"Tam buğday ekmeğinin içinde 7 ayrı vitamin bulunuyor"
Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, sağlığa faydalı olduğu ispatlanan tam buğday ekmeğinin içinde 7 ayrı vitamin ve mineralin bulunduğunu söyledi.
Endüstriyel Fırıncılar Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, halka daha sağlıklı ekmek sunmak için yaptıkları çalışmalar sonucu 2006 yılından beri tam buğday ekmeği üretmeye başladıklarını, bu ekmeğe ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
UNDAN 'TAM' KAZANÇ
Başkanı olduğu Endüstriyel Fırıncılar Birliği'nin öncülüğünde, bakanlık, sanayi kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından incelenen tam buğday ekmeğinin faydalarının tescillendiğini belirten İlkbahar, tam buğday ekmeğinin ülkemizde yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. Tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması halinde Türkiye'nin buğday zengini olacağını savunan İlkbahar, " Normal ekmek üretimi için 100 kilogram buğdaydan 65 kilogram kepeksiz un elde ediliyor. Tam buğday ekmeği elde etmek için ise direkt olarak 100 kilogram buğdaydan 95 ila 98 kilogram arası un elde ediyoruz. Bu da yüzde 35'lik buğday miktarı tasarrufu demektir. Yani tüketilen 15 milyon ton buğdayın yüzde 35'i olan yaklaşık 5 milyon ton buğdaya tekabül etmektedir. Eğer bu ekmek Türkiye'de yaygınlaşırsa, buğday zengini olacağız" dedi.
BUĞDAYDAKİ ASIL VİTAMİNİ YILLARCA İNEKLER YEMİŞ
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, tam buğday ekmeğinde kullanılan buğdayın kabuk bölgesinde birçok vitamin ve mineral bulunduğunu açıklayarak, "Öyle enteresan ki, Allah bu buğdayın kabuk bölgesine demir, çinko, folik asit, b1, b2,b12,b13 gibi vitamin ve mineralleri koymuş Biz onu yıllarca kepeğe ayırmışız ve hayvan yemi olarak kullanmışız. Ben çocukken hep merak ederdim, 'o hayvanlar ne yiyor da ahırdan çıkınca iki metre havaya fırlıyor' diye, meğer en güzelini onlar yermiş yıllarca. Şimdi biz buğday ununu iyi bir şekilde değerlendirince vitamin ve mineral içinde kalıyor. Eğer bunu ilaç olarak alırsanız, ilaca dönüşmesinde bir kimyasal dönüşüm olacak ama unla ekmek olarak yerseniz bu vitamin ve mineralleri doğal olarak elde ediyorsunuz. Geçmişte büyüklerimizin su değirmenlerinde ürettiği bu geleneksel tadı, günümüz şartlarına göre modernize edip yeniden hizmete sunduk. Bu sayede de o sağlıklı ekmeği yeniden kazandık " diye konuştu.
BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI FAYDASI VAR
Tam buğday ekmeğinin sağlığa faydası ile ilgili bilgi veren İlkbahar, "İçeriğindeki lif oranın yüksek olmasından dolayı kolon kanserine karşı iyi gelir. Şeker hastalığından, obeziteden şikayet ediyoruz. Kalınbağırsak kanserinin Türkiye'de çok yaygın olduğu belli. Şimdi bu ekmeği yediğimiz zaman lif oranı çok yüksek olduğu, kepek oranı yüksek olduğu için hem sindirim sistemimize, hem obezite ve şekerin önlenmesine katkı sağlayacaktır. Tam buğdayın insanımızın sağlığının devamlılığı için çok önemli olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
GIDA ÇAĞI'NA DOĞRU...
Tam buğday ekmeğinin bir diğer faydası hakkında da bilgi veren İlkbahar, "Türkiye'de ortalama 15 milyon ton buğday tüketildiği tahmin ediliyor. Simdi düşünün yüzde 35 bu unu tekrar kullandığımızda 15 milyon ton buğdayın 5 milyon tonu kasamızda kalıyor. Şimdi belki 'elektronik çağ, uzay çağı' diyoruz; ama gıdanın daraldığı önümüzün gıda çağı olduğunu düşünürseniz buğday zengini bir ülke olacağız, buğdayımızın ne kadar önemli olduğu ortada" sözlerini aktardı.
