TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan: SGK’yı harekete geçmeye çağırıyoruz

TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan: SGK’yı harekete geçmeye çağırıyoruz

Gazetemize konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Eczacılar da vatandaş da uygulanmayan kamu kurum iskontoları altında eziliyor. Sorunlara karşı acil çözüm için SGK’yı harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Gazetemize konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Eczacılar da vatandaş da uygulanmayan kamu kurum iskontoları altında eziliyor” dedi. Saydan, bazı ilaç firmalarının mevzuata aykırı uygulamaları için bir kez daha Sosyal Güvenlik Kurumu'nu söz konusu firmalara karşı yaptırımlar uygulamaya ve eczanelerimizi ve hastaları mağdur eden bu tip sorunlara karşı acil çözüm üretip uygulamaya geçmesini istediklerini belirtti.

haber-ic1.jpg

“VATANDAŞLAR MAĞDUR OLUYOR”

SGK kapsamındaki hak sahiplerinin reçetelerinin karşılanmasına ilişkin protokoller çerçevesinde düzenlemesine rağmen, ilaç firmaları tarafından eczanelerin haksız yere zarara uğratıldığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan eczanelerimiz, ilaç firmalarının eczacılar üzerinden SGK'ya yapmayı taahhüt edip fakat uygulamadığı Kamu Kurum İskontoları nedeniyle SGK reçetelerini karşılarken maalesef ki mağdur ediliyor. Söz konusu iskontolar, Sağlık Uygulama Tebliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki hak sahiplerinin reçetelerinin karşılanmasına ilişkin protokoller çerçevesinde düzenlemesine rağmen, ilaç firmaları tarafından uygulanmayarak eczaneler haksız yere zarara uğratılıyor ve ilaca ulaşamayan vatandaşlar mağdur oluyor. Eczacılar da vatandaş da uygulanmayan kamu kurum iskontoları altında eziliyor” diye konuştu.

haber-ic2.jpg

“İLAÇ HİZMETİNİ AKSATIR HALE GELDİ”

İlaç firmalarının bu iskontoları uygulamamaları veya her ilaç için kendilerince kurgulanmış sistemler üzerinden ayrı ayrı kayıt ve bildirim talep ederek en erken bir ay sonra geri ödeme yapmaları büyük bir hak kaybı ve mağduriyet yaratarak eczacıların ciddi anlamda zarara uğramasına sebep oluyor diyen Saydan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Eczacılarla hiç ilgisi olmayan, eczacıları hiç ilgilendirmeyen bu iskontolar ilaç hizmetini aksatır hale geldi. Bedeli SGK tarafından uygulanan iskontolarla ödenen ilaçlar, yasal mevzuata uymayan ilaç firmalarınca eczanelere "iskontosuz" fatura edilmekte, eczacılar birçok ilaçta "zarar ederek" ilaç tedarikinde zorlanmaktadır. Bu sürdürülebilir bir uygulama değildir. Ülkemizin en büyük kamu kurumlarından olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun buna engel olup yasal yaptırım uygulamamasına 30 bin eczane eczacısı olarak bir anlam veremiyoruz.”

haber-ic3.jpg

“ECZACILARA CİDDİ EKONOMİK YÜK GETİRİYOR”

Yükümlülüğü görmezden gelen firmalardan dolayı kutu başı astronomik farklar ödemek zorunda kalan eczacılara ciddi bir ekonomik yük oluştuğunu dile getiren Saydan, “İlaç firmaları, Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği'ne göre yasal taahhütlerini yerine getirmeleri gerekiyor. İlaçların Kamu Kurum İskontolarını firmaların eksiksiz, tam ve hızlı şekilde uygulamasını içeriyor. Fakat bazı firmalar bu yükümlülüğü görmezden geliyor. Kutu başı astronomik farklar ödemek zorunda kalan eczacılara ciddi bir ekonomik yük getiriyor. Daha sonra fatura karşılığı yapılacak geri ödemeyle de eczacılar sanki bu iskonto farkı yüzünden kar elde etmiş gibi vergi ödemek zorunda kalarak katmerli bir şekilde zarara uğratılıyor” ifadelerini kullandı.

haber-ic4.jpg

ECZACILARA KAYBET-KAYBET UYGULAMASI

Hastalarının mağdur olmaması için kendi cebinden ödeme yaparak ilaç temin eden eczanelerin yükü taşımasının artık imkânsız hale geldiğinin altını çizen Saydan, “Eczacılara sunulan bu kaybet-kaybet uygulaması tek sermayesi emeğinin birikimi rafındaki ilacı olan eczacılar için uygulanabilir olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir. Hastaları mağdur olmasın diye kendi cebinden ödeme yaparak ilaç alan eczanelerin bu yükü taşıması artık imkânsız hale gelmeye başladı. Özellikle pahalı ilaçları kullanan ve hayati hastalığı olan kişilerin ilaçsız kalmaması için ekonomik gerçekliğe aykırı bu uygulamanın acilen sonlandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

haber-ic5.jpg

“ACİL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

Kamu Kurum İskontosu’nu uygulamayan veya eksik uygulayan firmaların sayısının oldukça fazla olduğunu ve bunun sürekli olarak artış gösterdiğini belirten Saydan, “İlaç firmalarının hukuka aykırı uygulamalarına karşı SGK'yı harekete geçmeye çağırıyoruz. Daha önce Sendika olarak defalarca ilettiğimiz bu sorun Kurum tarafından hala düzeltilmediği gibi her geçen gün Kamu Kurum İskontosu (KKI) 'nu uygulamayan veya eksik uygulayan firmaların sayısı ne yazık ki oldukça fazla ve bu artmakta. Hastalar bu ilaçlara ulaşma da ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı ilaç firmalarının mevzuata aykırı uygulamaları için bir kez daha Sosyal Güvenlik Kurumu'nu söz konusu firmalara karşı yaptırımlar uygulamaya ve eczanelerimizi ve hastaları mağdur eden bu tip sorunlara karşı acil çözüm üretip uygulamaya geçmesini istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.