Terörü BİZ BİTİRİRİZ

Terörü BİZ BİTİRİRİZ

Mamak muhtarları ellerinden alınan nüfus kayıt işlemleri nedeniyle mahallede yaşayanları tanımadıklarını söyledi.

 Muhtar ve mahalle sorunları konusunda açıklamalarda bulunan Mamak Muhtarlar Derneği Başkanı Hulusi Göngören, terörün artasındaki nedenlerden birini nüfus kayıt sisteminin muhtarlıklardan alınması olarak işaret etti. Mahalleye hakim olurlarsa her türlü suç olayının da azalacağını belirten muhtarlar terörü yüzde 30 oranında azaltabileceklerini söylediler.

Artan hırsızlık olaylarına karşı bekçi sistemine geri dönülmesi gerektiğini dile getiren muhtarlar emniyet güçlerinin yetersizliğini anlattı. Belediye, kaymakamlık ve emniyet ile sık sık bir araya gelerek istişare içerisinde çalıştıklarını belirten muhtarlar bundan dolayı memnun olduklarını dile getirdi.

MAHALLEYE HAKİM DEĞİLİZ
Mamak muhtarları eskiden kendi kontrollerinde olan nüfus kayıt sisteminin ellerinden alınmasıyla mahallelerine hakim olamadıklarını söyledi. Dernek Başkanı Hulusi Güngören, “Önceden insanlar mahalleye geldiğinde muhtara kayıt yaptırıyordu, giderken de muhtarlığa gelerek kaydını aldırıyordu. Bu şekilde biz mahalledekilerin kontrolünü sağlıyorduk. Ama şuanda mahalleye kim geldi kim gitti bilgimiz dışında oluyor.” dedi.

Nüfus kayıt işlemlerinin muhtarlar tarafından yapılmasıyla terör olaylarında azalma olacağını dile getiren Güngören, “Bu sistemi bize kapandığı için terör olayları arttı. Çünkü biz mahallemize hakim değiliz. Bize yetkiyi verseler terörü yüzde 20 aşağı çekeriz. Biz insan sarrafıyız, bize gelse nedir, ne değildir anlarız. Bize nüfus kayıt yetkisi verilse dolandırıcılık, terör, hırsızlık, anarşi gibi kötü olaylarda yüzde 20-39 civarında azalma olur” şeklinde konuştu. 

 Eskiden muhtarların mahallesinde ikamet eden kişileri tanıdığını ama artık bunun mümkün olmadığını belirten dernek başkanı Göngören, “Vatandaş nüfusa gidiyor, adres değişikliğini yapıyor, bize hiç uğramıyor. Nufus müdürlüğünün verdiği evrakla gelip mahalleye yerleşiyor. Bu sistemle birlikte muhtarlar olarak mahallemizde kimin yaşadığını bilmez olduk. Bilgimiz dışında terörist de geliyor, hırsız da geliyor, her türlü insan yerleşiyor. Bize bırakılsa bu işler biz kimlik fotokopisini alıyoruz, aile bilgilerini alıyoruz. Ne iş yapar, nereden gelmiştir, nasıl bir insandır bir miktar araştırıyoruz” diyerek yaşanan sorunları dile getirdi. 

HIRSIZLIK ARTTI
Mamak’taki en büyük sorunlardan bir tanesinin hırsızlık olduğunu anlatan Tepecik Mahellesi Muhtarı Hulusi Göngören, “Civardaki en büyük sorunlardan biri hırsızlık. Hırsızlık ve uyuşturucu Mamak’ta çoğaldı. Emniyette personel gücü az. Onlar da yetişemiyor hırsızlık vakalarına. Ekip sayısı az. Kayaş karakolunda bir tane ekip bulunuyor. Her gün birden fazla hırsızlık şikayeti alıyorlar. Bu yüzden olay yerine ekiplerin gelmesi saatler alıyor. Onlar da var gücüyle çalışıyor biz biliyoruz. Sayıları yetersiz olmasına rağmen Allah razı olsun hepsinden. Her şeye rağmen gerekli mücadeleyi fazlasıyla veriyorlar” dedi. 

MUHTARLAR BEKÇİ İSTİYOR
Hırsızlık olaylarından muzdarip olan Mamak muhtarları mahallelerde bekçi olursa güvenliğin sağlanabileceğini öngörüyor. Bekçilerin önemine değinen Göndgören, “Bizim en çok istediğimiz mahalle bekçilerinin tekrar devreye sokulması. Bekçi olayı çok önemli. Bekçiler olunca hırsızlara psikolojik olarak bir baskı oluyor. Eskiden bekçiler korurdu mahalleyi. Sokaklarda dolaşırlardı. Bekçi tek başına baş edemeyeceği bir durum olursa düdük çalardı civardaki bekçiler de sesi duyup yardıma gelirdi. O zamanlar hırsızlık olayları çok azdı. Şimdiki dönemin çeyreği kadar bile olay olmazdı. Şimdi bekçi yok, karakollardaki ekipler yetersiz. Böyle olunca mahallelerde hırsızlık büyük sorunlardan bir tanesi haline geldi” şeklinde anlattı.

PTT’NİN İŞİNİ YAPIYORUZ
Evrak getiren postacılar evde kimseyi bulamayınca muhtarlıklara bırakarak kişiye ulaştırılmasını sağlıyor. Bu durumda her gün yüze yakın evrak aldığını söyleyen Mamak muhtarları rahatsızlıklarını belirtti. PTT’nin gönüllü çalışanı gibi olduklarını dile getiren Mamak Muhtarlar Derneği Başkanı, “ Hulusi Güngören,” Muhtarların en büyük sıkıntılarından bir tanesi tebligattır.  Şuanda biz bedava PTT’nin işini yapıyoruz. Postacılar vatandaşı evde bulamazsa bize bırakıyor. Günlük bana yüze yakın evrak geliyor. Bundan çok rahatsızız” şeklinde konuştu.

İSTİŞARE İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ
Mamak Muhtarlar Derneği olarak Mamak’ta belediye, kaymakamlık, emniyet ve muhtarların koordineli şekilde çalıştığını belirten dernek başkanı Hulusi Güngören, “Mesut Akgül’ü gece ikide arasak cevap verir. Şimdi arayım hemen cevap verir. O anda meşgulse, toplantısı falan varsa bize 5-10 dakika sonra geri dönüş yapar. Ben dört dönemdir muhtarım. Bu şekilde muhtarlara değer veren bir başkan görmedim. Sağ olsun her sorunumuzda yardımcı olur. Biz muhtarlar olarak çok memnunuz başkanımızdan. Kaymakamımız, belediye başkanımız, ilçe emniyeti ve biz muhtarlar istişare içerisinde çalışıyoruz. Toplantılar yapıyoruz gerekli çalışmalar için fikir sunuyoruz. Her cumartesi kahvaltı veriyoruz ve burada buluşuyoruz” şeklinde belirtti. 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.