Tavuk etinde fırsatçı şüphesi

Tavuk etinde fırsatçı şüphesi

Son günlerde tavuk eti fiyatları ciddi bir artış gösterdi. Son gelen zamlarla birlikte yüzde 200 artan tavuk eti fırsatçılığı gündeme getirdi.

Tavuk eti fiyatlarının son günlerde ciddi derecede artış göstermesi birçok soruyu akla getirdi. 6 ay önce kilosu yaklaşık 10 lira olan tavuk göğsünün fiyatı 28 liraya kadar çıkınca vatandaş beyaz et alamaz hale geldi. Vatandaşlar artan fiyatlara fırsatçılık olarak değerlendirse de üreticiler fiyat artış sebebini artan maliyetlere bağladı.

VATANDAŞ; “FIRSATÇILIK”, ÜRETİCİ; “ARTAN MALİYETLER” DİYOR 

Döviz kurunda yaşanan hareketlilikler tavuk etine de yansıdı. Son 8 ayda yüzde 200 artan tavuk eti fiyatları cep yakar hale geldi. 6 ay önce kilosu 8 ila 10 lira arasında değişen tavuk göğsü son günlerde 28 liraya kadar çıktı. Tüm tavuğun fiyatı ise 30 liraya yaklaştı. Bazı vatandaşlar bunu fırsatçılık olarak değerlendirse de birçok üretici gelen zammı artan maliyetlere bağladı.

TAVUK GÖĞSÜNÜN KİLOSU 28 LİRA

Vatandaşlar ise artan fiyatlardan şaşkın olduklarını ifade ediyor. Tavuk fiyatlarının aşırı derecede artmasına anlam veremediklerini ifade eden vatandaşlar, “Tavuk göğsünün fiyatı 1 ay önce yaklaşık 18 liraydı. Şimdi ise 28 lira olmuş. Tavuk kanadının kilosunu ise en pahalı 10 liraya alıyorduk. Şimdi ise 18 liraya çıkmış. Tüm tavuk aldığımızda 25 ila 35 lira arasında bir fiyat çıkıyor. Tüm tavuk neredeyse kırmızı et ile yarışıyor. Bu kadar fiyat artışına anlam veremedik” ifadelerini kullandı.

“İHRACATTAN DOLAYI FİYATLAR ARTIYOR”

Bazı vatandaşlar ise beyaz etteki fiyat artışını kırmızı ette çıkan şarbon hastalığı dedikodularına bağladı. Vatandaşlar hastalık dedikodularının beyaz ete olan talebi artırdığını bundan dolayı fiyatlarda artış yaşandığını söyledi. Vatandaşlar üreticilerin yurt dışına tavuk ihracat ettiğini ve dolar üzerinden para kazandıkları için yurt içi piyasasına tavuk satmak istemediklerini de belirterek şu ifadeleri kullandı, “Üreticiler tavuğu yurtdışına dolar üzerinden gönderiyor ve iç piyasa bizden tavuk almazsa daha karlıyız diyorlar. Bu da fırsatçılık oluyor. Fiyatlar bu yüzden artıyor.” 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.