Temsil oranı belli oldu
TBMM'nin 27. Yasama döneminde 5 siyasi partinin Başkanlık Divanı ve komisyonlardaki temsil oranları belli oldu. Genel Kurul'un dün gerçekleştirilen toplantısında siyasi partilerin belirlenen komisyon üyelerinin isimleri tek tek okundu.
TBMM Genel Kurul'un dün gerçekleştirilen toplantısında siyasi partilerin komisyon üyelerinin isimleri tek tek okundu. Komisyonların üye sayısının belirlenmesinin ardından, beş siyasi parti grubu, komisyonlarda partilerine düşen sayı kadar milletvekilinin ismini TBMM Başkanlığına bildirdi. Öte yandan yeni dönemde önceden 23 kişiden oluşan Başkanlık Divanı'nın sayısı ise 20'ye düşürüldü. Başkanlık Divanı içinde sayılan TBMM Başkanı da divan dışına çıkarıldı.
KOMİSYON BAŞKANLARI SEÇİLECEK
Saat 14.00'de toplanan Genel Kurulda da milletvekillerinin isimleri okunarak oya sunuldu. İhtisas komisyonları, en yaşlı üye başkanlığında toplanarak; Başkan, Başkanvekili, Katip Üye ve Sözcüden oluşan Başkanlık Divanını seçerek ve çalışmalarına başlayacak.
BAŞKANLIK DİVANI NASIL ŞEKİLLENDİ?
Meclis Başkanı dışında 20 kişiden oluşan Başkanlık Divanı'nda, AK Parti, 1 başkanvekili, 6 katip üye, 3 idare amiri; CHP, 1 başkanvekili, 3 katip üye, 1 idare amiri; HDP 1 başkanvekili, 1 idare amiri; MHP 1 başkanvekili, 1 idare amiri; İYİ Parti ise 1 katip üye ile temsil edilecek.
CUMHUR İTTİFAKI AVANTAJLI
İhtisas komisyonlarından Dilekçe Komisyonu 12, Plan ve Bütçe Komisyonu 30, KİT Komisyonu 35, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu 17, diğer ihtisas komisyonları 26'şar üyeden oluştu. Böylelikle Cumhur ittifakı sandalye sayısıyla avantajlı konumda bulunuyor.
KOMİSYON DAĞILIMLARI
26'şar üyeden oluşan ihtisas komisyonlarının partilere göre üye dağılımı şöyle olacak: Adalet, Anayasa, AB Uyum Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm, Çevre, Dışişleri, İçişleri, İnsan Haklarını İnceleme, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Milli Savunma, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji, Tarım, Orman ve Köy İşleri komisyonları: AK Parti 13 üye, CHP 6 üye, HDP 3 üye, MHP ve İYİ Parti 2'şer üye. Dilekçe Komisyonu: AK Parti 6 üye, CHP 3 üye, HDP, MHP ve İYİ Parti 1'er üye. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu: AK Parti 8 üye, CHP 4 üye, HDP ve MHP 2'şer üye ve İYİ Parti 1 üye. KİT Komisyonu: AK Parti 17 üye, CHP 9 üye, HDP 4 üye, MHP 3 üye, İYİ Parti 2 üye. Plan ve Bütçe Komisyonu: AK Parti 15 üye, CHP 7 üye, HDP ve MHP 3'er üye, İYİ Parti 2 üye.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.