Tarihi çınar
Ankara Kalesine çıkan Can Sokak’ta bulunan ve şehrin en eski camilerinden biri olan Selçuklu mimarisi Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii, ilgi bekliyor. Caminin son dönemde cemaatinin azaldığı gözleniyor.
Selçuklu mimarisinin Başkent’te bulunan en önemli eserlerinden birisi olan Aslanhane Cami’nin son günlerde cemaatinin az olduğu görülüyor. Cuma günleri dahi dolmayan saflar böylesine bir mekâna yakışmayan cinsten. Cemaatten gazetemize konuşan vatandaşlar ise bu görüntü karşısında üzüldüklerini bu caminin tarihi dokusuyla ibadetin yanı sıra kendilerini etkilediğini söylüyor.
VAKİT NAMAZINDA DA GELİN
Camii cemaatinden olan çevre sakinleri boş görüntünün hiçbir camiye yakışmayacağı gibi buraya da yakışmadığını söylerken, “Burası caminin yanı sıra tarihide bir mekândır. Turistler çoğu zaman ziyaret eder. Başka semtlerden buraya ibadet etmeye gelenler oluyor. Fakat bu ara boş olması bizleri üzüyor. Burada ibadetin verdiği huzurun yanında birde 700 yıl önce atalarımızın nasıl mekanlarda ibadet ettiğini görebiliyorsunuz. Cuma namazlarının dışında vakit namazlarınızı da burada kılın hem cemaatle hem tarihle bütünleşerek huzur bulun” şeklinde konuştu.
700 YILLIK CAMİİ
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2 defa restore gören camii Selçuklu Sultanı Keykavus döneminde Roma ve Bizans döneminden kalan tarihi sütunlar da kullanılarak 1290 yılında Ahi Şerafeddin tarafından yaptırıldı. Selçuklu mimarisinin ahşap direkli camii örneklerinden birisi olan yapı Anadolu’da bu tarzda bulunan 12 camiden birisi olma özelliğine sahiptir. 750 metrekare iç alanı bulunan caminin kapasitesi bin kişiliktir. Tavanı tamamen ahşap işleme olan caminin minberi ise ceviz ağacından yapılmış tarihi bir özelliğe sahiptir. Caminin iç kısmından bulunan direklerin üst kısımları ise Ankara’da bulunan Roma dönemine ait sütun başları ile yapılmıştır.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.