THD Başkan Vekili Ergün Kılıç indirim günleri hakkında uyarılarda bulundu

THD Başkan Vekili Ergün Kılıç indirim günleri hakkında uyarılarda bulundu

Tüketici Hakları Derneği Başkan Vekili Ergün Kılıç, ‘Kara Cuma’ adı altında yapılan indirim günlerini değerlendirdi. Kılıç, “Böyle günleri tüketiciler bir fırsat olarak görüyor. Ama tüketiciden çok satıcı için büyük bir fırsat haline geliyor” dedi.

Değişen ekonomik şartlar ile tüketiciler indirim günlerini fırsat bilerek eksiklerini gidermeye çalışıyor. Son yıllarda Kasım ayının ilk haftası ‘Kara Cuma’ gibi değişik adlarda çıkartılan alışveriş günleri hakkında Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tüketici Hakları Derneği Başkan Vekili Ergün Kılıç, tüketicileri dolandırıcılığa ve alışveriş esnasında yaşayabilecekleri etkenlere karşı uyarılarda bulundu. Kılıç, “Böyle günleri tüketiciler bir fırsat olarak görüyor.

Ama tüketiciden çok satıcı için büyük bir fırsat haline geliyor” dedi. Kılıç ayrıca, “Böyle indirim günlerinde tüketiciler genelde nitelik yerlerini niceliğe baktığı için ürünlerin kalitesinde sıkıntı yaşayabiliyor. E- Ticaret üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerimiz 3D dediğimiz güvenlik sistemleri olan firmaların siteleri tercih etmelidir” uyarılarında bulundu.

aararara.jpg

GÜVENLİKLİ SİTELER TERCİH EDİLMELİ

“Böyle fırsat günlerinde tüketiciler genelde nitelik yerlerini niceliğe baktığı için ürünlerin kalitesinde sıkıntı yaşayabiliyor” diyerek tüketicileri uyaran Kılıç, “Yapılan alışverişlerde önemli olan tüketicilerin gerçek ihtiyacı ne onu bilmeleri gerekiyor. Bu satışlar genelde e-ticaret yoluyla mesafeli satışlar ile yapılıyor tüketicilerimiz mesafeli satışlarda hile hurdaya maruz kalmaması için alışveriş yaptıklarını senin güvenilir olması lazım.

Alışverişler de bilinmesi gereken ilk şey söz konusu firmanın ticareti firması yoksa sosyal medya uzantılı bir sistemi o bilinmesi gerekiyor. Çünkü, şahıslar üzerinden yapılan ticaretler tüketici mevzuatına girmediği için bir değerlendirme yapılamıyor. Tüketicilerimiz 3D dediğimiz güvenlik sistemleri olan firmaların siteleri tercih etmelidir. Oralarda yaşanan sıkıntılar ise kopyalama yöntemi ile O sizin bir kopyası oluşturarak dolandırıcılık şekilleri ortaya çıkıyor. Tüketicilerimiz alışveriş yaptıkları sitedeki yorumları okumalılar fazla yorum varsa firma Hepsi kendi ayarlayamayacağı için o yorumlardan bir öngörü çıkartabilir” ifadelerini kullandı.

ara2.jpg

STOKLARA DİKKAT

Kılıç, “Tüketicilerimiz alışverişlerinde söz konusu stoklara ve tuzak çağrıları dikkat etmeleridir bazı firmalar elinde stok olmamasına rağmen satış yapıyor. Stok boş olduğu için alan ürünü göndermiyor. Ticaret Bakanlığı bu konu hakkında tedbirler alarak tüketiciyi korumaya çalışıyor. Aynı ürün ve aynı markaların farklı sitelerde çok çok ucuz fiyatta görürlerse o siteleri tercih etmelerinin önermiyoruz. Çünkü matematik ve mantık vardır. Birinin 5 liraya sattığı bir ürün diğeri 2 liraya satamaz” sözleri ile dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

basliksiz-1-003.jpg

BAŞVURULARDA İSPAT ÖNEMLİ

Kılıç, “Tüketicilerimiz bu gibi ticaretlerde ve alışverişlerde yaşadıkları sorunlardan zaman kaybetmeden Ticaret Bakanlığının ya da bulundukları il ve ilçelerdeki Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapabilirler. 66 bin liraya kadar olan alışverişlerde Tüketici Hakem Heyeti konuya müdahil olabiliyor ve tüketiciyi savunabiliyor. Alışverişteki para miktarı 66 bin liranın üzerinde ise arabuluculuk sistemi ve mahkemeler devreye giriyor. Tüketiciler bu başvuruları yazılı bir dilekçe ve belgeleri ile yapmak zorundalar. Yaptıkları alışverişlerde faturaları kaybetmesinler ve yapılan alışverişleri genelde mesaj ya da mail yoluyla yazılı bir şekilde yapsınlar. Telefon yoluyla yapılan alışverişlerde ispat sıkıntısı yaşayabilirler. Ama ellerinde yazılı bir belge olduğunda haklı olduklarını ispat etmeleri daha kolay ve basit olacaktır” dedi.

ara34.jpg

OKUMADAN İMZALAMAYIN

Tüketici Hakları Derneği Başkan Vekili Ergün Kılıç son olarak şu ayrıntılara değinerek açıklamalarına son verdi. Kılıç, “İnternetten yapılan alışverişlerde tüketicilerin 14 günlük bir cayma süreleri vardır. Bu süreçte malı iade ederken yine mesajlaşma ve mail yollarını kullansınlar. Çünkü, orada yazılanlar delil niteliğinde onların haklarını koruyacaktır. Tüketicilerimiz alışveriş esnasında sözleşmelerin gerçekten okumalı. Biraz zaman ayırıp o sözleşmeleri okumadan tıklamayın. Alışverişlerde herhangi bir sorun yaşandığında tüketicilerimiz Tüketici Hakları Derneği’nden 425 15 25 nolu telefon numarasından ve web sitemizden bizlere ulaşarak destek alabilirler” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.