TBMM'nin hem işleyişi hem de fiziki yapısında değişikliğe gidilecek

TBMM'nin hem işleyişi hem de fiziki yapısında değişikliğe gidilecek

Genel Kurul'daki vekil sayısının 600'e çıkması ile Bakanlar Kurulu'nun sıraları da vekillere tahsis edilecek. Ayrıca kulis ayrımı da ortadan kalkacak. Yani iktidar ve muhalefet kulisi şeklinde bir ayrım yapılmayacak.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine 2 aydan az bir süre kaldı. 24 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin sonucunda Türkiye yeni bir sisteme geçecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle TBMM'nin 
hem işleyişi hem de fiziki yapısında değişikliğe gidilecek. Parlamentoya 50 milletvekili daha katılarak toplam vekil sayısı 600'e çıkacak. 

GENEL KURUL'UN ŞİMDİKİ GÖRÜNTÜSÜ TARİH OLACAK

İki ay sonra TBMM Genel Kurulu'nun alışkın olduğumuz görüntüsü tarih olacak. Genel Kurul'un oturma düzeni sil baştan değişecek. Genel Kurul bölümündeki Bakanlar Kurulu sıraları yeni sistemle birlikte Parlamentoya katılacak 50 milletvekiline tahsis edilecek. Genel Kurul'da 25'erlik komisyon ve Bakanlar Kurulu sıraları dışında milletvekillerinin oturacağı toplam ceylan derili turuncu 524 koltuk bulunuyor. Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkmasıyla koltuk ve masa eksikliği oluşacak. Bakanlar Kurulu bölümü ve milletvekilleri bölümünün birbirine eklenmesiyle söz konusu koltuk eksikliği giderilecek. 50 milletvekiline oda temini konusundaki çalışmaların ise sürdüğü öğrenildi.

KANUN YAPIM SÜRECİNCE AKTİF ROL ALACAK

Yeni sistemle Meclis'te görev alacak ve 80 milyonu temsil edecek 600 milletvekili, kanun yapım sürecinde aktif rol oynayacak. Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e sunulan bütçe ve kesin hesap kanunlarını, Cumhurbaşkanı'nın OHAL ilanını görüşüp karara bağlamada söz sahibi olacak. 
TBMM; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanmaya devam edecek. Güvenoyu ve gensoru kaldırılacak. 

SORUŞTURMA ÖNERGESİ VEREBİLECEK

Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar hakkında, bir suç işlendiği iddiasıyla 301 milletvekilinin imzasıyla soruşturma önergesi verilebilecek. 360 milletvekilinin oyuyla soruşturma komisyonu kurulabilecek. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Komisyon raporunun Genel Kurul'da görüşülmesi sonucu cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 400 milletvekilinin gizli oyuyla Yüce Divan'a sevk edilebilecek. Cumhurbaşkanlığının kararnameleri Anayasa Mahkemesi’nin denetimine de tabi olacak. Belli sayıda milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülebilecek.

VEKİLLER KABİNEDE YER ALIRSA MECLİS ÜYELİĞİNİ BİTİRECEK

Yeni sistemde bir kişinin hem yasamada hem de yürütmede görev alması mümkün olmayacak. Bu sisteme göre bir milletvekili kabinede yer alacaksa yasama görevini bırakması gerekecek. Milletvekilinin parlamento üyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı tarafından kabineye alınan kişiler TBMM'deki ilişiğini kesmek zorunda kalacak. 

KULİS AYRIMI ORTADAN KALKACAK

TBMM Genel Kurul salonunu etrafını çevreleyen kulislerle ilgili de değişikliğe gidilecek. Kulis ayrımı ortadan kaldırılacak. Yani iktidar ve muhalefet kulisi şeklinde bir ayrım yapılmayacak. Milletvekillerinin parmak iziyle oy kullandığı elektronik sistemin kablo kalitesi de değişecek. Gelişmiş kablolarla yeni bir elektronik sistem kurulacak.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.