THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Erbay: Hedefimiz Türk gençliğine yardımcı olmak
Gazetemize konuşan THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Erbay, “THK Üniversitesi’nin sahibi Türk milletinin kendisidir. Burada bir tarih yaşatılıyor. Bu tür kurumları göz bebeğimiz olarak görmeli ve onlara sahip çıkmalıyız” dedi.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Erbay gazetemize konuştu. Üniversitenin iş imkanı yüksek bölümlerinden Türk havacılık tarihine, üniversite tercih döneminden öğrenci değişim programlarına kadar muhtelif konularda açıklamalarda bulunan Erbay, tarihi 1930’lara kadar dayanan cumhuriyet kurumlarına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Mustafa Kemal Atatürk’e sadık kalarak Türk gençliğinin gelişmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini aktaran Erbay, “Burada çok büyük bir tarih yaşatılıyor. Kampüsümüzde gördüğünüz binaların hepsi 1930’larda yapılmıştır. Burada uçak üretmişiz ve yurt dışına satmışız. Bizler bu tür kurumları göz bebeğimiz olarak görmeli ve onlara sahip çıkmalıyız.
Her bireyin sahip çıkması lazım. Burası gerçek bir vakıf üniversitesi. Bunu ne anlamda söylüyorum? Sahibi kim dediğiniz zaman tek bir kişiyi işaret edemiyorsunuz. Sahibi Türk milletinin kendisidir. Ben herkesin buraya sahip çıkmasını isterim. Atatürk 1935’teki konuşmasında gençlerimize uygulamalı eğitim vermeliyiz diyor. Bakın biz burada sadece teorik eğitim ile yetinmiyoruz. Altyapıyı hazırlıyoruz ve öğrencinin önüne bırakıyoruz. Öğrencilerimiz teorik bilgi ile buluşurken aynı zamanda arkadaşlık duygusunu geliştiriyor. Takım çalışmasını ve paylaşmasını öğreniyor” diye konuştu.
DRONE LOJİSTİĞİ YAKIN GELECEKTE
Havacılık sektörünün son zamanlardaki teknolojik gelişmeler ile birlikte büyük bir değişime gittiğini belirten Erbay şu ifadeleri kullandı:
“Okulumuz havacılık ve uzay ihtisasında ülkemizin ilk üniversitesi. Şu ana kadar hayata geçirilen politikalar bu ihtisas bağlamından kopmamak yönünde gerçekleşti. Gelecek bizi nereye götürür bilinmez fakat havacılık değişik şekilde ilerliyor. Mesela günümüzde insansız hava araçları var. Sıklıkla droneları konuşuyoruz, drone lojistiğini konuşuyoruz. Havacılık buralara doğru evrilir mi onu zaman gösterecek. Şu anki misyonumuz uzay havacılık konusunda ihtisas taşımak ve onu korumak. Drone lojistiği konusu günümüzden uzak bir başlık değil. Yakın gelecekte bunları göreceğiz. Türk Hava Kurumu Üniversitesi bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1935 yılında bir uçuş okulu olarak kurulmuştur. Atatürk’ün havacılık müzesinin olduğu yerde yaptığı bir konuşma var. Orada şunları söylüyor. Türk çocuğu yakın gelecekte göklerde bekleyen yerini dolduracaksın diyor. Bundan dostlarımız sevinirken düşmanlarımız üzülecek diye ifade ediyor. Gerçekten de o misyon ile bugünlere gelmiş bir üniversiteyiz. O zaman uçuş okulu olarak açılmış. 2011 yılında üniversiteye dönüşmüş”
“İŞ İMKANI YÜKSEK BÖLÜMLERİ ÖNERİRİM”
