TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel: Teknokent kurulmalı üretim için şart!

TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel: Teknokent kurulmalı üretim için şart!

Gazetemize konuşan TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel, tarımda yerli üretim ve ihracatın geliştirilmesi için “Tarım teknokentleri ve silikon vadileri kurulması” gerektiğini söyledi.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel, tarımda yerli üretim ve ihracatın geliştirilmesi için “Tarım teknokentleri ve silikon vadileri kurulması” gerektiğini söyledi.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Genel Başkanı Hakan Yüksel, gazetemize yaptığı açıklamada “Tarım her şeydir” diyerek tarımda yerli üretim ve ihracatın önemini vurguladı. Tarım sektöründe; savunma sanayisindeki başarıların referans alınarak daha fazlasının yapılabilecek alt yapı ve deneyim bulunduğunun altını çizen Genel Başkan Yüksel, tarım teknokenti ve silikon vadisi projeleriyle; tarımda ihracatın 2030 yılına kadar 100 milyar dolar, ithalatın ise 30 milyar dolar olup 25 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini söyledi.

hareketli.jpg

ALT YAPIMIZ MEVCUT

TARIMKON Genel Başkanı Hakan Yüksel, toplumda üniversitelerden siyasetçilere ve iş insanlarına kadar herkesin “Tarım her şeydir” gerçeğini görmesi gerektiğini vurgulayarak, “Zaman bize karşı işlerken, umarım çok geç olmadan uyanırız. Tarımsal faaliyetlerimiz, tüm dünyada olduğu gibi, her geçen gün azalıyor. Çiftçi sayımız düşüyor, yeni genç çiftçiler yetişmiyor. Üretim yapanlar ise tarlalarında çalışacak eleman bulamıyor.

teknokent-ornegi.jpg

Biz ise kentlerde, kafelerde, kahvehanelerde, evlerde dijital dünyada yaşıyoruz. Her gün hükümeti eleştiriyor, vatanımızı beğenmiyor, kazancımızı yetersiz buluyor, daha fazlasını istiyor, para kazanamadığımızdan yakınıyoruz. Ama tarlada günde 5-6 saat çalışmaya 1000 TL veya daha fazla yevmiye verilse bile kimse gitmiyor. Dünya tarihinin ilk tarımının yapıldığı topraklara sahip olan ülkemizin tarımını geliştirmeli, tarımsal ar-ge, ur-ge, yüksek teknoloji ve tarımda daha az insan gücü gerektiren makineler üretmeliyiz. Savunma sanayisinde kazandığımız başarılarımız referans alınarak tarımda çok daha fazlasını yapabilecek insan kaynağımız, bilgi, deneyim, uzman, bilim adamı, sanayi ve teknoloji alt yapımız, devletimizin teşviki, desteği ve en önemlisi ürünler için pazarımız hazır” dedi.

hakan-yuksel2.jpg

ACİL ADIMLAR ATMALIYIZ

Genel Başkan Yüksel, “Türkiye'nin tarımsal ihracat hedefi 2023 yılında 50 milyar dolar. Ancak bu hedefe ulaşmak zor görünüyor. Bu nedenle, tarım teknoparkları ve silikon vadileri gibi yeni projeler hayata geçirilmeli. Bu projeler, 2030-2040 yılları arasında ekonomimize büyük katkı sağlayabilir. İthalatımızı 20-30 milyar dolar azaltabilir, ihracatımızı 100 milyar dolara çıkarabilir, tarım sektöründe 25 bin kişiye iş imkanı yaratabiliriz. Bu fırsatları kaçırmamak için, mevcut düzeni değiştirmeli ve acil adımlar atmalıyız” ifadelerini kullandı.

11111111.jpg

TARIMDA VERİMLİLİK VE KALİTE YÜKSELECEK

Tarım teknokent ve silikon vadilerinin tarımsal invovasyonu destekleyeceği, girişimciliği teşvik edeceği, tarımsal verimlilik, kalite ve ihracatı yükselteceğini belirten Yüksel, “Bu projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği ile bir an önce kurulmalıdır. Bu sayede, ithalata bağımlılığımız azalacak, ihracatımız artacak, binlerce gencimize iş ve istihdam sağlanacaktır. Bu nedenle, bu iki adımı bir an önce hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.