Tokyo Diyanet Türk Kültür Merkezi'nin temeli atıldı

Tokyo Diyanet Türk Kültür Merkezi'nin temeli atıldı

ANKARA (AA) - Tokyo Diyanet Türk Kültür Merkezi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Temel atma töreni yerel saatle 11.00’de başlayan programda Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Türkiye ve Japonya’nın milli marşları okundu.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal Türkiye ile Japonya'nın, tarihi ve kültürel olarak diğer milletlere örnek nitelikte bir dostluk geliştirdiğini vurguladı.

Ünal, "İmparator Meiji ve Sultan Abdülhamit döneminde başlayan ilk resmi temaslar, karşılıklı ziyaretlerle gelişmiştir. Ertuğrul Fırkateyni faciası esnasında Japon halkının yakın ilgi ve alakası ile Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının, Türkiye’nin göndermiş olduğu uçakla kurtarılması, kurulan bu dostluğu adeta perçinleyen olaylar olmuştur." dedi.

Ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler kadar kültürel ilişkilerin de önemli olduğunun altını çizen Ünal, şu ifadeleri kullandı:

"İşte temelini atmakta olduğumuz bu merkez de inanıyorum ki halklarımız ve kültürlerimiz arasındaki güzel münasebetlerin daha da gelişmesine katkı sağlayacak, doğru, güzel, iyi ve faydalı olan ne varsa, birbirimizle paylaşma zemini oluşturacaktır. Açılışını müteakiben inşallah bu güzel mekanda, folklorümüze ilişkin en güzel örnekler sergilenecek, kurslar açılacak, muhtelif aktiviteler icra edilecektir.

Bu vesileyle, bu araziyi Türkiye'ye bağışlayarak şaheser bir cami ve nadide bir kültür merkezinin inşasına vesile olan Kazan Türk toplumunu bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum."

Ayrıca, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ile kültür merkezinin inşaatını yapan Taisei firması yetkilisi de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ünal dua etti. Daha sonra Ünal, Meriç, Taisei firma yetkilisi ve bir Japon milletvekili butona basarak inşaatı başlattı.

- "Hem kültürümüzü tanıtıyoruz hem de dinimizi güzel bir şekilde temsil etmeye çalışıyoruz"

AA muhabirine konuşan Tokyo Camisi İmam Hatibi ve Vakıf Başkanı Muhammed Raşit Alas, Tokyo Camisi’nin yanına yapılacak Tokyo Diyanet Türk Kültür Merkezi’nin 1,5 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Alas, eski Safranbolu evleri tarzında dört katlı bir binadan oluşacak merkezde, büyük bir kütüphane, tefsir, hadis gibi İslami ilimlerin yanı sıra yemek, ebru sanatı veya enstrüman gibi derslerin de verileceği sınıflar ile seminer odaları bulunacağını ifade etti.

Kültür merkezinde Japonya’da İslam’la ilgili bilgi almak isteyen kişilere profesyonel hizmet vereceklerini söyleyen Alas, Japonca ve İngilizce birçok İslami kaynağa buraya yapılacak kütüphaneden ulaşılabileceğini dile getirdi.

Halihazırda her ayın üçüncü Cumartesi günleri Türk Mutfağı dersleri verdiklerini kaydeden Alas, bu derslere 80 ile 100 kişi arasında bir katılım sağlandığını kaydetti. Alas, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada her ay bir yemeği tanıtıyoruz. Mesela bu ayki yemek dersimiz hünkar beğendi. Bunun için de özel bir yemek sınıfı yapıyoruz. Yani Japonlar 5-10 kişilik sınıflarda ustamızdan Türk yemeklerini daha düzenli ve sık olarak öğrenecek. Çünkü Japonları bu damardan kolay yakalayabildiğimizi düşünüyoruz. Seviyorlar zaten böyle şeyleri. Türkiye’ye karşı da ayrı bir sempatileri var. Dolayısıyla bu noktada onlara hem kültürümüzü tanıtmış oluyoruz hem de dinimizi güzel bir şekilde temsil etmeye çalışıyoruz."

Tokyo Camisi’nde hat ve seramik gibi derslerin ve verildiğini bildiren Alas, bu derslerin sayısını yeni yapılacak yerlerle beraber artıracaklarını belirtti.

Hafta sonu Tokyo Camisi’ne gelen ve aralarında Japonların da bulunduğu öğrencilere Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgiler dersleri verdiklerini söyleyen Alas, ayrıca yaklaşık 25-30 kişilik bir ana sınıfının da bulunduğunu dile getirdi.

Alas, öte yandan her ayın dördüncü Cumartesi günü alanında uzman bir kişi tarafından İslam dini, Türk kültürü veya Türk medeniyeti gibi konularda konferans verildiğini kaydetti. Alas, şu ifadeleri kullandı:

“Ortalama 100-150 Japon camimizi ziyaret ediyor şu anda. Bu ziyaretçi sayısı da her geçen gün artıyor. Malezyalılar, Endonezyalılar da çok fazla gelmeye başladı, Japonya helal gıdayı teşvik ettiği için. Bir de 2020 Yaz Olimpiyatları malumunuz Tokyo’da olacağı için, buna yönelik de çalışmalar var. Bu vesileyle 2020 Olimpiyatlarına da hamdolsun güzel bir şekilde, bu kültür merkeziyle birlikte kendimizi daha hazır hissedeceğiz, ona yönelik güzel hizmetler üreteceğiz. Çünkü bir Müslüman potansiyel gelecek haliyle, oyuncular vesaire. Bunların ibadet ihtiyaçları olacak, Tokyo Camimizi görmek isteyecekler. Çünkü en büyük cami bizim camimiz, içerisi 600-650 kişilik. Ama cuma namazlarında dış avlumuzla birlikte 750-800 kişi aynı anda ibadet ediyor. Pakistan, Afganistan, Malezya, Endonezya, bütün milletlerden kardeşlerimiz var. Cuma hutbelerimizi Türkçe, İngilizce ve Japonca olmak üzere 3 dilde veriyoruz."

- Tokyo Camisi

Günümüzde Japonya'da İslamiyetin simgesi, Türkiye'nin yaptırdığı Tokyo Camisi.

Japon Müslümanlarının yanı sıra birçok farklı millet, külliye şeklinde inşa edilen bu camideki kültürel etkinlik ve konferanslara katılıyor.

Camide hutbeler Türkçe, İngilizce ve Japonca olmak üzere 3 dilde okunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.