Tokadi'nin cami içindeki ağacı asırlara meydan okuyor
Bolu’da bulunan Hayreddin Tokadi türbesindeki caminin içinden yükselen ağaç, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Asırlara meydan okuyan ağacın, Tokadi tarafından dikildiği bilinirken, yıllar evvel camiyi genişletmek için çalışma başlatılır.
Bu kapsamda ağacın kesilmesi için çalışmalar başlar fakat rivayete göre; ağacı kesecek olan işçilerin rüyasına Tokadi girer…
İşçilere, ‘‘Bu ağacı kesmeyin. Biz bunları yetiştirmek için çok uğraştık’’ der ve işçiler bu rüya sonrası ağacı kesmekten vazgeçer.
Bolu’nun velilerinden olan Hayreddin-i Tokadi’nin Abant’ta bulunan türbesi ziyaretçi akınına uğruyor. Türbe alanında bulunan asırlık ağaçlar vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Türbe alanında bulunan cami içerisinden yükselen asırlık çınar ise hikâyesiyle ziyaretçilerin bir hayli dikkatini çekiyor.
Mescit genişletme sırasında kesilmek istenen fakat Hayreddin-i Tokadi’nin işçilerin rüyasına girdiği ve “Oğlum bu ağaçları kesmeyin. Biz bunları yetiştirmek için çok uğraştık” dediği rivayet ediliyor.
HAYREDDİN-İ TOKADİ TÜRBESİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Bolu Abant’ta Elmalık Köyü’nde yer alan Hayreddin-i Tokadi Türbesi yoğun ilgi görüyor. Ankara Abant arası ne kadar sürüyor peki? Ankara’ya 2 saatlik bir mesafede yer alıyor.
TOKADİ HAYREDDİN HAZRETLERİ KİMDİR?
türbeye adını veren Tokadi Hayreddin Hazretleri mahlasından anlaşıldığı gibi Tokat’ta doğmuş medfun büyük bir veli. Tahsilini Tokat ve İstanbul’da görmüş daha sonra müderris olarak Bursa’ya gitmiştir. 2’nci Beyazıd’a yakınlığı ile bilinen Sümbül Sinan Dergâhı şeyhi Çelebi Halife Cemalettin Hazretlerinin Bursa’ya ziyaretinde zat ile sohbet etmiş, 2’nci teşriflerinde de intisap etmiştir.
HALVETİ TARİKATININ 28’İNCİ HALKASI
Hayreddin-i Tokadi Hazretleri Halveti Tarikatı silsilesinde, peygamberimizden itibaren devam eden manevi halifeler zincirini oluşturan mukaddes zincirin 28’inci halkasını teşkil etmektedir. Bu zincir kendisinden sonra devrin ve bölgenin piri şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’ne intikal etmiştir.
“ORAYA GİTMEYELİM, GİDERSEK AYRILAMAYIZ”
Tokadi Hayreddin Bursa’da hilafet olarak irşada başladığı, oradan Bolu’ya gelip dergâhını burada kurarak irşada devam ettiği, Şeyh Şaban-ı Veli ile Muslikiddin Hazretleri’ni yetiştirdiği kayıtlarda mevcuttur. İstanbul’da tahsilini tamamlayarak memleketi Kastamonu’ya dönmekte olan Şaban Efendi, Bolu’da dergâhın bulunduğu etekten geçerken oradaki handa konaklar.
Akşam vakti yukarıdan gelen manevi havayı fark eder. Şaban Efendi “Oraya gitmeyelim, gidersek ayrılamayız” der. Arkadaşlarının ısrarı ile yukarı çıkarlar. Tokadi Hayreddin’in manevi havası Şaban Efendi’yi cezbeder. Kendinden geçer. 12 yıl dergâha hizmet eder, halvette bulunur. Sonra icazet olarak memleketi Kastamonu’ya gider ve orada irşada başlar.
1535 YILINDA BOLU’DA VEFAT ETTİ
Hayreddin-i Tokadi Hazretleri ise 1535 yılında burada vefat etmiş ve dergâhın yanına defnedilmiştir. 1963 yılında Sürmeli Muhiddin Efendi Hazretleri’nin öncülüğünde talebe ve müridanları tarafından küçük mescid daha sonra ilaveten hizmetler yapılmıştır. Türbenin bulunduğu alan asırlık ağaçlarla kaplıdır. Bölgede piknik de yapılabiliyor.
MESCİDİN İÇİNDEN GEÇEN ASIRLIK AĞAÇ
Tokadi Hayrettin Türbesi’nin bulunduğu yerde bulunan caminin içinden geçen ağaçsa hayli ilgi çekiyor. Hayrettin Tokadi Hazretlerinin ibadet ettiği mescit küçük bir yer. Daha sonra bu mescidi genişletme çalışması yapılmıştır. Mescidin avlusundaki ağacı kesmeye kıyamamışlar ve onu da camiye dâhil etmişler.
“AĞAÇLARI KESMEYİN”
Türbe yüksek bir tepede sık ağaçlarla kaplı. Yöredeki insanların rivayetine göre otoyol yapımında ve mescidi genişletme sırasında bölgedeki ağaçların kesilmek istendiği belirtiliyor. Ağaçların kesilme çalışmasında birçok aracın arıza yaptığı da ve ağaçların kesilemediği ifade ediliyor. Mescidi genişletme sırasında ise mescidin yanındaki ağacın da kesilmek istendiği ama başarılamadığını belirten yöre halkı şu ifadeleri kullanıyor:
“Buraya cami yapılırken mescidin yanında bulunan ağaç kesilmek istendi fakat birçok aloet ve edavat arıza yaptı. Hatta işçilerin rüyasına Tokadi Hayreddin Hazretleri’nin girdiği ve “Oğlum bu ağaçları kesmeyin. Biz bunları yetiştirmek için çok uğraştık” dediği rivayet ediliyor. Bunun üzerine ağaçlar kesilmiyor ve mescit genişletilirken mescidin yanındaki ağaç caminin içinde bırakılıyor. Camiye girildiğinde görülen asırlık ağaç ecdadın doğaya karşı saygısını gösterirken, ağacın kesilmeye çalışıldığının izleri de ağaç üzerinde görülebiliyor.”
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.