Taklite DİKKAT
Son dönemde piyasada sayısı oldukça artan taklit (replika) telefonlar vatandaşlara orijinal ürün diye satılıyor. Ünlü markalara ait taklit telefonları daha ucuza aldığını sanan vatandaşlar, hem cebinden hem de sağlığından oluyor.
Gelişen akıllı telefon piyasasıyla birlikte son dönemde ülkemizdeki cihaz çeşitliliği de artmış durumda. Son günlerde adını sıklıkla duyduğumuz taklit (replika) telefonları vatandaşlar, uygun fiyatlarını nedeniyle bilinçsizce tercih ediyor.
AYIRT ETMEK ZOR
Sözlük anlamı olarak bakıldığında replika, kopya demektir. Bu anlamdan hareketle replika ürün, orijinal olan bir ürün ile dış görünüş açısından aynı olan demektir. Tabi dış görünüş açısından aynı olsalar da, imal edilirken kullanılan malzeme, üretim mekanları ve fiyatları birbirlerinden oldukça farklıdır.
Özellikle internet alışverişlerinde sıkça karşımıza çıkan replika telefonlar, 1. sınıf replika ve benzeri sloganlar ile müşteriye aynısıymış izlenimi verilerek satılmaktadır. Replika telefonlar ile orijinal telefonlar arasında, görsellik açısından herhangi bir fark bulunmamakla beraber, iki ürün yan yana konulduğunda, hangisinin replika hangisinin orijinal olduğunu ayırt etmek dahi zordur. Bundan istifade eden fırsatçılar, bu telefonları orijinal diye satıp vatandaşları mağdur ediyor.
SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Replika telefonlar, orijinallerine göre daha fazla radyasyon yaydığı için insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Ülke ekonomisine de zarar veren replika telefonların tamiri veya garantisi bulunmuyor. Özellikle dünyaca ünlü markalara ait telefonların bire bir taklidini yaparak satışa sunuluyor. Replikaların, özellikle Çin’de üretilip Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirildiğini belirten telefoncular, cihazların hurda telefonların IMEI kodu kullanılarak aktif hale getirildiğini söylüyorlar.
Gazetemize açıklamada bulunan Kadir Doğan , 15 yıldır iletişim sektöründe hizmet verdiğini belirterek şunları söyledi:
EKONOMİYE ZARAR VERİYOR
"Vatandaşlar ucuz diye replika telefon almasınlar. Çünkü bu tür cihazlar oldukça sıkıntılı hiçbir garantisi yok. Patlayabilir, sağlık açısından kullanıcılara sorun çıkarır. Pilleri ve şarj aletleri düşük kaliteli ürünlerle yapılıyor. Ayrıca vatandaşlarımız sağlığını riske atmasınlar. Genellikle Çin'de üretilen bu telefonlar olduğundan daha fazla radyasyon yayıyor. Bu cihazların herhangi bir garantisi yok, yedek parçası bulunmuyor. Telefoncular tamirini de yapmazlar. Ayrıca ülke ekonomisine de son derece zarar veriyor. Ülkeye kaçak getirilen bu telefonlar için herhangi bir vergi ödenmiyor."
İ
NTERNETTEN TELEFON ALMAYIN
Yeni telefon alacak vatandaşların güvenilir firmalardan alışveriş yapması gerektiğini dile getiren Doğan," Vatandaşlar kutu üzerindeki resmi servis markalarına baksınlar. Kutunu açılmadığına dikkat etsinler. Fatura alsınlar. Orijinal diye satılan bu telefonlar marka telefonların gerçek fiyatının oldukça altında satılıyor. Olduğundan düşük fiyatta satılan cihazlardan vatandaşlar şüphe etsinler.
Sahte telefonların kullanımı sorunludur uygulama yükleyemezler. Telefonda olduğu söylenen birçok özellik yoktur aslında. İnsanlar internet ve televizyonlar yoluyla kandırılıyor. Kampanya yaptık onun için ucuz satıyoruz diyorlar. Bence internetten telefon almasın vatandaşlar. Kendileri gitsinler cihazı incelesinler. Bu telefonlar sektöre zarar verdi. İnsanların güven duygusu zedelendi. Dürüst çalışan esnafa da bu tür sahtekarlıklardan çok zarar gördü" ifadelerini kullandı.
İBRAHİM ETHEM ÜNAL/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.