıt dışı silahlanmaya karşı caydırıcı bir yasa olmaması, sık sık infaz kanununda hükümlü lehine yapılan değişiklikler birlikte değerlendirildiğinde bireysel silahlanmanın ve hatta kayıtsız silah edinmenin zamanla artacağı öngörülmektedir. Bireysel silahlanmanın sosyolojik bir sorun olduğunun farkında olarak gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir. Sosyolojik sorunların büyüdüklerinde daha acı sonuçları olduğu su götürmez bir gerçektir. O nedenle çok geç olmadan bu yasaların düzenlenmesi gerekiyor’’ diyerek kayıt dışı silah edinme konusuna değindi.
KARGAŞAYA NEDEN OLUR
Açıklamalarına devam eden Kırhan, ‘‘Bireysel, illegal silahlanmanın hukuki olarak ne gibi sorunlar yarattığına gelecek olursak suç oranlarının artmasına sebebiyet vermesi en önemli etkisi olarak bahsedilebilir. Bunun yanında toplumsal huzur ve güvenliği de tehdit ettiğini söylersek sonuçlarının sayılanlarla sınırlı olmadığı açıktır. Toplumun huzur ve güvenliğinin zayıflamasının getirisi kargaşa olacaktır. Kaos bazen boşanma aşamasında olduğu kadını öldüren erkek yahut trafikte tartıştığı kişiyi vuran adam olarak karşımıza çıkar. Bazen de bir katliamla karşı karşıya kalınabilir. Maddi olayların şekli büyüklüğü etkisi vs. değişse bile verilen örneklerin hepsi bir kargaşa sayılır. Kaos beraberinde hukuksuzluk kanun tanımazlık şakilik getirecektir. Sonunda toplum, toplum olma iradesini kaybedecek ve bir aradaki yığınlar olarak hayatına devam edecektir’’ şeklinde konuştu.
HUKUKİ AÇIDAN ALINACAK ÖNLEMLER
Hukuki açıdan bireysel silahlanmaya alınacak önemler konusuna da değinen Kırhan, ‘‘Devreyee hukuk girdiğinde aslında daha sınırlı bir alanda mücadele etmek demek oluyor. Hukuken yapabileceğim şey yasalarla silah edinmenin güçleştirilmelidir. Onun yanında ruhsatsız silah bulundurmanın da cezai yaptırımı artırılabilir. Bir nebze olsun söz konusu hususlar bireysel silahlanmanın önüne geçecektir’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
BİR İNSAN NEDEN SİLAHLANIR
Bireysel silahlanmanın tarihi çok eskilere gitse de geliştirilen hukuksal ve toplumsal anlaşmalar bu silahlanmayı kısıtlayan etkenler olmuştur. Toplumların düzenli ordular oluşturmasından sonra bireysel silahlanmalar ne kadar azalmış görünse de perde arkasında başka olaylar yatıyor. Modern insanın hayatının büyük ölçüde geçmişten sıyrılmasının ardından bir insan hâlâ neden silahlanır sorusu akıllara geliyor. İşte tahimini yanıtlar:
Güvenlik Endişesi: Terör saldırıları, suçlar ve toplumsal güvensizlik, bireyleri silah sahibi olmaya yönlendiren en önemli etkenlerden biridir. İnsanlar, kendilerini ve sevdiklerini koruma amacıyla silah edinmeyi tercih edebilirler.
Kültürel ve Tarihsel Bağlar: Türkiye'nin geçmişi, avcılık kültürü ve silah kullanımına dair tarihsel izler taşımaktadır. Bu bağlar, bireysel silahlanmayı toplum içinde daha kabul edilebilir kılabilir.
Medya ve Popüler Kültür: Medya, silah kullanımını romantikleştirebilir veya kahramanlıkla ilişkilendirebilir. Bu tür temsiller, bireyleri silah sahibi olmaya teşvik edebilir.
Hükümet Politikaları: Hükümetin silahlanma politikaları, bireyleri silah sahibi olmaya yönlendirebilir. Düzenlemelerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi, bireysel silahlanmayı etkileyebilir.
Ekonomik Kazançlar: Silah endüstrisi ve ticareti, bireysel silahlanmanın artmasına katkı sağlayabilir. Ekonomik nedenlerle bireyler, silah edinerek ticari kazanç elde etmeye yönelebilir.
UMUT VAKFINDAN ÇARPICI VERİLER
Bireysel silahlanma karşıtı Sivil Toplum Kuruluşu Umut Vakfı'nın yayınladığı verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon ruhsatlı silah var. Bunun 9 katı da maalesef ruhsatsız dediğimiz, kaçak dediğimiz silah mevcut. Toplam 36 milyona yakın silah olduğu düşünülüyor.
Yayınlanan verilerin devamında, 2023 yılı vakalarına göre 211 günde toplam bin 938 vaka görülüyor. Bunların içinde bin 200 kişi silahla cinayeti işlenmiş. Bunun yaklaşık yüzde 20'si otomatik dediğimiz, pompalı veya keleş dediğimiz silahlarla geri kalanı da tabancayla. Hatta yüzde 4'ü beylik tabancası; yani ben silah alırım ama kendimi kontrol ederim deyip, o şekilde kullanılma tarzında. Bunların yaklaşık yüzde 20'si aile içi şiddette maalesef kullanılmakta. Ayrıca Türkiye'deki cinayetlerin yüzde 85'inde de aynı zamanda silah kullanılmakta. Her gün en az 10 insan ölüyor, 20 insan yaralanıyor. Türkiye'de bir yılda toplam 5 bine yakın da silahla insan öldürülüyor. Burada önemli bir istatistik; 10 yıl önce cinayet vakalarında yarı yarıya, yüzde 50 silah kullanılırken şu anda yüzde 85'inde silah kullanılıyor. Her yıl yüzde 3.5 civarında hem silahla ilgili işlenen suçlarda, hem de silah edinim sayısının da arttığını biz tespit ediliyor.
Bu sorunları çözmek ve toplumsal dengeyi sağlamak için hükümetin etkin düzenlemeler yapması, medyanın sorumlu temsiller sunması ve toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bireysel güvenliği sağlamak amacıyla atılan adımların toplumun genel güvenliğini tehlikeye atmamasına dikkat edilmelidir. Caydırıcı cezalar ile illegal yoldan silahlanmanın önüne geçilebilir.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.