Üniversite tercih döneminin yaklaşmasıyla beraber öğrencilere tavsiyelerde bulunan Erbay, “Öğrenciler üniversiteleri okurken kendilerini geliştirmenin yanı sıra iş imkanları yüksek olan bölümleri tercih etmek istiyor. Üniversite olarak öğrencileri yüksek teknoloji ile ileri doğru yönlendirmek zorundasınız. Oralara doğru hazırlamak zorundasınız. Bu alanda Türk Hava Kurumu Üniversitesi iyi bir konumda ve çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Pilotaj bölümümüz ve bazı iki yıllık bölümlerimiz öne çıkıyor. Ben tercih yapacak öğrencilere kendilerine hitap eden, iş imkanı yüksek bölümleri tercih etmelerini öneririm. Üniversitemizi tercih etmeleri tabii ki öncelikli önerilerim arasında olur. Kendilerine hangi bölüm hitap ediyorsa orayı tercih etsinler. Şunu da muhakkak bilsinler ki burası Atatürk’ün bizzat kendi eliyle kurduğu bir üniversitedir” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLER MEZUN OLMADAN İŞ BULUYOR
Bizzat kendisinin de iki öğrencinin velisi olduğunu ve Türk Hava Kurumuna gelen öğrencileri kendi çocukları gibi gördüklerini belirten Erbay, “Buraya gelen öğrencileri yanlış yönlendirmek istemeyiz. Uçak teknolojisi, kabin hizmetleri ve yer bakım hizmetleri iki yıllık programlarımız. Gerçekten de çok kaliteli programlar. Özellikle uçak teknolojisi bölümü uçakların bakımı ile ilgileniyor. Uçaklar mekanik araçlardır ve düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler için iş imkanları zengin oluyor. TUSAŞ geçen sene üniversitemizden staj programı için 10 tane öğrenci istemişti. Hepsi işe başladı orada. Bu sene 20 öğrenci istediler, öyle umuyorum onlar da işe başlayacaklar. Geçtiğimiz aylarda kabin hizmetleri bölümümüzdeki bazı öğrencilerimiz daha okuldan mezun olmadan bir hava şirketi tarafından işe alındı. Türk Hava Yolları güzide şirketlerimizden birisi. Büyüyerek gidiyor, büyümeyle beraber bu tür istihdam olanakları gelişiyor. Özellikle pilotlara, kabin hizmetlerine ve yer hizmetlerine ihtiyaçları artarak devam ediyor. Popülarite sektörün ilerlemesiyle doğru orantılı gidiyor” diye konuştu.
PİLOTAJ BÖLÜMÜ REVAÇTA
Pilotaj bölümünü tamamlayan öğrencilerinin iş hayatına yüksek sayılabilecek gelirler ile başladığını söyleyen Erbay şöyle devam etti:
“Burada bizim değişik fakültelerimiz var. İşletme fakültesi, mühendislik fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri gibi. Hani işletmeye baktığımız zaman sanki biraz havacılıktan uzakmış gibi duruyor. Kesinlikle öyle değil, iki sektör içe içe çalışır. Bu sene üniversitemiz 626 mezun verdi. Pilotaj bölümümüz mevcut. Bu bölüm biraz meşakkatlidir, 4 yılda bitirebilmek mümkün olmayabiliyor. Mezuniyet günü hava rüzgarlıydı mesela, hava kuşlarımız havalanamadı. Normal bir okulda mezuniyet kişinin elindeyken pilotajda dış etkenler daha ağır basıyor. Şöyle bir rakam verebilirim sizlere, 2020 yılından günümüze 300’e yakın pilotaj mezunu verdik. Bu yıllık ortalamaya vurulduğu zaman gayet güzel bir sayı”
ERASMUS’TA HEDEF KÜLTÜR DEĞİŞİMİ
Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencilerinin çeşitli değişim programları ile beraber kültürel bir zenginlik yaşadığını aktaran Erbay, “Erasmus programımız var, yurt dışı öğrenci değişim programı. Bu programların değişik amaçları var, temel hedeflerden bir tanesi kültür değişimi. Değişim programları esasında doğrudan akademik bir çıktı değil. Akademik çıktının yanında bir kültürel etkileşim de söz konusu. Bu yönüyle programlar değerli. Her yıl havacılık ve uzay bilimleri, mühendislik ve işletme fakültelerimizden değişim programlarına katılan sayıları altmışın üzerinde öğrencimiz var” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.