Tıbbi cihaz sektörü can çekişiyor

Tıbbi cihaz sektörü can çekişiyor

SEP yetkilileri tıbbi cihaz sektörünün can çekiştiğini belirterek, “Ödemeleri 2 yılda dahi alamıyoruz. Sektör çıkmaz bir darboğazda. Firmalar kapanıyor, tıbbi cihaz açığı ortaya çıkıyor. Bu da halk sağlığını tehdit ediyor” dedi.

Sağlık Endüstrileri Platformu (SEP) sektörde yaşadıkları problemleri Ankara’da bir otelde basın mensupları ile paylaştı. Platform halk sağlığı ve hizmete devam edebilmeleri için önlerindeki engellerin kalkmasını gerektiğini belirterek ödemelerde yaşanan gecikmelerden yakındı. Tıbbi cihaz sektörünün can çekiştiğini belirten platform yetkilileri, ödemelerde yaşanan gecikmelerin tedarik sorununa yol açtığını, bu sorunun da hastaneleri kalitesi belli olmayan cihazlara yönelttiğini, bunun sonucunda da halk sağlığının tehdit altına girdiğini savundu.

sep,-saglik-endustrileri-platformu,-tibbi-cihaz-sektoru,-saglik-uygulama-tebligi,-sut,-sut-fiyatlari,.jpg

ÖDEMELER 2 YILDA ALINAMIYOR

“Ödemesini 2 yılda alamayan başka bir sektör var mı?” sorusu ile açıklamaya başlayan platform yetkilileri,  “Kamu ve üniversite hastanelerinde satın alınan tıbbi cihazların ödeme vadeleri makul süreleri aşmıştır; Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 9 ayı, üniversite hastanelerinde ise 24 ayı bulmaktadır.”

SEKTÖRÜ DARBOĞAZA SOKUYOR

“Bu hastanelerde tıbbi cihaz ödemeleri diğer tüm alacaklılara ödemeler yapıldıktan sonra gerçekleştirilmektedir. Hastaneler, sağlık hizmeti sunmak için kullandıkları tıbbi cihazların ödemelerini yapmak yerine, aldıkları yan hizmetlerin (bakım-onarım, temizlik, yemek vb.) ödemelerini daha önce yapmaktadır. Hem ödemedeki gecikmeler hem de finansal araçlara ulaşma imkânımızın kalmaması sektörümüzü çıkılmaz bir darboğaza sokmaktadır” dedi.

sep,-saglik-endustrileri-platformu,-tibbi-cihaz-sektoru,-saglik-uygulama-tebligi,-sut,-sut-fiyatlari,,.jpg

SUT FİYATLARI GÜNCELLENMELİ

“12 yıl içinde hastanelerin diğer masraf kalemlerine bakıldığında kur, enflasyon, asgari ücret artışları oranında fiyat düzenlemesine gidilmeyen tek satın alma kalemini tıbbi cihazlar oluşturmaktadır.” diyen platform yetkilileri, “Satın alınan tıbbi cihaz fiyatları Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile belirlenmektedir. SUT’un ilk kez yayınlandığı 2007 yılında tıbbi cihaz fiyatları belirlenirken dolar kuru 1,32 TL idi. O günden bugüne dolar kuru 4,5 kat artarken, kümülatif enflasyon yüzde 196 olarak gerçekleşmiştir. Ve o günden bugüne tıbbi cihaz ve hizmet ödemelerinde sistematik bir düzenleme, güncelleme yapılmamıştır. “ 

tibbi-cihaz-gorsel-1.png

HALK SAĞLIĞI CİDDİ TEHDİT ALTINDA 

Sonuç olarak güncellenmeyen SUT fiyatları ve hastanelerin ödeme vadelerinde yaşanan gecikmeler sebebiyle, “Faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan firma sayısı her geçen gün artmakta ve uzun eğitimlerden geçerek yetişen, konusunda deneyimli ve yetkin sektör çalışanları işsiz kalmaktadır. Bazı ürün gruplarında büyük şehirler dışında hizmet götürülememekte ve satılan ürünler ya yerine konulamamakta ya da üretilememekte.”

sep,-saglik-endustrileri-platformu,-tibbi-cihaz-sektoru,-saglik-uygulama-tebligi,-sut,-sut-fiyatlari,,,.jpg

KALİTESİZ CİHAZLARA YÖNELTİYOR

“Oluşan tıbbi cihaz açığını kapatmak için hastaneler ve sağlık çalışanları, kalitesinden emin olunmayan veya klinik açıdan yeterince deneyimlenmemiş tıbbi cihazları kullanma yoluna gitmeye mecbur kalmakta. Yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle hastalara tanı konulamamakta, tedavileri tam ve zamanında yapılamamakta. Bulunabilen ürünlerde bedellerinin tamamı kurum tarafından karşılanması gerekirken, hastalar ancak cepten ödeme yaparak ürün temin etmek zorunda kalmaktadır” denildi.

sep,-saglik-endustrileri-platformu,-tibbi-cihaz-sektoru,-saglik-uygulama-tebligi,-sut,-sut-fiyatlari,,,,.jpg

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.