HALK, TAM BUĞDAYA RAĞBET GÖSTERDİ
Halk Ekmek Fabrikası'nın öncülüğünde yine bir ilke imza atılan sağlık deposu Tam Buğday Ekmeği'nin, Halk Ekmek Fabrikası tarafından 1 TL'ye satıldığını aktaran Ali İlkbahar, günde 800 bin adet ekmek satışlarının olduğunu, bu rakamın içinde 50 binden fazla tam buğday ekmeğinin satıldığını söyledi. İlkbahar, talebin giderek arttığını belirterek bu rakamın daha da artacağını dile getirdi.
RENGİNE KANMAYIN
İlkbahar, piyasada tam buğday adı altında satılan siyah renkteki ekmeklerin "gerçek tam buğday ekmeği" olmadığını da açıklayarak "Tam buğday ekmeğinin ne kadar esmer olursa o kadar iyi olduğuna dair söylentiler var. Piyasada esmerleştirilerek satışı yapılan ekmeklerin bu ekmekle hiçbir ilgisi yok. Bu kadar esmer rengi verecek ne buğday var ne de un. Bazı üreticiler içine malt, kakao ve benzeri maddeler katıp, ekmeği esmerleştiriyor. Sonra da bunu buğday ekmeği gibi satıyorlar. Bunlara kanmayın, çünkü esas doğal renk, buğdayın tamamını una çevirdiğimiz zamanki renk. Bu renk de sadece tam buğday ekmeğinde var. Bu ekmek, faydalarıyla tartışmasız bir sağlık deposu" dedi.
40 ÇEŞİT ÜRÜN...
İlkbahar ayrıca şunları söyledi: "Ankara'da ortalama 800 bin civarında ekmek üretiyoruz. Bununla birlikte ürün çeşitlerimizi de çoğalttık. 40’ı aşkın ürün çeşidimiz var. Son birkaç yıldır mağazalar kuruyoruz. Bu ürünleri doğrudan halkımızla buluşturuyoruz. Artık normal ekmekten normal unlu mamullere dönüşüm başladı. Siz tüketiciye hizmet etmeyi düşünüyorsanız, tüketici zaten sizi talepleriyle yönlendiriyor. Talepler doğrultusunda ekmek çeşitlerimizi arttırdık, ürünlerimizi genişlettik. Mesela müşterinin talebi üzerine börek çıkarttık. En iyi ustayı aldık, saf tereyağından yapılmasını istiyorum dedim ve ortaya çok müthiş bir ürün çıktı. Müşteriler bu durumdan oldukça memnun"
HALK EKMEK'TEN İSRAFA KARŞI PROJE
"İsrafla ilgili çok önemli çalışmalarımız var. Türkiye’de günde 110 milyona yakın ekmek çıkıyor. 10 milyona yakını israf oluyor, 6 milyonu da üretilip hiç tezgaha çıkmadan kalıyor. Bu üretilip kalanları dönüştürmek için bir çalışma yaptık. Piyasada cips diye geçiyor biz çerez diye koyduk ismini. Günlük kalan ekmeği Hacettepe Üniversitesi’yle yaptığımız bir çalışmayla çereze dönüştürdük. Normalde bu tarz ürünler yağda kızartılarak yapılır, biz fırınlayarak yapıyoruz yağ yok. Bu proje Türkiye’de bir ilk olduğu için TUBİTAK bize destek verdi. Hedefimiz günlük 6 milyon ekmeğin ekonomiye kazandırılması. İkincisi de eskiden talep edilen ekmeklerin fazlasını iade alıyorduk. Bu duruma şart koyduk iadesiz satışa başladık, artık bayiler bizden sattıkları kadar ekmek alabiliyorlar arta kalanları iade almadığımız için fazlasını da almıyorlar böylece israfın önüne geçmiş oluyoruz. Sloganımız satacağın ve tüketeceğin kadar al. Yere düşmüş unları, ekmekleri de israf etmiyoruz onları da toplayıp pişirip hayvan barınaklarına veriyoruz." dedi.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.