"Temiz sicil" önerisi

"Temiz sicil" önerisi

Başkan Çavuşculu, kuyumcu açacaklara “temiz sicil” şartı getirilmesi önerisinde bulunarak, “Hırsızlıktan suçu olanlar bile kuyumcu açabiliyor. Çalınan altınlar bu şekilde piyasaya yeniden sürülebiliyor” iddiasında bulundu.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Hüseyin Çavuşculu kuyumcuların sorunları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Kuyumcu açarken herhangi bir sabıka kaydı aranmadığına dikkat çeken Çavuşculu, “Zamanında soyguna karışmış bir kişi bugün kuyumcu dükkânı açabilir” dedi. Gündeme ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşculu seçimden sonra altın ve döviz fiyatlarında büyük değişiklikler beklemediklerini belirtti. 

“SABIKA KAYDI OLANLAR KUYUMCU AÇABİLİYOR”

Her önüne gelenin kuyumcu dükkânı açmasını engelleyecek düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Çavuşculu, “ Kuyumcu dükkânı açarken maalesef herhangi bir standart aranmıyor. Herhangi farklı bir meslek dalındaki dükkân nasıl açılıyorsa, kuyumcular da öyle açılıyor. Biz bunun değişmesini istiyoruz. Önceden hırsızlık yapmış, soyguna karışmış bir kişi bile bugün kuyumcu açabilir. Mutlaka sabıka kayıtlarına bakılmalıdır. Her yıl onlarca ev ve iş yeri soyulmaktadır. Peki, bu soyulan altınları kimler satın almaktadır? Bu konuya dikkatli şekilde eğilmek gerekmektedir. Bir diğer konu ise güvence ve teminat meselesidir. Kuyumcu açarken kişiler devlete 50 bin TL teminat yatırmalı ve 5 KG altın ya da onun değerindeki mücevherat bulundurmalıdır. Ayrıca sabıka kaydı aranmalı ve en az 80 saat satış elemanlığı eğitimi almış olmalıdır” diye konuştu. 

TAKSİTSİZ SATIŞ KOMİSYONCULARA YARIYOR

Altın satışlarında taksitsiz alışverişin vatandaşı ve esnafını zorladığını; bu durumun komisyonculara meydan verdiğini öne süren Çavuşculu, “Taksitsiz satış vatandaşı zorluyor. İnsanlar zaten düğün masrafı yapıyor. Bir sürü alışveriş yapıyor fakat bunları taksitle yapabildiği için bir şekilde ödüyor. Vatandaş kuyumcuya geldiğinde peşin ya da tek çekim alışveriş yapması gerekiyor. Açıkçası düğün için bu alışverişi yapmak zorunda kalan vatandaş da çareyi komisyoncularda buluyor. Bu komisyoncular kuyumcu adı altında faaliyet gösteriyor ve vatandaşa kredi kartına taksitle bir nevi para satıyorlar. Bu konuda denetimler maalesef yetersiz kalıyor. Çoğu alamayan da geri dönüp gidiyor. Kuyumcunun ve perakendecinin işi düşüyor ” ifadesinde bulundu. 

dsc_0195.jpg

Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.