Taşeron Sorununa Dikkat Çekildi
HAK-İŞ Sendikası Kadın Komitesine bağlı 81 ilden gelerek Ankara'da bir araya gelen şube, il ve bölge kadın komitesi başkanları “taşeron sorunu” ve “esnek çalışma”ya dikkat çekti.
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-
HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası Kadın Komitesi Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Mahmut Arslan başkanlığında Ankara’da toplandı. 81 ilden gelen şube, il ve bölge kadın komitesi başkanlarıyla gerçekleştirilen Kadın Komitesi Başkanlar Kurulunda, açıklanan sonuç bildirgesiyle“taşeron sorunu” ve “esnek çalışma”ya dikkat çekildi.
SENDİKALI KADIN ANLAYIŞI
HİZMET-İŞ Kadın Komitesi Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisinde şu maddelere ver verildi: Kadın işgücünün çalışma hayatında karşılaştığı engellerin en asgari düzeye indirilmesinin önemli olduğunun altını çiziyoruz. Kadın işgücünün, işyerlerinde gerçekleşen toplu iş sözleşmelerinde aktif olarak yer alması ve yaşanan sorunların çözümlerine sözleşme maddelerinde yer verilmesinin önemini vurguluyoruz.
Kadınların karar alma mekanizmalarına daha çok katılım sağlaması, Hizmet-İş Sendikasının en önemli gündem maddelerindendir. Hizmet-iş Sendikası olarak, kadın işgücü ve sendikalar arasındaki ilişkinin sorunlu bir alan olarak değerlendirilmesini kabul etmiyor; kadın ve sendikanın birbirini tamamlayacağından hareketle yola çıkıyoruz. “Sendikalı kadın” anlayışımız, kadınların ve kadın çalışanların sorunlarını genel sendika sorunlarından dışlamak değil; aksine bu fasit daire içinden çıkarmaktır.
GÜVENCELİ ESNEKLİ ŞART
Kadınlar kendilerine uygun olduğunu düşündükleri, esnek çalışma koşullarına sahip ve haliyle ev içi sorumlulukları da çalışırken rahatlıkla yürütebilecekleri işlerde çalışmak istemektedirler. Bu doğrultuda, yasalaşan kısmi zamanlı çalışma hakkı, iş-aile yaşamı dengesini kurabilmek adına önemlidir. Bu imkân tanınırken; işverenlerin de “güvenceli esneklik” bağlamında konuya yaklaşımlarının önemli olduğunu belirtiyoruz.Esnekliğin, güvenceli ve toplumumuzun aile yapısını bozmayacak bir şeklide hayata geçirilmesinin önemini vurguluyoruz.
Taşeronlaşmanın, hem çalışma hayatına hem de sendikal örgütlenmeye karşı tehdit olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Bu noktada, Kamuda çalışan alt işveren/taşeron işçilerin kamu kurumlarının daimi işçi kadrolarına geçirilmesinin, hem aile yapısı hem de kadın işgücü açısından önem arz ettiğini belirtiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.