Tarihi çeşme suya hasret kaldı
Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde bulunan 133 yıllık tarihi çeşme, önünden geçenleri susuz bırakmadığı günleri hasretle bekliyor.
Altındağ Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde bulunan 133 yıllık tarihi çeşme kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. 1885 yılında Paşa Ağa Zade Hacı İbrahim Efendi’nin kardeşi namıma inşa ettirilmiş çeşmenin etrafı betonla kaplanmış ve otla kaplanmış şekilde görülüyor. Çeşmenin künyesi ise neredeyse okunmaz halde. Vatandaşlar ise Altındağ Belediyesi’nden çeşmenin biran önce restore edilerek tarihi görünüme kavuşmasını istediklerini ifade etti.
133 YIL ÖNCE YAPILMIŞ
Çeşmenin üst kısmında ise orijinal kitabesi bulunuyor. Yapılış tarihine ve kimin adına yaptırıldığına dair bilgiler içeren Osmanlıca kitabeyi Osmanlıca Hocası İsmail Tekpınar gazetemiz için çevirdi. Kitabede şu bilgiler yer alıyor
“Paşa Ağa Zade Hacı İbrahim Efendi’nin biraderi merhum Mustafa Efendi’nin namına inşa edilmiş çeşmedir. Sene 1303” Miladı takvime göre ise 1303 tarihi 1885 yılına denk geliyor. Çeşmenin yapılışından günümüze 133 yıl geçmiş.
RESTORE EDİLMELİ
Genellikle Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne gelen vatandaşlar ise meraklı gözlerle çeşmeyi incelerken tarihi bir yapının bir an önce restore edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “ tarihi bir yapının bu halde olması böylesi bir yere yakışmıyor. Biran önce restore edilerek orijinal görünüme kavuşması gerekiyor. Tarihimize sahip çıkmalı ve onu her yerde yaşatmalıyız. Altındağ Belediyesi tarihe hassasiyeti ile her zaman takdir topladı. İnanıyoruz ki kısa sürede bu çeşmeyi de eski görünümüne kavuştururlar” diye konuştu.
ÇEŞME ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR
Osmanlı Devleti’nde çeşme çok önemli bir yer kaplamaktadır. Su Osmanlılarda yalnızca bir temel ihtiyaç değil maddi manevi temizlik sembolüdür. Suya rahmet ve azizlik sıfatları verilmiştir. Canlılara su vermek en büyük hizmet ve hayır kabul edilmiştir. Suyun bir çeşmeden daimi akışı ile hayır işleminin sürekli olacağı inancı şehirlerin köylerin her köşesine bir çeşme hayratı yapılmasına vesile olmuştur. Osmanlı Devleti’nde hüküm süren hemen hemen her sultan, sadrazam, üst düzey yönetici ve hayırseverler sosyal yaşamın içerisinde ve mimaride önemli değerlere sahip çeşmeler yaptırmıştır.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.