Tatlıya dikkat

Tatlıya dikkat

Uzmanlar bayram öncesi tatlı alışverişi yapacak vatandaşları, sağlıksız ürünlere karşı uyardı.

Ramazan Bayramı’nda baklava tüketiminin artacak olması fırsatçıları da harekete geçirdi. Merdiven altı üretimlerin arttığı ve ucuzcuların ortaya çıktığı zamana karşı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “5-10 liraya baklava olur mu? Olmaz. Kullanılan fındığın, fıstığın, yağın maliyetini karşılamaz” diyerek bayram sofralarına tatlı götürmek isteyen vatandaşları uyardı. Uzmanlar ise ucuz tatlının karaciğer ve mideye büyük oranda zarar verdiğine dikkat çekti. 

5-10 LİRAYA BAKLAVA OLMAZ 

Ucuz ürünlere şüpheyle yaklaşılmalıdır diyen Palandöken merdiven altı üretimlerin bugünlerde arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: 
“Bugünlerde merdiven altı üretimler arttı. 5-10 liraya baklava olur mu? Olmaz. Kullanılan fındığın, fıstığın, yağın maliyetini karşılamaz. Maalesef mübarek Ramazan ayında insan sağlığına zararlı işlerle uğraşan, üç kuruşa müdahale eden bu tür fırsatçı insanları anlamak mümkün değil. Vatandaşımız olması gereken fiyatın altında satılan ürüne şüpheyle yaklaşmalıdır.”

“ŞÜPHELİ ÜRÜNÜ BİLDİRİN”

Vatandaşın bir görevinin de şüphelendiği ürünleri yetkililere bildirmek olduğunu belirten TESK Başkanı Palandöken, “Albenisi olan değerinin altında satılan mallara kanmamak, etiketleri iyi okumak ve şüphelendiği ürünleri yetkililere bildirmek de vatandaşımızın görevidir. Halkımızı bir kez daha korsan satıcılara karşı uyarıyoruz. Bilhassa Ramazan ayında artan merdiven altı üretilen gıda ürünlerini kesinlikle almayın ve yol kenarında araç arkalarında satılan tatlı, ekmek ve kadayıf gibi yıkanmadan yenebilen ürünlerden uzak durun” diye konuştu. 

“TANIDIK ESNAFTAN ALIN”

Alışveriş yapılan esnafın öneminden de bahseden Palandöken, “Alacağınız üründen önce alışveriş yapacağınız esnafı iyi tespit edin. Çünkü gerçek esnaf yani mahallenizdeki bakkal, manav, kasap, şarküteri kim olursa olsun kendi yemediği bir ürünü müşterisine satmaz. Onun için alışverişinizi tanıdık esnaftan yapın” dedi. 

MİDE VE KARACİĞERE ZARAR VERİYOR 

Öte yanda uzmanlar da merdiven altında yapılan tatlıların sağlığa birçok yönden zararlı olduğunu belirtiyor. Özellikle yağ ve glikoz şurubuna dikkat çeken uzmanlar bu maddelerin karaciğer ve mideye büyük zararlar verdiğini belirtiyor. Uzmanlara göre Glikoz şurubunun vücutta birikerek karaciğere ağıt bir yük olurken, ucuz belki de kullanılmış ikinci el yağlar mide de büyük hasarlar meydana getiriyor. Ayrıca uzmanlar doğal glikoz şekerinin kilo problemine de davetiye çıkardığına dikkat çekiyor.  

S.Selçuk YILDIRIM/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.