Ankara'da tarihe açılan kapı: Kurtuluş Savaşı Müzesi
Kurtuluş Savaşı Müzesi diğer adıyla 1. TBMM Binası Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Şehrin önemli müzelerinden biri olan Kurtuluş Savaşı Müzesi, vatandaşları tarihin gizemli doğasına misafir ediyor.
Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara'da bulunan ve Kurtuluş Savaşı dönemine adanmış bir müzedir. Kurtuluş Savaşı, Türklerin bağımsızlık mücadelesini simgeleyen bir savaştır. Kurtuluş Savaşı müzesi ise savaşa ait yıllara ışık tutar.
Müze, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli dönüm noktalarını, liderlerini ve mücadeleleri sergileyen zengin bir koleksiyona sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcından itibaren, Mustafa Kemal Atatürk ve diğer kahramanlarının hayatları, mücadelenin politik, askeri ve toplumsal boyutlarına ışık tutan belgeler, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve diğer tarihi objelerle anlatılır.
TARİHE ŞAHİTLİK ETMİŞ ÖNEMLİ ESERLER
Müzede, Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanan önemli olaylar ve savaşın seyrini etkileyen faktörlere dair bilgi edinebilmek mümkündür. Aynı zamanda savaşın ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş süreci ve Atatürk'ün devrimleri de anlatılmaktadır.
Müze içinde Kurtuluş Savaşı sırasında ve sonrasında kullanılan, tarihe şahitlik etmiş önemli eserler yer alıyor. Meclis salonu, Cumhurbaşkanlığı salonu, çalışma odaları, mescid, toplantı salonları, Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının kişisel eşyaları gibi birçok önemli parça müzede vatandaşlara sergileniyor.
AMAÇ MİLLİ BİLİNCİ GÜÇLENDİRME
Kurtuluş Savaşı Müzesi, Türk tarihinin önemli bir dönemini ziyaretçilere aktarmakta ve milli bilinci güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Müze, tarih severler, öğrenciler ve yerli/yerleşik yabancı turistler için önemli bir kültürel ve eğitim merkezidir.
Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubunun Ankara'daki ilk örneklerinden olan Kurtuluş Savaşı aynı zamanda I.TBMM Binasıdır. 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.
MÜZENİN TARİHÇESİ
Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak kullanılan yapı, başlangıçta parti binası olarak inşa edilmiştir. 1916 yılında İttihat ve Terakki Fırkası binası olarak yapımına karar verilmiştir. Mimar Salim Bey tarafından projelendirilen bina, Hasip Bey tarafından inşa edilmiştir. Ancak savaş, malzeme sıkıntısı ve İttihat ve Terakki Fırkasının kapanması gibi nedenlerle tamamlanamamıştır.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Mondros Mütarekesi gereği İngiliz ve Fransız askerleri Ankara'ya gelmiştir. Fransız askerlerinin komutanı, henüz tamamlanmamış binanın ilk odasını makam odası olarak kullanmıştır.
1919 yılında Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkmasının ardından Ankara, Millî Mücadele'nin merkezi olarak seçilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi için gerekli büyüklükte bir bina bulunmadığı için yarım kalan İttihat ve Terakki Fırkası binası Meclis binası olarak kullanılmaya karar verilmiştir. Ankara halkı, askerler ve Ankara Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından desteklenen bu kararla Meclis binası, halkın katkılarıyla tamamlanmıştır.
Bina, 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmıştır. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi olarak kullanılmış ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin temeli olan Hukuk Mektebi burada kurulmuştur. 1957 yılında müze olarak kullanılması kararı alınmış ve 23 Nisan 1961 tarihinde "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır.
Son olarak, 23 Nisan 1981 tarihinde müze ismi "Kurtuluş Savaşı Müzesi" olarak değiştirilmiştir. Günümüzde müze, TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı bünyesinde hizmet vermektedir.
MÜZEYE GİRİŞ
Müzeye giriş ücreti 60 TL’dir. Müze kartı olanlar ise herhangi bir ücret ödemeden giriş yapabilmektedir. Müze girişindeki gişelerden ise Müze Kart alımı yapılabilmektedir.
ULAŞIM VE KONUM
Kurtuluş Savaşı Müzesi diğer adıyla 1.TBMM binası Ankara Ulus’ta bulunmaktadır. Ulus heykelin çaprazında kalan müzeye her ilçeden kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Ulus’a giden otobüs, dolmuş ve metro ile ulaşım sağlanabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.