TMMOB Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz: Orman yangınlarında önemli olan tedbirlere uymak

TMMOB Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz: Orman yangınlarında önemli olan tedbirlere uymak

TMMOB Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz kurumların orman yangınları için tedbir ve çalışmalarını gazetemize değerlendirdi. Türkyılmaz, OGM bünyesinde yeterli aracın bulunduğunu fakat yeterli insan kaynağının sağlanamadığını söyledi.

TMMOB Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yetkili kurumlar tarafından orman yangınlarına yönelik alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Orman Genel Müdürlüğü’nün araç ve insan gücüne değinen Başkan Türkyılmaz, “Hava ve kara filosu itibariyle devlet gerekli tedbirleri almıştır. Ancak insan gücüyle alakalı gerekli takviyeyi de almış olmakla beraber yeterli miktarda insan gücü halen sağlanabilmiş değildir” dedi. Türkyılmaz konuşmasına, “5 bin büro memuru, 5 bin işçi ve 5 bin mühendise ihtiyaç var. Memuru tek başına alsanız diğer ikisi yoksa bir espirisi yok. Bir yıl yüklü miktarda işçi, memur veya mühendis alınıp 5-10 yıl hiç eleman alınmamasını da doğru bulmuyorum. Yani her yıl ihtiyaç kadar işçi memur ve mühendis alınmalı” şeklinde devam etti.

arabaslik1.jpg

22 BİN ORMAN KAHRAMANI İŞÇİ, 89 HAVA ARACI VE 4 bin 799 KARA ARACI

Türkyılmaz, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 30’unun ormanlarla kaplı olduğuna dikkat çekti. 2021’deki orman yangınlarından dersler çıkarıldığını belirten Türkyılmaz şu şekilde konuştu: “ Türkiye’nin şuan da yangınlara müdahale için 89 adet hava aracı bulunuyor. 69’u helikopter 20’si uçak. 20 uçağın 5’i Orman Genel Müdürlüğü’nün kendi envanterindeydi. 15 tanesi ise kiralama modeli ile alındı. 69 helikopterin ise 2 tanesi OGM envanterindeydi, 67’si de kiralama modeliyle temin edildi. Bunun dışında kara filosu da 4 bin 799 adet araçtan oluşuyor. En önemli etkende 22 bin orman kahramanı işçi OGM uhdesinde istihdam edildi. Son yıllarda ciddi manada insan kaynağı takviyesi yapıldı.”

arabaslik2.jpg

MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ FAKTÖR İNSAN GÜCÜ VE KARA FİLOSU

Devlet olarak orman yangınlarıyla mücadelede gerekli tedbirler alındığını ve hava ile kara filosunda yeterli güçlendirme yapıldığını belirten Türkyılmaz, “Orman yangınlarını önleme ya da orman yangınlarıyla mücadeledeki en önemli faktör kara filosu ve insan gücüdür. Kara filosuyla alakalı makine parkı itibariyle devlet gerekli tedbirleri almıştır. Ancak insan gücüyle alakalı gerekli takviyeyi almış olmakla beraber yeterli miktarda insan gücü halen sağlanabilmiş değildir. Türkiye’nin akciğerlerinin korunması ve yeşil vatanın muhafazası için öncelikle ormanları koruma görevi verilen OGM uhdesinde işçi memur ve mühendis alımının bütçe kısıtı olmadan sağlanması gerekiyor. Son zamanlarda yapılan alımların ne kadar olumlu ve faydalı olduğunun da altını çiziyorum. Ancak şu an itibariyle halen daha 5 bin orman yangını ile mücadele işçisine, 5 bin büro memuruna ve 5 bin orman mühendisine ihtiyaç var” dedi. Türkyılmaz, ihtiyacın nedenlerini işçide; görevin sadece yangınla mücadele değil, ormanların bakımının da olması, büro memurunda; sahada çalışması gereken işçilerin bürodaki insan gücü eksikliğinden dolayı ofislerde bulunduğunu bununda aynı statüde çalışanlar arasında çalışma barışını bozduğunu ve koruma ile tedbirleri engellediğini, mühendiste; ormanların tüm sevk ve idaresinin mühendisler tarafından yapılmasından kaynaklı olduğunu belirtti.

arabaslik3.jpg

“HER YIL İHTİYAÇ KADAR”

Türkyılmaz, OGM’de insan gücü noktasındaki yetersizlik hakkında sözlerini şu şekilde noktaladı; “Memuru tek başına alsanız diğer ikisi yoksa bir espirisi yok. Bir yıl yüklü miktarda işçi, memur veya mühendis alınıp 5-10 yıl hiç eleman alınmamasını da doğru bulmuyorum. Yani her yıl ihtiyaç kadar işçi memur ve mühendis birlikte alınmalı. Yani Adalet, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığında ki gibi. Türkiye’nin yüzde 30’unun ormanla kaplı olduğu ve yüzde 100’ünden sorumlu olan orman teşkilatında da kısaca Tarım ve Orman Bakanlığı kısmında da bu yapıyı oturtmalı.”

mansetici.jpg

VATANDAŞLAR KURALLARA UYMALI

Türkyılmaz, orman yangınlarının önlenmesi noktasında Cumhurbaşkanlığı’ndan bakanlık ve valiliklere kadar orman yangınları ile mücadelede çok radikal tedbirler alınmakta ve alınmaya da devam edileceğini belirterek ormanlara giriş yasağının önemli bir tedbir olduğunu belirtti. Tedbirlerin başarılı olması için vatandaşların hassas davranması ve kurallara uyması gerektiğinin altını çizen Türkyılmaz, “Yani aziz milletimiz, devletin koyduğu bu kurala uymalı ki şu anda Temmuz ayındayız. Önümüzde de Ağustos ayı. Ciddi sıcaklıklar var. Pandemi ve depremi yaşadık. Bu acılı dönemin ardından insanlar biraz rahata erme döneminde sahalara çıkma lüzumu hissediyor. Haklılar. Ancak bunu yaparken devletin koyduğu kurallara uygun davranırsa daha faydalı ve verimli olacağına işaret ediliyor. Bende altını çiziyorum. Buna dikkat edilsin tek başına valiliklerimizin ormanlara girişi yasaklaması faydalıdır ama yeterli değildir. Yeterli olabilmesi için vatandaşlarında bu kurala uyması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.