Taksicilerin  itibarı geri kazandırılmalı

Taksicilerin itibarı geri kazandırılmalı

Taksicilerin Kaybettiği İtibar Geri KazandırılmalıHisar Taksi Durağı Başkanı Uğur Kalem taksicilerin sorunları hakkında gazetemize konuştu. Kalem, “Biz taksicilerin sorunu hepimizin ortak sorunudur.

Taksicilerin birçok sorunu olduğunu dile getiren Kalem, Taksiciler cemiyetine sitemde bulundu. Kendilerinin cemiyete bağlı olduklarını hatırlatan Kalem 30 senedir taksicilik yaptığını, bu mesleğin babasından miras kaldığını belirtirken, bazı sorunların yıllardır çözülemediğini ifade etti. Cemiyetin çalışmalarını hızlandırması ve denetimlerin artmasını isteyen Kalem, “Önüne gelen taksiye çıkıyor, eskiden sertifika denen bir şey vardı, bu iş bir meslek halindeydi, şimdi ise resmi dairede çalışan adam bile gelip taksicilik yapıyor. Çünkü kontrol yok, denetim ve uygulama yok. Uygulamanın olmadığı yerde sorunlar bitmez.” Şeklinde konuştu.

Cezalar Caydırıcı Olmalı

Ankara’da taksicileri kontrol etmenin çok zor olmadığını ifade eden Kalem, cemiyetin emniyet birimleriyle ortak bir çalışma yürütüp, Kızılay, Ulus gibi merkezi güzergâhlara kurulacak olan denetleme noktaları ile bu sorunları çözebileceğini savundu. Bazı taksicilerin geceleyin sarhoş araç kullandıklarını belirten Kalem, “Bunlara neden uygulama yapılmıyor, böyle şoförler yüzünden vatandaş bizi de onlar gibi sanıyor. Genelleme yapılıyor. Aslında böyle genellemeler yapılmamalı. Bunda bizim suçumuz ne. Trafik Kontrolü olmazsa bunların sayısında artış olur. Böyle şoförler yüzünden itibarımız zedeleniyor.” Şeklinde konuştu. Kalem, trafik denetlemelerinin sürekli yapılması gerektiğini ve hatası olan taksicilere ceza kesilmesi gerekirse araçlarının belirli bir süre ile otoparka çekilmesi gerektiğini belirtti. Kalem, ”Cezalar caydırıcı olmalı ki usulsüz araç kullanımın önüne geçilmeli.” Dedi.

Sorumluluğumuzun Farkında Olmalıyız

Taksiciliğin hafife alınmayacak bir meslek olduğunu belirten Kalem, “Vatandaş bizlere güven duyup çocuklarını, ailelerini teslim ediyor. Sorumluluğumuz büyük, bunun farkında olmamız gerekiyor.” Dedi. Bazı Otellerden müşteri alırken sorun yaşadıklarını belirten Kalem, Otel çalışanları müşteri ile bizim adımıza fiyat pazarlığı yapıyor. Bizim müşterilerden fazla para alacağımızı sanıyorlar. Taksicileri dolandırıcı gözüyle gösteriyorlar. Biz yasal çerçeveden dışarı çıkmıyoruz, Zaten müşteri taksimetreyi görüyor.” Diye belirtti. Vatandaşların ücret ve diğer konularda sorun yaşadıkları taksicilerin plâkalarını alıp duraklarına bildirmeleri gerektiğini belirten Kalem,  sorun çıkaran şoförlere eğer müşteri haklıysa gerekli işlemi yaptıklarını belirtti. Ankara’da yaklaşık 8 bin taksi bulunduğunun altını çizen Kalem, tüm taksi esnafına birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Cemiyetin sürekli şikâyet alan taksicilere işlem yapması ve gerekli yerlere bildirmesi gerektiğini ifade eden Kalem, sorunların böyle çözüleceğini belirtti.

Sertifika Denetimi Yapılmalı

Taksi şoförü olmak için bazı kısıtlamalar getirilmesi ve bunların uygulamaya sokulması gerektiğini belirten Kalem, “ Trafik denetlemelerinde sertifika denetimi de yapılmalı. Sadece Ehliyete bakılmamalı. Ehliyetsiz taksi şoförlüğü yapan bile var. 30 yıldır bu işin içindeyim. Çok şeyler gördüm. Bunların üstüne düşülmediği sürece sorunlar artarak büyür.” Diye vurguladı. Taksi şoförlerinin sabıka kaydından, psikolojik testlere kadar kontrole tabii tutulmasını söyleyen Kalem, ticari araç kullanmak için gerekli sertifika ve belgelerinde sürekli kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Sorunlarımız Çözülmeli

Taksiciler Cemiyetinin taksicilerin sorunları hakkında çalışmalar yapmasını isteyen Kalem, cemiyette çalışan bazı yöneticilerin denetimlerde zayıf kaldığını, verdiği sözlerde durmadıklarını belirtti. Gerçekten bu işe gönül vermiş, Taksicilere hizmet etmek isteyen insanların cemiyette görev almaları gerektiğini ifade eden Kalem, ” Çok büyük rantlar dönüyor, taksicilerin sorunlarıyla ilgileneler çok az, bu konuda yetkililerden yardım talep ediyoruz.” Dedi. Eşofmanla çalışan taksiciler olduğunu, saç ve sakalı birbirine karışmış bir halde mesai yapan şoförler olduğunu vurgulayan Kalem, “Bunun önüne geçilmeli, vatandaşlar bize güvenip ailesini, çocuklarını bindiriyor. Bu mesleğe saygı duymalılar. İtibarımızı zedeliyorlar.” Dedi.

Mescidimiz ve Lâvabomuz Yok

Hisar Taksi Durağı Başkanı Uğur Kalem Ankara’nın merkezinde yer almalarına rağmen durakta mescit, tuvalet ve lavabo bulunmadığını belirtti. Durağa kira verdiklerini belirten Kalem, bunlar gibi temel gereksinimlerin karşılanması talebinde bulundu. Sorunların çözümün kolay olduğunu asıl sorunun uygulamada olduğunu vurguladı. Son olarak Taksi dolmuş yapanların ve korsan taksilerin sayısının arttığına da değinen Kalem, bunun, dolmuşların tıka basa dolu olmasından kaynaklandığını belirtirken, müşterilerin adım atacak yer kalmayan dolmuşlara binmek istemeyip böyle yola başvurduklarını ifade etti.

Ayrıca Kalem, “Dolmuşlar tıka basa dolu oluyor. Ayakta yolcu alıyor. Bir kaza olsa bunun hesabını kimse veremez. Bunu neden kontrol etmiyorlar. Normalde araçta emniyet kemeri takmamanın bile cezası var ama dolmuşlarda ayakta yolcu oluyor.” Dedi.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.